Вучић: Турској и Србији кључни мир и стабилност

АНКАРА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после разговора са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, да је за обе земље од кључног значаја очување мира и стабилности.
с
Фото: FoNet/Instagram predsednika Srbije

„Важно је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе“, истакао је Вучић у изјави српским новинарима у Анкари, и додао да је са Ердоганом разговарао о турским ивеститорима и да су највише пажње посветили кључним регионалним питањима.

Указао је да је са Ердоганом разговарао о увећању трговинске размене, која је од јануара до новембра прошле године достигла вредност од 1,55 милијарди евра.

Према његовим речима Турска је све значајнији трговински партнер Србије и налази се тренутно на 10 месту, а пре пар година била је још на 18 позицији.

Пренео је да је са Ердоганом разговарао о турским инвеститорима, који су важни јер покривају мања места, као што су Лебане, Крупањ, Житорађе.

„Разговарали смо и о свим кључним регионалним питањима, чему смо највише пажње посветили. Важно нам је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе, а очување мира и стабилности су од кључног значаја“, објаснио је Вучић.

Мир и стабилност немају цену, да гурамо напред, не у прошлост

АНКАРА: „Мир и стабилност немају цену и важно је да "гурамо" наше земље напред, а не у прошлост, поручио је данас у Анкари председник Србије Александар Вучић и истакао да сарадња Србије и Турске расте у свим областима, те да је уверен да ће се та добра сарадња само наставити и продубити.

Вучић је, на заједничкој прес конференцији након састанка са турским председником, изразио уверење и да ће у наредним месецима имати прилику да Реџепа Тајипа Ердоган угости у Србији, у билатерално, а можда и трилатералној посети.

Вучић је пренео да су разговарали о свим темама, билатералној сарадњи у бројним међународним организацијама, о свим регионалним питањима.
 

"Покушали смо да у свакој од тема, пронађемо најмањи заједнички именитељ. Суштина је, као што је рекао и Ердоган, да мир и стабилност немају цену и зато је важно да то сачувамо, да се понашамо одговнорно и озбиљно, да разумемо све околности у којима живимо и да гурамо наше земље напред, а не у прошлост", поручио је Вучић.

„Важно је да прошлост знамо, да из ње извлачимо поуке, да је проучавамо, али да својим рукама градимо дргачију и бољу будућност”, нагласио је председник Србије.

Он је пренео да је за Србију важна економска сарадња са Труском, која константно расте.

Изнео је податак да ће у 2021. години бити забележен раст од чак 35 одсто у односу на 2020. годину.

Вучић је рекао и да је средњорочи циљ - 5 милијарди евра трговинске размене, што је добро за економије Србије и Турске.

Додао је да у Србији послује 110 турских компанија, које су добродошле и важне, пре свега због тога што многе од њих послују у малим местима, попут Лебана, Крупња, која су тиме "подигнута".

Вучић је рекао и да је за Србију важно да заједно са Турском ради на повезивању региона, те поновио да је готово 80 одсто моста на Сави завршено, што је део аутопута који треба да споји Београд и Сарајево, односно Београд и Бањалуку. Тај пут ради турска компанија.

"Верујем да ћу ускоро моћи да дочекам Ердогана, да му покажем колико смо ствари успели да урадимо, да повезујемо две земље. То је важна порука", рекао је Вучић.

Подсетио је да се ради и на другим, важним пројектима, попут изградње пута Нови Пазар - Тутин, у дужини од 22 километара, важног за ту област, и изразио уверење да ће су будућности реализовати и други пројекти.

Подсетио је и да су Србија и Турска повезане гасоводом, преко Бугарске.

"Имаћемо још неке идеје, да замолимо домаћине како да даље побољшамо умреженост и могућност прикључења на различите енергетске изворе", рекао је Вучић.

Председник Србије је констатовао да расте сарадња две земље у свим областима, као и да су споразуми у области образовања, туризма, културе веома важни.

Вучић је пренео и да је Ердоган говорио о томе да ће Ер Србија летети из Краљева и Ниша за Истанбул.

"Хвала турским домаћинима што су отворили лет ка Анкари. У првих годину дана имаће губитке, али сам уверен у профит након тога, будући да данас не можете да нађете место на лету између Београда и Истанбула", рекао је Вучић.

Вучић је позвао све грађане Анкаре да посете Београд, али и грађане Србије да, поред Истанбула, посете и главни град Турске, који је, каже, један од најмодернијих, а чијем је развоју допринео управо председник Турске.

Позвао је грађане Србе и да оду на турску обалу, али и Турке да дођу не само у Београд, већ да посете и Ниш, Копаоник, Златибор, Стару планину, свакако и Нови Сад који је ове године Европска престонице културе.

"Много смо више причали о политици него што то можемо овде да вам пренесемо. По многим питањима смо се итекако добро разумели и верујем да ћемо наставити добру сарадњу. Очекујем ускоро председника Ердогана у Србији", рекао је Вучић.

Нећемо одступити од Дејтона; Ердоган: Састанак три стране

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Анкари да је председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану рекао данас да је важно поштовање интегритета Босне и Херцеговине и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ и да Србија неће одступити од поштовања Дејтонског споразума, као и да је то једина политика која може у БиХ да гарантује очување мира.

Ердоган је рекао да Турска жели да се после избора у Србији одржи заједнички састанак са тројним Председништвом БиХ у циљу оцувања територијалног интегритета и целовитости БиХ, као и да би тај састанак са лидерима све три стране, Бошњака, Хрвата и Срба, могао да буде одржан у Београду или Истанбулу.

Вучић и Ердоган су тако одговорили на питање новинара шта имају да поруче по питању БиХ с обзиром на све напетију ситуацију.

Вучић је рекао да је са Ердоганом разговарао о свим односима, као и да је истакао да су најважнији стабилност, мир и разговори.

"Истакао сам да је поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја. И чини ми се да се добро раузмемо по том питању", навео је председник Србије.

"Рекао сам му да Србија поштује интегритет БиХ, као што увек истичем да је важно поштовање интегритета Републике Српске у оквиру БиХ. То је наша политика од које нећемо одступити и она је у складу са Дејтонским споразумом и то једина политика која може да нам гарантује очување мира", наставио је Вучић.

Како је рекао, Србија са Турском проналази заједнички језик и трудиће се да га увек пронађе.

"Заједнички ћемо радити, иако је то много тешко", казао је Вучић и додао да шта год каже Ердоган да ће део српских медија то подозриво дочекати и још горе оно што он, Вучић, каже у бошњачким медијима.

Таква атмосфера неповерења је створена и морамо још много да радимо на враћању поверења и верујем да заједничким радом то можмео да урадимо, закључио је Вучић.

Ердоган је у свом одговору на питање рекао:

"И ја се тако постављам из перспективе мог драгог пријатеља, без обзира на неке детаље Дејтонског споразума који се могу прихватити или не могу прихватити. Тројни систем који постоји у БиХ и територијални интегритет БиХ је од велике важности и ми за уклањање свих проблема у том региону, посебно са Вучићем, улажемо велике напоре и наставићемо да улажемо напоре".

Ердоган је казао поводом активности за изградњу аутопута Београд - Сарајево да постоје неке мале нијансе и раличити погледи и да би требало да се то остави по страни и дође до става.

"Желимо да помогнемо за постизање тог компромиса и договора. Као и да се састанемо са лидерима све три стране. Да након избора одржимо заједнички састанак који ће можда бити у Београду или Истанбулу. Желимо да урадимо што пре корак по том питању и постигли смо сагласност о томе", закључио је Ердоган.

Споразум о сарадњи институција за заштиту културног наслеђа

АНКАРА: Министарка културе Србије Маја Гојковић потписала је данас у Анкари са министром културе Турске Мехмет Нуриј Ерсојем оквирни споразум о сарадњи Завода за заштиту споменика културе Србије и Генералне дирекције за културно наслеђе Турске.

Споразум је потписан у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Председник Србије Вучић се састао данас са председником Ердоганом, током једнодневне посете Турској, поводом одржавнаја треће седнице Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести