Вучић у контроли радова на обилазници: Убрзајте радове

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић посетио је данас градилиште Сектора 6 обилазнице око Београда, од тунела Стрежевица до Бубањ Потока, дужине 9,6 километара и затражио од извођача да убрзају радове.
v
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Замолио сам наше пријатеље (извођаче) из Кине и Азербејџана да убрзају радове, истакао је Вучић током обиласка радова.

Он је нагласио да ће завршетком обилазнице бити измештен теретни саобраћај из Београда и да петком поподне више неће постојати саобраћајни чеп на аутопуту на изласку из Београда према Бубањ Потоку.

Сектор 6 је најсложенији део обилазнице од Стражевице до Бубањ Потока са пуним профилом аутопута (укупно шест трака) ширине 30 метара, тунелом Бели Поток дужине 360 метара, петљом Авала, петљом Бубањ Поток, где ће се обилазница спајати са аутопутом Београд-Ниш, и 13 мостова.

Вучић је током обиласка радова питао када ће бити готова цела обилазница, што значи сектор 5 (од петље Орловача до тунела Стражевица, укључујући и леву цев тунела Стражевица) сектор 6 и добио различите одговоре.

Министар грађевинарства Томислав Момировић је рекао да ће све бити готово до марта, а вд. директора Путева Србије Зоран Дробњак да ће све може да буде готово до краја ове године.

Представници градилишта су рекли да ће сектор 5 бити пуштен у јуну.

Вучић је запитао како је могуће да добија различите одговоре када ће цела обилазница бити готова, до Бубањ Потока.

Запитао је када треба да буде све готово према уговору и добио одговор од Дробњака да је то 10. септембар, а да је у његовим информацијама рок 6. априла и констатовао да је у питању кашњење од око шест месеци.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић је рекао да би требало изградити и додатни део обилазнице од Бубањ Потока према Панчеву, са великим мостом преко Дунава код Винче.

Касни обилазница око 50 година, а не шест месеци, истакао је Вучић и додао да то кашњење није битно ако се узме у обзир који се чека на завршетак обилазнице.

Вучић је рекао да ће бити добро ако буде завршена до краја децембра, што не верује, али да ће бити исто добро и ако буде готова у марту, истакао је Вучић.

Радови на мостовима и траси се одвијају планираном динамиком, речено је Тањугу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Момировић је раније најавио да би 15. јуна требало да буде отворена за саобраћај друга трака аутопута у Сектору 5, од петље Орловача до тунела Стражевица, укључујући леву цев тунела Стражевица дужине 745 метара.

Цела деоница обилазнице од моста на Сави код Остружнице до Бубањ Потока дуга је 20,4 километра са приступним саобраћајницама.

Вредност пројекта је 207 милиона евра, а радови се финансирају 85 одсто из зајма кинеске Ексим банке и 15 одсто из буџета Србије.

Извођач радова је кинеска компанија Power Construction Corporation of China, а подизвођач азербејџански АзВирт и домаће фирме.

Планира се и изградња наставка обилазнице, такозвани Сектор Ц, од Бубањ Потока до Винче и Панчева, укључујући нови мост преко Дунава, чиме би цела обилазница била дуга око 69 километара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести