Вучић: Србина ухапсиле Куртијеве специјалне јединице, НАТО није реаговао

БЕОГРАД: Србина који је данас ухапшен на Косову киднаповале су специјалне обавештајне јединице којом управља диркетно Аљбин Курти и одвела на југ, а НАТО није реаговао, истакао је вечерас председник Александар Вучић.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Он је, за РТС, рекао да су ухапсили Србина ни кривог ни дужног, само зато што мисли као и сви остали да је Косово Србија.

„Они ће рећи да је крив што је био на демонстрацијама у близини барикада. Сазнајемо шта му пакују. Сви Срби су били на барикадама јер не сматрају да је Косово независна држава“, објаснио је он.

Указао је да Курти представницима Квинте каже да се бори против мафије и криминала, а њему су сви Срби, сем оних који не кажу да је Косово независно, криминалци и мафијаши. На то, додаје, из Квинте му кажу да подржавају бробу против криминала и мафије.

„Њега нису ухапсили припадници РОСУ, већ су употребили специјалну обавештајну јединицу којом диретно управља Курти и приштинска влада. Џавид Тахири је водио акцију хапшења Србина. Киднаповали су га на југ“, рекао је Вучић.

Подвукао је да немају право на овакву акцију, јер је регионална полиција та која мора да дејствује на северу.

„Нису ни питали ни обавестили регионалну полицију. Требало је НАТО да реагује, а није, јер они све то подведу под борбу против криминала и мафије. Као што су гонили Тодосијевића јер саопштио што сви ми мислимо о Рачку, не зна се шта ће бити са њим,, “, рекао је он.

Вучић је најавио да ће сута разговарати са генералним секратаром НАТО Јенсом Столтенбергом, у раним поподневним сатима.

Каже да је овим поводом разговарао и размењивао поруке са многим светским лидерима, укључујући француског председника.

Са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додаје, најмање 10 пута је разговарао, као и са многим другима.

Њихове поруке, каже, исте су какве се могу прочитати сваки дан.

Вучић је истакао да смо прошли кроз веома тешка два или три дана.

„Плашим се да ћемо имати још много тешких дана. Курти и приштинске власти једнострано су предузимале кораке. Уз све инциденте, а било их је више 50 одсто од када је Курти дошао на власт, људи су релативно мирно живели“, додао је он.

Рекао је да сваки пут Курти и његова влада једностраним потезима доведу до немира који воде скоро до сукоба.

„Имали смо то и сада. Сваки пут ураде и мање или више увек добије подршку Квинте“, додао је он.

Вучић је казао да се приштинске власти позивају се на споразум из 2011.године, који је за нас лош, а који је потписао Борко Стефановић као изасланик Бориса Тадића, а у којем две стране имају право да за улазак и излазак уведу реципроцитет.

„Ми не можемо да пропустимо уз косовске документе лица без пропратног документа. Они тумаче да имају право да то ураде и за Србе са КиМ, а који не могу да представљају другу страну. Тиме намерно хоће да малтретирају Србе на КиМ“, истако је он.

Када је реч о пререгистрацији таблица, каже, нису уопште у праву јер су укинули КС таблице.

Вучић је истакао да је циљ да укидањем КМ таблице покажу да не постоји више држава Србија на Косову.

„Били на корак до катастрофе, у тешкој смо ситуацији

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је суштина проблема, чији је део и све што се протекла два дана дешавало на северу КиМ, што је очигледно да неки у региону мисле да Србију “прикопчају” уз Русију, како би цео запад “нагрнуо” на Србију, када на Русију не може.

“Суштина проблема је у томе што је очигледно да неки у региону мисле да треба да искористе прилику опште хистерије због напада Русије на Украјину, да Србију треба прикопчати уз Русију, да би цео Запад нагрнуо на Србију, јер не могу на Путина. Да би они, у региону, могли своје интересе да остваре”, рекао је Вучић за РТС.

Поручио је да се Београд налази у тешкој ситуацији, а да је пре две вечери једва изебегнут најтежи сценарио, додајући да се плаши како ће све да изгледа, јер зна како се све одвијало.

“Били смо на корак до катастрофе”, рекао је Вучић.

Додао је да неки не разумеју шта раде, а Србија мисли другачије, и зато и постоји дијалог.

На силу са НАТО-ом можете да урадите шта хоћете, али нећете добити зелено светло Србије ни за шта, поручио је Вучић.

„Идем 18. августа у Брисел, не очекујем договор

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће отићи у Брисел 18. августа на разговоре са Аљубином Кутијем око актуелне ситуације на КиМ и додао да не очекује постизање било каквог договора.

Вучић је на РТС тако одговорио на питање да ли су разговор и дијалог једино решење у наредниих месец дана и да ли ће отићи 18. августа у Брисел, када је заказан сусрет Београда и Пришитне.

"Отићи ћу у Брисел, није ми тешко, имао сам и тежих радних дана. Не очекујем ништа, никакав договор са Аљбином Куртијем. Са Куртијем ко год мисли да је могуће сачувати мир, мислим да много греши", рекао је Вучић.

Додао је да ће свакако отићи 18. августа у Брисел да не кажу после да је одбио.

"Али, не верујем да ће нешто да се деси, не верујем ни у шта, јер знам са ким имам посла. А да ће неко други бити на нашој страни - неће, бићемо сами као сто смо увек били и мораћемо да чувамо себе и свој народ. Изгледа да ћу поново да пустим рогове и верујте ми победићемо", поручио је Вучић.

„Србија ће да тугује, биће неких који ће да славе

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија за два дана да тугује када се буде обележавала годишњица "Олује" у Новом Саду.

"Биће неких Срба који ће да славе Олују и да посецују Загреб и да оправдавају Олују и да говоре да је Вучић зликовац, и одавде и са са других места", рекао је Вучић за РТС одговарајући на питање о томе да се приближава годишњица највећег егзодуса Срба, који ће Срби оплакивати, а Хрватска славити.

Он је приметио и да је ће се за све наше мученике и несрећнике, стотине хиљада њих које су протерали, опет кривити Вучић и Србија.

Вучић је додао и да није велики љубитељ РТС и њиховог информативног програма, као и да то нема пораво да критикује као председник, али да је срећан сто ће вецерас да емитују филм "Дара из Јасеновца" и захвалио на томе.

"Молим људе да послушају оригинални говор Макса Лубурића у другом делу филма, пустен је оригинални говор и да виде ста је он предвиђао, шта ће се догодити за 50 година", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести