Вучић у Дрвару на Дану сећања

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић боравиће сутрау петак у Дрвару поводом обележавања „Дана сећања“- помен на страдале Србе у 20. веку, саопштила је Прес служба председника Републике.
vucic
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Вучић ће током боравка у Дрвару обићи и дечији вртић „Мајка храброст“.

Такође, у Радничком дому Вучић ће се састати са начелницима општина, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

На платоу испред Радничког дома у 19 сати почеће централни догађај - академија „Крајино моја“, посвећена је страдању и прогону Срба из западнокрајишких општина.

"Дан сећања" се одржава у помен свим жртвама страдалим у ратовима током 20. века, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Вучић је недавно, након сусрета са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, најавио да ће заједно с њим посетити Дрвар.

Председник Србије је у јулу проглашен и за почасног грађанина Дрвара, а тада је на свечаној седници Општине, обелодањено и да ће Србија помоћи тај град са милион евра.

Иначе, положај Срба у општинама Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар је тежак и у многим сегментима дискриминишући, што је констатовано на састанку Додика и председника општина у августу, када је влада РС обећала помоћ у висини од 500.000 КМ (250.000 евра).

Посебна дискриминација се огледа у погледу запошљавања, а српски језик се мора, оцењено је на том састанку, уврстити у наставне планове школа у ФБиХ, тамо где то није случај.

Србе, како је тада рекао Додик, у општинама Босански Петровац, Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч, иако врше локалну власт, игноришу кантоналне и федералне власти.

На простору ФБиХ по попису из 1991. године било је 533.258 Срба, док је по попису из 2013. године тек 56.550 или 10,6 одсто од предратног броја српског становништва.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести