Вучић: Светску ствар од избора праве, јер немају гласове

БЕОГРАД: Светску ствар од избора праве они који немају гласове својих грађана изјавио је председник Александар Вучић.
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Он је истакао да је изборна правила донела Демократска странка са својим сателитима, али да је и поред тога бивши режим чинио и чини све да "интернационализује такозване проблеме демократије у Србији из простог разлога што не могу да се ослоне на народну подршку и грађане своје земље који у њих немају поверење", рекао је Вучић за "Политику".

Он је то рекао одговарајући на питање зашто се предстојећи парламентарни избори и услови њиховог одржавања, што је унутрашња ствар сваке земље, па и наше, интернационализују.

"Маштају о формирању прелазних влада, читај доласку на власт без избора, без одлуке скупштинске већине, некако октроисани од стране међународних фактора. Србија је суверена земља и такве глупости могу само да сањају, а на власт ће доћи тек кад добију већинско поверење народа", рекао је Вучић за "Политику".

На питање како је могуће да, такорећи, не можемо једни с другима да разговарамо, или нећемо, како каже део опозиције окупљене у СзС, председник каже да је странка коју води увек била спремна за дијалог, али никада за диктате, било њихове било међународних представника.

На питање зашто не можемо сами да уредимо своје изборне услове, председник Вучић је одговорио: "Уредили смо своје изборне услове пре тачно деценију, кроз више законских пројеката".

"Нису ти услови и прописана правила били идеални, али су далеко од оних који постоје у аутократским и тоталитарним државама. Тачније, та правила донела је Демократска странка са својим сателитима, а она, сем у изузетним случајевима нису мењана. Ти изузетни случајеви су техничке природе и ни на који начин не мењају амбијент суштински створен у том времену", подсећа Вучић.

Он наводи да су и Закон о избору народних посланика и Закон о финансирању политичких странака донети су у складу са политичким жељама претходног режима, који данас покушава да делегитимизује изборни процес чија је правила сам утврдио.

"Сањају македонске сценарије и моле бога да, баш као и Боки 13, носе торбе са по милион евра и деле их тужиоцима, Чарлијевим анђелима, које би заједно са странцима поставили. То се у слободној Србији, данашњој Србији, неће догодити", казао је председник Србије.

Поводом оних који би да уреде наше односе каже да је Србија отворена земља, али и независна и суверена.

"Разговор је лековит, али све одлуке доносе грађани Србије преко својих представника, а избори су једино место на којем се о тим представницима одлучује. За разлику од многих других, Србија није и неће бити ''банана'' држава", рекао је председник Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести