Вучић: Србија неће дозволити да се ћути о српским жртвама

СРЕМСКА РАЧА: Када Србија прича о Јадовну, о Петровачкој цести, колони у “Олуји”, говори о муци и чемеру, о својој тузи, страдању и јаду, али никада није и никада се неће радовати туђим жртвама и муци, јер поштујемо све жртве и у томе се разликујемо, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
f
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

“Али, Србија више никада никоме неће дозволити да се ћути о жртвама српског народа”, нагласио је председник Србије на обележавајну 25. годишњице страдања и прогона Срба из Крајине у акцији “Олуја” у Сремској Рачи.

Како је рекао, данас нам о политици и демократији придике држзе они који имају улице које носе назив Миле Будака, творца поклича “Србе на врбе” и идеологије по којој је трећину Срба у НДХ требало побити, трећину протерати, а трећину покрстити.

Број Срба сведен је на статистичку грешку, не само у НДХ, већ и у прогонима крајем прошлог века, указао је Вучић.

“Питање је зашто и други ћуте и траже од нас да ћутомо. Зашто се гура под тепих судбина једног народа? Зар ни би требало да је правда иста за све? Зар се злочини и жртве деле на мале и велике, па су српски злочини велики, али жртве мале? Погрешно је то”, рекао је председник Србије.

Мале су, каже, биле жртве, јер је реч о деци, али је такав злочини био највећи и никаква политика нити “играрије” неће га умањити.

“Јер је Србија данас довљно јака, озбиљна и спремна да децу заштити, онемогући Олује у будућности. Србија која ће увек говорити, јер није српски ћутати”, рекао је Вучић.

Он је истакао да правда мора бити иста за све, али да би више од тога био позив на нови рат, што никада нећемо урадити, јер је ратова било доста на овим просторима, где је потребан мир, живот, где су потребна деца.

“Памћење нам омогућава да ценимо живот, да га не дајемо у бесцење и да га не трошимо олако. То памћење је залог за будућност”, додао је Вучић.

Он је рекао и да не жели да буде један од српских лидера који хоће да се праве да не виде колико су нам неправде нанели и који би се додворавали другима, говорећи лоше о свом народу.

Додао је и да две крајишке капе на спомен плочи значе почетак градње спомен парка, када у близини буде изграђен аутопут.

“Нови мост који спаја Србију и РС, Београд, Бањлуку и Сарајево, на најбољи начин говори колико смо се променили, научили како да водимо паметнију и мудрију политику и како морамо да будемо снажнији да штитимо истину, чувамо понос и достојанство, као што смо и тробојку умели да штитимо”, рекао је председник Србије.

Додао је да ће правда можда једног дана и стићи, али да дотле неће изостати љубав према крајишком народу, јер је наша реч о субдини Крајишника брана сваком новом злочину.

“Док живе Србија и РС злочин над крајишким народом неће бити заборављен. Борићемо се за свој народ, за снажење и благостање, да будемо уједињени, чувамо шта имамо, да бранимо земљу и нашу децу. Предстоје нам не лака времена, а само уједнињени моземо да будемо снажнији и успешнији”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести