Вучић, Тачи, Гренел, О‘Брајан: Укинути таксе

ВАШИНГТОН: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Белој кући са Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О‘Брајана, сазнаје Танјуг.
vucic grenel
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић, као и Тачи и амерички званичници истакли су неопходност укидања такси и жељу да преговори измеду Београда и Приштине одмах по укидању такси буду настављени.

Вучић и Тачи налазе се у Сједињеним Државама у одвојеним посетама.

Вучић је раније данас најавио нова повлачења признања Косова и поручио да по укидању такси може да се разговара о томе да ли ће и којој форми дијалог бити настављен и о којим ће се темема разговарати.

"У овом тренутку, до укидања такси, нема разговора ни о какавим суштинским питањима", рекао је Вучић. 

Вучић: Уобичајен састанак с Тачијем, чекамо укидање такси

ВАШИНГТОН: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његов састанак са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем у Вашингтону протекао "уобичајено" и поручио да Србија чека укидање такси "како бисмо могли да разговарамо о суштинским стварима".

Вучић је за РТС рекао да су састанку присуствовали специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и саветник за националну безбедност Трампа Роберт О"Брајан с којим га, како је најавио, касније вечерас очекује билатерални сусрет.

"Са њихове стране су били Тачи и Чолаку, са моје стране Јовић и ја", рекао је Вучић.

Он је поновио да ће у наредним данима, "колико сутра, прекосутра" бити нових повлачења признања независности Косова.

Додао је да је рекао да Србија нема договор о прекидању кампање повлачења признања.

"Онда сам слушао са друге стране како је то важно. Ја сам рекао да нема проблема, али за то, све време сам тражио од Албанаца само једну ствар, и то сам у Бриселу 500 пута поновио:

''Људи, ви немојте да се кандидујете за различите међународне организације и институције, немојте да нас терате да ангажујемо све могуће своје капцитете, дајте да док разговарамо, ви не идете на додатна признања и додатна кандидовања у Интерпол, Унеско, у све друге међународне организације и институције, дакле да се договоримо око тога и ми ћемо да станемо, макар привремено", рекао је Вучић.

Али, како је навео, они никада то нису хтели, јер би одмах упитали "ко смо ми да спречавамо смисао њиховог постојања да лобирају за те међународне организације и институције".

"Они никада по том питању нису желели договор. То је суштина, да Србија без таквог договора на то не може да пристане", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести