Вучић сутра у Бриселу са највишим ЕУ званичницима

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Бриселу са највишим званичницима Европске уније, сазнаје Танјуг.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Билатерална посета председника Вучића Бриселу једна је од првих званичних "физичких" посета ЕУ институцијама након увођења рестриктивних мера у циљу сузбијања пандемије КОВИД19.

Он би сутра најпре требало да се састане са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, у 9 часова.

Затим су планирани разговори са комесаром за проширење Оливером Вархејијем, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком, а потом и са председником Европског савета Шарл Мишелом.

Европска перспектива Србије, односи Србије и ЕУ, посебно у контексту борбе против последица пандемије КОВИД19, као и наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином теме су за које се очекује да ће бити на агенди разговора председника Вучића и ЕУ званичника.

Очекује се да ће се и овога пута у разговорима са ЕУ званичницима размотрити најављен економско-инвестициони план за Западни Балкан, који би Комисија требало да представи на јесен, али и извешатај о напретку Србије на путу испуњавања реформи, који је такође у припреми за јесен у оквиру тзв "пакета проширења".

На састанку са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчком очекује се да се размотре последња дешавања у вези наставка дијалога Београда и Приштине.

Аналитичари оцењују да би подизање отужнице Специјалног суда за Косово против досадашњег главног преговарача Приштине Хашима Тачија могло да одгоди наставак дијалога у Бриселу, планиран за јули.

Са друге стране, Лајчак је и пре подизања оптужнице, а због одбијања Тачија да учествује у дијалогу коме посредује Словак који "не признаје независнот Косова", поручио да Приштина треба да организије нови преговарачки тим и изабере шефа делегације за преговоре, а да је Хашим Тачи "добродошао" ако жели да се прикључи наставку преговора.

Претходно се председник Вучић је разговарао са председницом Европске комисије и предедником Европског савета 16. фебруара у Бриселу на неформалној радној вечери лидера ЕУ и Западног Балкна, када је затражио озбиљнију помоћ ЕУ за европски пут и убрзање економског развоја Србије.

Разговори лидера ЕУ и Западног Балкана водили су се и 6. маја путем видео конфренције, која је у ситуацији пандемије заменила самит лидера планира за Загреб. У ЕУ су наглашавали да је овај "видео самит" значајан показатељ обновљеног ангажмана ЕУ у региону и потврда "европске перспективе" Србије и других земља Западног Балкана.

"Ми бисмо желели да се мање прича о перспективи, а више о процесу проширења. Србија жели да буде у ЕУ и желимо да имамо ту врсту конкретног одговора", поручио је тада Вучић.

Председник Србије је у претходном периоду наишао и на критике у ЕУ због констатације да је Кина више помогла Србији таком првих дана кризе КОВИД19.

Истовремено, Вучић је истицао да Србија "недвосмислено остаје на путу ка ЕУ", да наставља са усклађивањем са правилима ЕУ, али и да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести