Вучић у Нишу, почетак градње новог погона Леони

Премијер Србије Александар Вучић положио је данас камен темељац за трећу фабрику компаније Леони у Србији, инвестицију вредну 22 милиона евра,

у којој ће бити запослено најмање 2.200 радника, а могуће и свих 3.000.

Вучић је у обраћању радницима и власницима, као и грађанима, рекао да је у Нишу било око 50.000 незапослених, да је сада тај број испод 30.000 незапослених, а да је циљ да се смањи на испод 20.000.

Он је подвукао да и данас могу да се виде резултати политике, коју је народ изабрао, политку стабилности, сигурности и одговорности, којом се привлаче страни инвеститори, али и држи дата реч.

Вучић је најавио и запошљавање најмање 2.200 радника, у новим погонима, а могуће и свих три хиљаде.

Почетак рада фабрике, која ће производити кабловске системе за BMW, очекује се у августу.

Премијер је додао и да је у разговору са руководством Леонија рекао да би и четврта фабрика требало да буде у Нишавском региону и обећао да ће добити за пет одсто боље услове него што су сада добили

Он је додао да Леони са 7.500 радника постаје највећи послодавац у производном сектору у Србији и посебно истакао да му је веома драго и важно што је Ниш део свега тога и што се испуњава и оно што је недавно обећано - да ће влада о Нишу и овом крају водити бригу.

Вучић је, у обраћању после обиласка фабрике Леони у Нишу, рекао да, иако је фебруар најтежи месец, неће бити дефицита, иако је било предвиђено да дефицит буде 18 милијарди динара.

"Немамо никаквих проблема, а наплата иде на боље. Расте бруто домаћи ПДВ, што значи да је крвоток економије добар", рекао је Вучић.

Како је додао, и расходи су под контролом, иако су пензије и плате у јавном сектору повећани за 1,56 одсто.

"Све је под контролом и нема никаквих проблема", поручио је Вучић.

Вучић је позвао инвеститоре из Немачке да доведу и друге овде у Ниш и да заједно покажемо се ради овде и још бољи посао да се овде направи.

Премијер је захвалио амбасадору Акселу Дитману и инвеститорима позвао их да доведу своје добављаче", ми ћемо дати најбоље услове, гарантујем да нико у региону не може да вам дам такве услове, а вероватно ни у Европи".

"Очекујем да овај део Европе буде машина економског раста целе Европе, ми то не можемо без Немаца" подвукао је Вучић и рекао да и стога треба да напредујемо на европском путу и додао да у то верује Немачка и да зато и долазе овде.

Он је најавио и отварање нове аустријске фабрике у Нишу, компаније Цумтобел, која ће отворити 1.000 радних места, што је најбољи наставак традиције електронске индустрије у том граду, истакао да ћемо и за Нишку бању ускоро пронаћи инвеститора, и рекао да је влада спремна да новац за добре пројекте.

Према његовим речима, за три или четири месеца овде ће да буде велики број новозапослених, Ниш ће имати више новца од тога, више ће улазиtи новца у инфраструктуру...

Прецизирао је да је влада дала субвенције од 2.800 евра по запосленом, да је у Нишу више фабрика отворено, да је влада за то дала новац и да је уверен да раде добар посао.
(Танјуг)

У фебруару без дефицита у буџету
Вучић је изјавио да на крају фебруара републички буџет неће бити у дефициту, иако је било предвиђено да дефицит буде 18 милијарди динара.

Вучић је, у обраћању после обиласка фабрике Леони у Нишу, рекао да, иако је фебруар најтежи месец, неће бити дефицита.

"Немамо никаквих проблема, а наплата иде на боље. Расте бруто домаћи ПДВ, што значи да је крвоток економије добар", рекао је Вучић.

Како је додао, и расходи су под контролом, иако су пензије и плате у јавном сектору повећани за 1,56 одсто.

"Све је под контролом и нема никаквих проблема", поручио је Вучић.
(Танјуг)

Ове године биће значајнијег повећања плата
- У Србији ће ове године бити значајније повећаване плате у јавном сектору, а по први пут би могле да буду повећане и плате запослених у јавној управи, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је, одговарајући на питање новинара када ће бити враћене плате у јавном сектору на ранији ниво односно пре смањивања, рекао да су плате у многим секторима већ враћене, као и да су у некима и веће него што су биле.

Како је навео, учитељима и наставницима су за око 0,5 одсто веће, пошто су увећане за 10,5 одсто, али им је претходно било смањено 10 одсто.

Он је додао да су, такође, повећане и здравственим радницима, војсци и полицији.

"Ове године ћемо, мислим, први пут и јавној управи да повећамо плате. Ове године ћемо значајније да повећамо плате свима и здравстевним радници, учитељима и наставницима и професорима и радницима у јавној управи и другима", навео је Вучић.

Када имате раст, то није враћање јер, истиче Вучић, не може да се даје оно што немамо.

Он је рекао да су добри резултати били у јануару и фебруару, пошто је било предвиђено да крајем фебруаура у буџету имамо дефицит од 17 или 18 милијарди динара, а уопште тренутно нема дефицита.

Вучић је додао да ће бити остварен и значајан суфицит уколико буде једнократних прихода.

Премијер истиче да ћемо ове године свакако имати привредни раст већи од три одсто, као и да очекује да раст буде 3,5 одсто.

Он је нагласио да ће грађани то осетити, али на здравим ''економским ногама'', а не тако што ће се угрозити будућност наше деце.

"Онда имате резерве и за пројкетне зајмове и повећање плата и пензија. Људи ће то осећати сваке године", нагласио је премијер.
(Танјуг)

Партнери и ја не морамо увек да мислимо исто
Премијер Вучић је изјавио да је упознат са идејом појединих коалиционих партнера СНС да се истовремено са председничким одрже и ванредни парламентарни избори, и рекао да ће се чути с њима, а онда о томе обавестити јавност.

Он је додао да поштује своје коалиционе партнере и да ће им се јавити телефоном и рећи шта мисли о њиховом предлогу.

"То не мора увек да се поклапа са њиховим мишљењем", рекао је Вучић.

"Нисам се тиме бавио. Отворен сам увек за све и свакога ко жели да постави питање и има одређену идеју, како за коалиционе партнере, тако и за остале људе. Сви имају права да кажу шта мисле", рекао је Вучић.

Премијер је додао да различито мишљење показује степен демократичности у нашој земљи.
(Тајнуг)

Вучић о Угљанину: То је разлог зашто није у влади
Вучић је додао да је посета Сулејмана Угљанина Приштини и састанак са Хашимом Тачијем показао да је била исправна његова одлука да председник СДА не буде у влади, те да је то кључни разлог зашто он више није у извршној власти.

"То је један од кључних разлога зашто он није део владе", рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Показало се, додао је, да је његова одлука била исправна.

"Све друго што бих рекао, нисам сигуран да бих имао право да се на такав начин изјашњавам о ономе што је он учинио", рекао је Вучић.

Угљанин, председник Бошњачког националног већа и Странке демократске акције Санџака, честитао је јуче у Приштини косовском председнику Тачију на, како је навео, "добрим резултатима у изградњи једне демократске, мултинационалне и мултиконфесионалне европске државе засноване на владавини права, правној сигурности и једнакости пред законом".
(Танјуг)

Резултати политике стабилност, раст и одговорност
Вучић је рекао да данас могу да се виде резултати политике, коју је народ изабрао, политику стабилности, сигурности и одговорности, којом се привлаче страни инвеститори, али и држи дата реч.

Он је то рекао на постављању камена темељца за трећу фабрику Леони у Нишу, најавио и запошлавање најмање 2.200 радника, а могуће и свих три хиљаде.

Он је додао да Леони са 7.500 радника постаје највећи послодавац у производном сектору у Србији и посебно истакао да му је веома драго и важно што је Ниш део свега тога и што се испуњава и оно што је недавно обећано - да ће влада о Нишу и овом крају водити бригу.
(Танјуг)

Захтев за ревизију пресуде неодговоран потез
Александар Вучић је  оценио да је подношење захтева МСП-у за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид неодговоран потез, којим је створена веома лоша атмосфера, пре свега у БиХ.

Вучић је то рекао у разговору са амбасадором САД у Београду Кајлом Скотом истакавши да су тиме у прошлост враћени тешко грађени односи Србије и Босне и Херцеговине и уздрмана стабилност целог региона.

Српски премијер је рекао да ће Србија увек поштовати интегритет Босне и Херцеговине и залагати се за очување мира и стабилности, али да нипошто неће дозволити да буду угрожени државни и национални интереси Србије.

Како је саопштено из Владе Србије, Вучић и амерички дипломата су осим о ситуацији у региону разговарали о билатералним односима и евроинтеграцијама Србије, као и о другим темама од заједничког интереса.

Премијер Вучић и амбасадор Скот су истакли важност промовисања мира, стабилности и бољих међусобних односа на Западном Балкану, као и заједничких могућности за убрзање економског раста, ширења трговинске размене и отварања нових радних места.

Српски премијер је указао да би његов предлог о успостављању Царинске уније на Западном Балкану био један од начина да се постигне економски напредак целог региона.

Амбасадор Скот је исказао континуирану америчку подршку Србији у процесу приближавања Европској унији и напорима које Влада чини у испуњавању критеријума за чланство.

Двојица саговорника су констатовала и добру сарадњу Србије и САД у борби против тероризма кроз деловање анти-ИСИС коалиције. Амбасадор Скот је пренео позив државног секретара САД Тилерсона Влади Србије за министарски састанак посвећен тој теми, планиран за март у Вашингтону.
(Танјуг)

Вучић предводи церемонију 100 год. Топличког устанка
Председник Владе Србије Александар Вучић предводиће централну државну церемонију поводом обележавања 100. годишњице од подизања Топличког устанка, која ће бити обележена у недељу, 26. фебруара, у оквиру спомен - комплекса Топличким јунацима у Прокупљу.

Верски обред ће почети у 11.30 часова крај споменика Топличким јунацима, након чега ће у 12.00 часова бити положени ловорови венци и одате највише државне и војне почасти, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председник Владе ће се том приликом обратити присутнима, а затим ће обићи поставку "Топлички устанак 1917. - 100 година после“ у Народном музеју Топлице.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести