Вучић: Странци зауставили послове са литијумом

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија пропустила велику шансу за развој тиме што су обустављени сви послови са литујумом и за то је оптужио, како је рекао, стране службе.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

"Мислили су да сам луд, јер сам једини који сам говорио о литијуму. Могли смо по највишим светским стандардима да све то урадимо и да нам процвета тај део Србије. А зашто то нисмо урадили, зато што су стране службе нашле људе овде који ће да зауставе развој Србије", рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је рекао да би Србија за 10 година стигла средње развијене земље у Европи.

Како каже, чак и да Влада Србије сутра промени одлуку о литијуму, а како је нагласио неће, изгубили смо пет година. 

"Мени је јасно зашто су то странци урадили, ја то разумем. Они када говоре о балансу, то значи да Србија не сме да оде изнад и да мора да се контролише са оним око ње и са притисцима. Зато су нам разорили земљу, како год да буде изгубили смо пет година у развоју. Имали смо бело злато, нешто што је ретка ствар у Европи", рекао је Вучић.

Како је казао, богати смо, али нисмо у стању то да искористимо, јер код нас рударство не постоји као грана.

Позив грађанима да 22. априла присуствују смотри војне технике

Александар Вучић позвао је данас грађане да 22. априла дођу на аеродром у Батајници да присуствују смотри војне технике, истичући да ће то бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има.

"Приказаћемо све што имамо, биће преко 1.500 комада оруђа, све ћете моћи да видите, од Нора, Ц Х 92, Ц Х 95, све што имамо од летелица, ФК3", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан што види да конкурс за специјалце иде јако добро, те поновио да ће основна плата за њих бити више од 2.000 евра.

"Наша војска снажи и биће много јача, пријавио се велики број младих људи", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је казао да је овог пута повећан број људи из Шумадије и запада и истока Србије.

"Без војске сте ништа, постајете ловина за лешинаре и не можете ни да постојите. Зато војску и градимо и радимо све што можемо да нам буде снажнија. Војска наша је 10 пута снажнија него што је била пре 10 година", рекао је Вучић.

„Ускоро идем у Ваљево, отварам фабрику Бицерба“

Вучић је изјавио да ускоро иде у Ваљево да отвори фабрику "Бицерба", истичући да много тога, како је рекао, треба да се отвори ове године.

Вучић је навео да је Србија до 20. марта привукла око 693 милиона страних директних инвестиција што је, према његовим речима, најбољи резултат до сада у савременој историји Србије.

"Март је био одличан, јануар не добар, али март је одличан у првих 20 дана и надам се да ће се тако наставити и да ћемо моћи да имамо још много успеха и фабрика да отворимо. Ускоро идем у Ваљево отварам и Бицербу, затим у јуну Хансгроје. Много тога треба да се отвори ове године и верујем да ће то додатно доприносити нашем БДП-у", рекао је Вучић за Пинк.

„Скандирање Партизанових навијача има везе са криминалом“

Председник Србије је изјавио да непристојно скандирање које долази од навијача Партизана, има везе са криминалом и оптужницама против неких људи.

Гостујући на ТВ Пинк, Вучић је рекао да је прво мислио да то има везе са спортским резутатима и већим успехом Црвене звезде и чињеницом да никада није крио да навија за Црвену звезду.  

"Нико у Евопи не крије за кога навија. Тајани навија за Јувентус, Мелони за Рому и нико нема проблем са тим", рекао је Вучић.

Он је навео да ФК и КК Партизан за порез дугују 26 милиона евра, а ФК и КК Црвена звезда нешто мање од три милиона.

Нагласио је да је ФК Војводина је можда најздравији клуб по том питању, као и ФК Чукарички.

Што се тиче увреда које је на његов рачун изрекао председник покрета СРЦЕ Здравко Понош, Вучић је констатовао да је од њега на председничким изборима добио 1,5 милиона гласова више у првом кругу председничких избора.

"Нико га није нападао, говорио да је држављанин Хрватске. Можете да имате двојно држављанство, али нормално је да будете државнљанин само држава чији председник желите да будете. А победили смо на изборима на  најчистији могући начин", поручио је Вучцић.

Како је рекао, на опозиционим медијима, који би требало да буду грађанске оријентације, највише простора имају они који вичу да је он издајник.

Њихов циљ је, тврди Вучић, да СНС, са 45, 46 одсто, спусте на 30 одсто гласова да би морали да праве коалиције.

"Људи неће да гласају за Поноша, па пуштају десничаре да би нам узели гласове и да би могли да нас уцењују. Тиме би Србија изгубила самосталност. Могу да вам шаопштим да смо успели да значајно спустимо десне екстремисте, чија је једина политика "Вучић издајник"", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести