Вучић: Срби схватили да их чека хапшење и зато су реаговали

БЕОГРАД: „Срби на северу КиМ су реаговали на хапшење Дејана Пантића јер су схватили да могу да чекају само дан када ће неко да дође по њих, када се појави неки наводни сведок и да ће завршити иза решетака”, казао је вечерас председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Данас је на КиМ ухапшен Дејан Пантић. Ухапсиле су га снаге Косовске полиције (КПС). Отац је троје деце. Он је до скора носио униформу КПС, а неки би људи рекли 'невероватна активност албанских полицајаца'. Оптужили су га такозвани министар унутрашњих послова Свечија и неки други за тероризам“, објаснио је он.

Ухапшен је, пренео је, због догађаја који се догодио када је био Самит у Тирани, када су покушали да упадну и Општинску изборну комисију (ОИК).

„Замислите починио је кривично дело тероризма, зато што живи у тој згради „Три солитера“ у којој је ОИК, а носио је намирнице у свој стан где живи са породицом“, објаснио је Вучић.

Пренео је да је разговарао са супругом Дејана Пантића, Сузаном.

„Наше службе су веома озбиљно испитале цео случај. Разговарао сам са међународним партнерима, указао на апсолутну безобзирност оних који су акцију спровели, којом су апсолутно угрозили мир“, истакао је он.

Вучић јенагласио да се Пантић налази, у противправно, супротно Брислеском споразуму и нормама међународног јавног права и њиховим законима, у бази, која је на отетој територији Срба у Лепосавићу.

На то су реаговали Срби који су схватили да могу само чекају дан када ће неко да дође по њих, када се појави неки сведок и да ће завршити иза решетака“, објаснио је Вучић.

Бићемо изложени до сада највећим пристисцима за КиМ

Вучић je изјавио вечерас да ће Србија и он  бити изложени до сада највећим и најтежим притисцима споља  и поручио да неће признати Косово, нити одустати од захтева за формирање ЗСО.

Вучић је истакао да су Срби 10 година поштовали договор и Бриселски споразум, док Албнаци нису и да сада Аљбин Курти каже да је захтев за формирање ЗСО у дијалогу детињаста жеља и да то можемо да добијемо само ако признамо Косово.

 "Пошто ћемо бити изложени таквом притиску без обзира на цену да ли да их признамо или допустимо улаз у УН - нисам толико глуп колико неким изгледам и нећу то привхатити. Не пада ми напамет, мораће да испуне оно што су потписали у Бриселском споразуму", истакао је Вучић.

Како је рекао, биће и он и цела Србија изложени жестоким нападима и  пристицима споља, не само хирбирдним ратом којем смо били изложени и до сада, већ до сада највећим и  најтежим могућим пристицима.

"И то могу да очекујем већ од 17. децембра када буду преставници  Немачке, Француске, Америке и Брисела буду у Београду и када ми буду 'објаснили' како морамо да се понасамо и ако не шта ће да буду последице", рекао је Вучић.

Упутићемо захтев Кфору за распоређивање српске војске и полиције на КиМ

Вучић je изјавио да је усаглашен текст којим ће у складу са Резолуцијом 12 44 Србија упутити захтев Кфору да обезбеди распоређивање српске војске и полиције на КиМ додајући да нема илузија да ће тај захтев бити прихваћен.

Вучић је током обраћања казао да је данас усаглашен текст којим ће, у складу са Резолуцијом 12 44, упутити захтев команданту Кфора да обезбеди распоређивање војске и полиције Републике Србије на територији Косова и Метохије додајући да ће одлука Владе бити донета у понедељак или уторак.

"Резолуцијом СБ УН 12 44 потврђено је да ће договореном броју полицијског и војног особља Србије бити обезбеђено да се врати на Косово како би обављао функције како су наведене у Анексу 2. До данас са Кфором нису вођени преговори о повратку војске и полиције Србије на КиМ", казао је Вучић.

Резолуција СБ, како каже, недвосмислено говори да не може да буде другачијег тумачења, већ мора да буде прихваћен тај захтев.

Међутим, како каже, нема никаквих илузија и зна да ће тај захтев да одбију.

"А морају да прихвате јер је правнички језик врло прецизан, али је добро да пошаљемо да нам не би рекли да никада нисмо тражили и да никада на влади нико није смео ни да пита јер су нам држали секире над главом јер ако питате то знате да вам следи најстрашнији хибридни рат против вас и ваше владе", додаје.

Резолуцијом СБ се потврђује да ће Војсци и полицији Републике Србије бити допуштен повратак на КиМ ради обављања одређених функција, каже председник и истиче да стога то не представља могућност, већ је то обавеза за Кфор.

"Ми никаквих илузија немамо да ће прихватити, они ће наћи безброј разлога и сопштити нам да Кфор то контролише иако на то немају право. Онда ћемо тражити нове правне потезе којима ће се Србија руководити у будућности", наводи.

Према његовим речима, формално - правна борба Београда тек предстоји.

"Ми смо показали сваку жељу за компромисом, учинили безброј уступака, а они су учинили све да онемогуће живот Србима на КиМ", казао је.

Приштина прекршила све споразуме, 15. децембра подноси захтев за чланство у ЕУ

Председник Вучић рекао је  да је Приштина погазила Вашингтонски споразум у потпуности и да ће 15. децембра и званично у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ.

"То је веома непријатан догађај и представља рушење Вашингтонског споразума. После захтева за члансто у Савету Европе сада ће уз фанфаре поднети и захтев за члансто у ЕУ", рекао је вечерас Вучић у обраћању јавности.

 Он је рекао и да је тим поводом упутио писма председницима и премијерима пет земаља које нису признале независност Косова, јер у складу са чланом 49 уговора о ЕУ, како је истакао, пријем у ЕУ могу да траже само суверене државе, а не оне које то нису.

Вучић је прецизирао да је лична писма упутио са различитим садржајем упутио лидерима Грчке, Румуније, Кипра, Словачке и Шпаније у којима има свега неколико истих реценица.

"Свима се захваљујем што пружају Србији подршку у територијалном интегритету, што обезбеђује мир у региону и указао на чињеницу да наша је заједничка борба на поштовању  међународног права и Повеље УН једини принцип", рекао је Вуцић и упозорио на преседане и на погубност кршења међунродног права.

Он је изразио уверење да ће његова писма пријатељима нешто значити, иако како каже, зна да ће значити мање од порука из Берлина или Париза, Вашингтона.

Поновио је да по члану 49  само суверене дрзаве могу поднети захтев за чланство, а како је истакао Косово то није.

Вучић је рекао да очекује да ће се ових пет земаља принципијелно изјаснити и пренео да им је указао и на то шта је Пришитна радила у последње време како би им и то био додатни аргумент.

Истакао је да Пирштина више  не постоје ни Вашингтонски ни Бриселски  споразум.

 Указао је да је Србија у хендикепираној и  теској позицији и у ужасној ситуацији, али да има слободарских земаља којима је међународно право изнад свега.

Он  је рекао да је ова година била рекордна по инцидентима које је Аљбин Курти изавао и у којима су хапшени Срби и њихова имовина угрожена.

Порука свима - Нема и неће бити предаје

Председник Вучић изјавио је да је његова порука свима - и нашем народу на КиМ који се бори за своје породице и свој опстанак, као и онима који долазе код њега наредних дана да предаје нема и неће је бити.

"Моја порука је да нема и неће бити предаје. То је одлука државе и то треба да знају сви који код мене долазе, Не бринем за цену коју ћу лично платити", поручио је председник у обраћању јавности поводом.

Додао је и да је свестан да то значи и да ће ођедном постати највећи кршитељ људских права, медијских слобода, и све најгоре.

"Моја порука остаје и нашем нарду који се бори јуначки за своје породице и опстанак да предаје нема, та порука је и Сузани Пантић (супрузи ухапшеног бившег косовског полицијаца) и њеној деци да ћемо се борити за њеног супруга и оца и да треба да буду поносни на њега", рекао је Вучић.

Председник је додао да је можда наиван, али да и даље мисли да Американцима не одговара то што се дешава на КИМ.

Али мислим да другима одговара, не мислим да Курти сам све то ради, рекао је председник и додао да сви могу да замисле како се осећа када види поруку да се Еулекс усагласио са реакцијом јер нема дугих цеви.

Кога обмањују, када су свуда са прстом на окидачу, када за вино хапсите. Тада су вам потребне дуге цеви, ако вас чика Божидар у инвалидским колицима нападне, рекао је председник.

Нагласио је да би сада рекао и нешто теже од онога када је изговорио реч олош када је Курти изабрао Ненада Рашића на место министра за повратак и заједнице.

Сада бих теже нешто од онога "олош" изговорио али ћете ми рећи да сам луд.

Срби желе да сачувају своје огњиште, име, српску државу на КиМ, Курти њихов прогон

„Нису Срби на КиМ ни до сада опстајали, а ни вечерас се не боре, због тога што су веровали па су разочарни у Аљбина Куртија, или мислили да албанске власти и Курти желе несто друго сем њиховог прогона са њихових огњишта”, истакао је вечерас председник Вучић.

„Они желе да сачувају своје огњиште, српско презиме и име, српску државу на КиМ. Зато их тако бесомучно хапсе и прогоне“, рекао је он.

Вучић је, на питање да ли запад подржава потезе Куртија из освете због Русије или желе да заврше што су започели бомбама 1999., и констатацију да се не само у Бошњацкцој махали у Митровици, већ и у центру Приштине купује роба без декларације и рачуна, и није ли порука породици Петровић и свим Србима да треба да се селе, рекао да што се рачуна тиче сви почну да се смеју и то грохотом када слушају о људским правима, и о томе да је то најбоља земља у свету.

„А онда дођу смућкају му вино и кажу вратите му то вино. То слуге њихове, српски подрепаши кажу 'вратите му то вино'. Како да му врате када је уништено. Наравно, да је то порука 'селите се одатле'. Смета нам и када видимо да има и једно село у којем живе Срби. То хоће све време“, рекао је он.

Запитао је и да ли неко стварно мисли да немају друга посла него да малтретирају Србе протекла три дана, а сву подршку западног света имају.

„Што се освета тиче не бавим се њиховим осветама, и не секирам се због било чега. Као што не бринем због оног другог дела српске јавности који некритички прихвата све што дође са истока, и испадамо као неко ко мора да се усагласи у свему што долази из Русије, као и оних који служе западњацима и кажу то је наш пут модернизације. Између слуге нема разлике, за мене је важно да будемо свој на своме, да водимо независну политику“, истакао је он.

Вучић је казао да господари могу да се пореде, али слуга остаје слуга.

„А ја нећу да грађани Србије буду слуга било коме“, подвукао је он.

Вучић се осврнуо и на недавну изјаву бившег немачке дипломате Волфганга Ишингер који је рекао да Срби случајно живе у земљи која се зове Косово.

„Ти Волфганг да научиш да се оно што ти зовеш земљом случајно налази у Србији бар по међунардном праву. Велики си моћан, ја сам из мале земље, ти из 12 пута већ, па ти се може“, рекао је он.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести