Вучић у Београду с Лајчаком

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састаће се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, Мирославом Лајчаком.
Vučić i Lajčak Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић и Лајчак Фото: Танјуг/видео

После састанка, који ће почети сутра у 18 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике, планирано је обраћање медијима, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Уочи посете, Лајчак је у интервјују за Тањуг поручио да у Београд не долази са "ултиматумом", да у Србији не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о медусобним односима.

Лајчак је нагласио и да би током посете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

Поводом медијских најава да у Београд долази са тзв. "нон пејпером" који садржи неку врсту ултиматума за српске власт, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале "спекулације и велика очекивања".

ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будућности за цео регион, рекао је Лајчак.

Специјални представник ЕУ у Београд стиже из Приштине, где је разговарао с лидерима политичких партијама и актуелним руководством привремених институција у Приштини.

Лајчак је у Приштини поручио да не очекује да ће дијалог Београда и Приштине трајати годинама, као и да верује да ће се дијалог окончати за пар месеци, али да није на ЕУ да убрзава тај процес и да је на Београду и Приштини да одлуче када ће се наставити.

Уколико се буду састајали месечно или недељно они ће олакшати тај процес. Не очекујемо да траје три, пет или 10 година, рекао је Лајчак.

Како је рекао, нада се да ће се процес завршити током очекиваног мандата Аљбина Куртија, чије је Самоопредељење победио на недавним изборима на КиМ.

Не видим препреке на том путу, рекао је Лајчак на прес конференцији у Приштини.

Након посете Београду, Лајчак у четвртак путује у Подгорицу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести