Вучић слуша „Тамо далеко”, Дачић и Додик „грабе” микрофон

Грађанство је навикло да камере свакодневно бележе озбиљна лица српских политичара, но када се званични разговори заврше, а камере угасе, неки од њих воле и да запевају, или, ако не баш то, макар да зачују звуке омиљене песме.
vucic aleksandrov
Фото: Tanjug

Од када је постао председник Србије, Александар Вучић није виђен да пева у јавности, осим када се интонира државна химна. На његовој председничкој инаугурацији, како су медији забележили, најемотивнији део за све присутне био је тренутак када је дечији хор отпевао песму „Одакле си, сине“. Приликом боравка у Русији Вучић је открио и да му је „Тамо далеко“ омиљена песма у изведби ансамбла „Александров“, а само неколико тренутака касније обновљени хор је одржао концерт у част српског председника и отпевао ту песму, што је српска делегација поздравила на ногама, бурним аплаузом.

Што се тиче оних који су спремни да запевају, без премца је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је, када је реч о песми „Миљацка“, по популарности готово раме уз раме с њеним оригиналним, народњачким извођачем Халидом Бешлићем. Могло би се рећи да је Дачић ватрено крштење имао пре неколико година, када је још као министар полиције био специјални гост Емира Кустурице на концерту „Но смокинг оркестра“, у оквиру међународног форума „Упознајте Србију као инвестициону дестинацију“. Тада је Дачић изашао на бину и отпевао „Миљацку“. Осим по тој песми, шеф српске дипломатије познат је и по другим, а у жижу јавности поново је доспео када је на турском језику певао „Осман-ага“ турском председнику Реyепу Тајипу Ердогану, на свечаној вечери организованој у част високог госта.

Фото: Ivica Dačić, foto: Youtube Printscreen


Рок-опера

Најјачи музички адут међу политичарима имају напредњаци, пошто у њиховим посланичким клупама седи и оперска дива Јадранка Јовановић. Но, она се, осим у оперским водама на стотину сцена широм света, опробала и у рокерској браниши.

Фото: Jadranka Jovanović, foto: Youtube Printscreen

Наиме, наступала је као гошћа на коцерту „Бајаге и инструктора“. Они су први пут сарађивали с прослављеном српском оперском дивом у песми „Буђење раног пролећа“, јединственом споју рока и класичне музике, с мини-албума „Четири годишња доба“.


Снимци Дачићевог певања Ердогану објављени су и на друштвеним мрежама. Неколико месеци раније, на скупу у грчком летовалишту Паралија, имао је читав програм, отпевао је десетак песама, попут „Јоргована“, „Скитнице“, „Ко на грани јабука“... а на репертоару су се нашле и једна грчка и једну руска композиција. Пошто воли да запева и теже песме, на пријему председника Вучића једном приликом је у Палати „Србија“ гостима отпевао „О соле мио“.

Фото: Milorad Dodik, foto: Youtube Printscreen

Раме уз раме с Дачићем када је о музици реч је и председник Републике Српске Милорад Додик. Тако се на страначком скупу месног одбора СНСД-а Доњи Подградци латио микрофона и пред 300 гостију отпевао песму „Пукни, зоро“, по којој је постало препознатљиво и обележавање Дана РС. Додик ни током Кочићевог збора на Мањачи није могао да одоли и латио се микрофона да би отпевао песму Бобана Здравковића „Отишла си једног дана”. Но, највише медијске пажње ипак је изазвао наступом на митингу „Срцем за Српску – стоп издаји“, на којем је пред 35.000 људи отпевао песму Митра Мирића „Не може нам нико ништа“. Певање је председник Српске комбиновао с повицима „Србија“ и уз коментар „Ко пева, зло не мисли“.

Некадашњи министар Млађан Динкић већ годинама се бави музиком, гитаром и компоновањем, па тако сарађује с најпознатијим певачима. Својевремено је свирао у групи са симболичним називом „Монетарни удар“, а затим је постао и придружени члан „Пилота“. Динкић компонује за многе извођаче.

Фото: Mlađan Dinkić, foto: Youtube Printscreen

„Политике више нема. Много ми је лепше откада се бавим само музиком, имам много више инспирације него раније. Радио сам песме за Кикија Лесендрића, Сашу Матића и друге. Волео бих да сарађујем са Жељком Јоксимовићем и Харисом Yиновићем. Ја ћу да пишем, а видећемо ко ће да пева. Без музике не могу да живим, а инспирација ми углавном долази када сам опуштен, и то у касним ноћним сатима“, рекао је једном приликом Динкић.


Палмино колце

Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма слови за виртуоза на хармоници, а воли и да запева. На „Јутјубу“ је емитован видео-клип на којем председник Јединствене Србије и председник ФК „Јагодина“ Горан Милановић свирају хармонике. Снимак је направљен на једној приватној забави, али аутор описа наводи и да Марковић и Милановић хармонике свирају, највероватније, на плејбек. Да ли зна да свира хармонику можда је упитно, али је сигурно да популарни Палма не прескаче да поведе колце и заигра „Моравац“. Не крије да обожава све песме његове пријатељице Светлана Цеце Ражнатовић.

Фото: Dragan Marković Palma, foto: Youtube Printscreen

„Свака њена песма је филм, себе пронађеш у њеној песми, проради ти, што би наш народ рекао, лептир, и мораш да се веселиш“, навео је Палма.


Велики заљубљеник у музику је и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак, који је завршио Средњу музичку школу и свира гитару. Током осамдесетих година прошлог века свирао је у бенду „Шта“. Компоновао је и музику за многе радио-драме и филмове, а певао је и у дуету с Јеленом Карлеушом песму „Подсети ме шта то беше љубав“. За дочек Нове 2010. године, Чанак се попео на бину након наступа Хариса Џиновића у хотелу „Гранд“ на Копаонику и запевао „Само једном се љуби“. Фанови лидера ЛСВ-а тврде и да Чанак одлично пева Синатрин „My way“. У кући има колекцију гитара, које, како сам каже, увек морају да му буду при руци.

Фото: Nenad Čanak, foto: Youtube Printscreen

„Неки запале цигару када се одмарају, а класична гитара је мој инструмент за размишљање“, изјавио је Чанак.

„Кад желим да попричам сам са собом, њу узмем у руке.“

И бивши председник Томислав Николић, тврде они који га познају, народски речено је весељак. Не плаши се ни камера, па је једном приликом на „Пинку“ запевао познату староградску песму „Има један кућерак у Срему“.

Фото: Tomislav Nikolić, foto: Youtube Printscreen

И почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић радо запева, а понекад пусти сузу кад га нека песма дубоко погоди, као што је нумера Бекија Бекића „Има једна кућа стара“. Естрадна звезда Ана Бекута је једном приликом, без инструменталне пратње, отпевала „Подмосковске вечери“ и „Низ поље иду, бабо, сејмени“, омиљене песме Слободана Милошевића, на скупу који је, у знак сећања на њега, организовало удружење „Слобода“.

Фото: Milutin Mrkonjić i Beki Bekić

Лидер радикала Војислав Шешељ на питање коју музику слуша одговара – „ лепу – озбиљну, забавну, народну...“ Открива и да му је омиљена песма „Низ поље иду, бабо, сејмени“.


Песма Мари

За породицу Карић важи прича да су прве паре Карићи зарадили свирајући на свадбама и по кафанама. Та љубав је остала до данас. Први човек ПСС-а Богољуб Карић објавио је на друштвеним мрежама снимак како свира гитару у свом стану у Москви и супрузи Миланки пева свој хит „Ој, Маро, моја Маро“.


Музиком се кратко бавио и председник Левице Србије Борко Стефановић, а био је басиста новосадске панк групе „Генерација без будућности“.

Фото: Borko Stefanović, foto: Youtube Printscreen

Председник Нове Србије Велимир Илић воли да пева у дуету с домаћим певачицама. Он је на снимању једног новогодишњег програма  чак укрстио гласове са Светланом Цецом Ражнатовић, а заједно су отпевали хит  „Ђурђевдан“.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести