Вучић: Смедерево је моја љубав и мој посао

СМЕДЕРЕВО: Почетак изградње новог постројења Агломерације компаније Хбис групе Србија у Железари Смедерево, у вредности од 120 милиона долара, значајна је инвестиција, изјавио је председник Србије Александар Вучић на церемонији полагања камена темељца и захвалио кинским пријатељима на улагању у железару.
a
Фото: Tanjug

"За мене је ово велики дан. Инвестицију вредну 120 милиона долара нисмо могли да обезбедимо јер је то огроман новац који сада имамо пошто смо нашли најбоље и највеће пријатеље", нагласио је Вучић.

Подсетио је да је председник Кине Си Ђинпинг био у Железари одушевљен гостопримством и срдачношћу радника.

Вучић наводи да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 човек са уговора на одређено прешао на неодређено време.

"Све то говори о посвећеност Хбиса и Кине и Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање железаре нису лаки, и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не би могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља".

Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга, рекао је Вучић још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.

Вучић је указао да је, када је био у Кини, имао прилику да види прилог о Железари на кинеској телевизији, више него што је могао да види на свим нашим телевизијама.

„Могао сам да видим колико се Кинези поносе сарадњом и великом фантастичном иницијативом“, рекао је он.

Ових 120 милиона значи да ће наставити да улажу, и да ће ово што данас изгледа као старина ускоро нестати и да ћемо имати најмодернију фабрику која иде у корак са најмодернијим у свету, нагласио је Вучић.

Он је рекао да једино Србија осећа сигурност и поред свега што се дешава на тржишту челика.

„Није ово само питање бриге за раднике у Железари и кооперантска предузећа, већ питање читаве Србије. Железара је од фабрике која доносила само губитке и проблеме постала највећи извозник у Србији. Сигуран сам, када се политички услови у свету поправе, Железара ће бити још већа и снажнија“, казао је Вучић.

Указао је да када смо ушли у проблеме и муке Кинези нису дошли код њега и рекли „тешко нам је и напуштамо“, већ су казали „заједно ћемо да се боримо, борићемо се у Бриселу заједнички“.

То гарантује будућност Смедерева и Србије, нагласио је Вучић.

Председник је истакао да је важно да у Смедереву и околним селима имамо више деце, и за то је важно да она удишу здрав ваздух, као и да се кинески партнери осећају као код куће и да још више граде.

„Морамо да покажемо још много више вере у њих и да заједнички можемо да урадимо све. За нас је само небо граница ако будемо радили заједно“, поручио је он.

Замолио је амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе председнику Кине Си Ђинпингу позив да дође поново у Србију и обећао да ће га дочекати много више људи него када је прошли пут боравио у нашој земљи.

„Он је то заслужио, а Србија ће подржавати Кину још храбрије и оданије него што то чине много већи и снажнији од нас“, нагласио је Вучић.

„За нас је веома важно да овим показујемо да смо у стању да мењамо себе, стара постројења за нова, да учествујемо у технолошки најиноватинијим процесима, да идемо у корак са најуспешнијма у свету“, истакао је он.

Вучић је казао да је, када је био у фабрици аутомобила у Немачкој видео најмодерније роботе, које је Кина одмах узела.

„Наше је да се прикачимо за тај воз успеха, а напредујемо брже, а то можемо уз помоћ Кине. Молићу да покушамо да неку фабрику робота направимо у нашој земљи, и то ће бити почетак потпуно нове и другачије будућности за нашу земљу“, уверен је он.

Радницима је поручио да доласком у Железару жели да покаже колико је њихов посао за нашу земљу.

„Останите добри и вредни, јер на најбољи начин представљате Србију“, подвукао је он.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести