Вучић сутра на скупу о 20 година од НАТО агресије на СРЈ

БЕОГРАД: Четврта међународна конференција Београдски стратешки дијалог (БСД) под називом "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку" биће одржана сутра у Београду.
vucic
Фото: Tanjug (D. Goll arhiva)

Скуп ће уводним излагањем отворити председник Републике Александар Вучић, а затим ће се, као специјални гост, учесницима обратити и заменик председавајућег Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Андреј Турчак.

Према најави организатора, Фондације БСД, на почетку скупа у хотелу ''Метропол'', биће приказан филм о агресији НАТО-а на Југославију, а конференција ће кроз четири тематска панела угостити велики број учесника из Србије и иностранства.

Иницијатива за организовање овогодишње конференције проистекла је из потребе да се 20 година касније направи објективан критички осврт на узроке и последице напада НАТО-а на тадашњу СР Југославију, али и да се тај историјски тренутак стави у контекст садашњих геополитичких односа.

Тако ће на панелу под називом "Бомбардовање Југославије - хуманитарна војна интервенција или агресија?", учестовати аустријски дипломата Волфганг Петрич, члан Одбора за међународне послове Државне думе Русије Е. А. Примаков, бивши министар спољних послова Грчке Димитрис Друкас и генерални секретар Уније европских федералиста из Брисела Фридхелм Фришеншлагер.

О савременој оцени догађаја у марту 1999. године и последицама у протеклих 20 година разговараће председник Експертске групе Комисије за међународне активности Генералног савета председништва Јединствене Русије А. Громико, посланик Европског паралмента из Летоније Андрејс Мамикинс, председник бугарске АБВ странке Румен Петков, професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Рафаел Израели, некадашњи амбасадор СРЈ у УН Владислав Јовановић и новинарка Љиљана Смајловић.

На панелу "Проблеми обезбеђивања принципа немешања у унутрашње послове и територијалну целовитост суверених држава", учествоваће члан Комитета за науку, образовање и културу Савета Федерације Русије Алексеј Кондратјев, посланик Европског парламента из Француске Жан-Лик Шафхаусер, заменик председника Народне скупштине Јерменије Вахе Енфиајиан, професор Универзитета у Инсбруку Ханс Келер, председник Националног покрета Русофила из Бугарске Николај Малинов, и српски посланик и новинар Мирослав Лазански.

О поукама из догађаја који су се десили 1999. године за европску безбедност у 21. веку дискутоваће А. Климов, заменик секретара Генералног савета за међународне послове из Русије, саветник председника Србије Драгутин Матановић, посланица Европског парламента из Естоније Јана Том, шеф младог крила бугарске АБВ странке Пламена Зајачка, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, саветница члана Председништва БиХ за спољне послове Ана Тришић Бабић и аустријски новинар Кристијан Фершуц.

На крају конференције предвиђено је усвајање завршног документа, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести