Вучић у Њујорку „тајно” редовном линијом „Ер Србије” 

Председник Србије Александар Вучић потврдио је на „Твитеру” у недељу увече, након изјаве Вука Јеремића и реаговања потпредседника напредњака Миленка Јованова на то, да се налази у САД, али није открио детаље.
vucic, tanjug dgoll arhiva
Фото: Александар Вучић, фото: Танјуг, архива

„Вук Јеремић је све у праву. Требало је да имам вечеру у њујоршком ресторану са породицом Сорош, али су ми и они отказали, јер су видели да ми је Ангела Меркел отказала сусрет у Берлину. Нажалост, нисам имао прилику да се састанем ни са ким из породице Сорош“, тим речима се Вучић на посту иронично осврнуо на коментар Вука Јеремића.

Председник Народне странке је у интервјуу сарајевској Телевизији „Фејс”, како је објављено на сајту његове партије, оптужио председника да води тајне преговоре о Косову и да у том контексту борави у тајној посети САД. На то је реаговао потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов, који је иронично приметио да је посета толико наводно тајна да је председника Вучића видело „само” најмање 50 путника који су путовали истим авионом на редовној линији „Ер Србије”. Јованов је истакао да ће председник Вучић, као и увек, о свим својим активностима обавестити грађане Србије одмах по повратку из Њујорка и Брисела.

Истовремено се осврнуо и на Јеремићеве сумње везане за Вучићеву политику везану за косовско питање, оценивши да су Јеремић, Ђилас, Тадић и остали, све што су могли да ураде у корист одвајања Косова и Метохије од Србије, већ урадили још 2008. године и нису ништа оставили да чека до лета. Навео је да су своје незнање и кукавичлук показали од Тадићевог бежања у Букурешт у тренутку проглашења „независности” Косова, преко Јеремићевог шибицарења у спољној политици до „тупавог наступа” пред Саветом безбедности и Међународним судом правде.

Фото: twitter.com

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је природа посете председника Србије Александра Вучића Њујорку, као и то да ли се у Паризу тајно састао с Хашимом Тачијем, питање за канцеларију шефа државе.Она је изјавила да је Вук Јеремић „и раније показивао да не зна ништа”, упутивши при томе новинаре да би за детаље о наводној вечери Александра Вучића и Хашима Тачија у Паризу, о којој је Јеремић причао,  требало да се обрате кабинету председника .

„Ја нисам портпарол председника, али знам да Вук Јеремић ништа не зна“, рекла је Ана Брнабић, одговарајући на питања новинара.Како је подсетила, Јеремић је говорио и да немачка канцеларка Ангела Меркел неће да се састане с председником Србије, а да је до тог састанка дошло.

Јеремић је изјавио да је Вучић у уторак био у Паризу на „тајној вечери с Хашимом Тачијем”, а да је у недељу „приватно отпутовао у Њујорк, о чему јавност у Србији није обавештена”. Тврди и да „с Харадинајем такође преговара преко блиског посредника из свог окружења”.


Из САД честитка Путину

Председник Србије Александар Вучић честитао је из Њујорка  председнику Руске Федерације Владимиру Путину поновни избор за шефа руске државе. „Србија је искрен пријатељ и поуздан партнер Русије и можете се ослонити на наш допринос продубљивању сарадње, као и на залагање за остваривање заједничких пројеката”, истакао је Вучић, и нагласио да је „уверен у то да ћемо, уз међусобно разумевање, стварати боље услове за генерације које долазе”, написао је Вучић, недуго након што је обелоданио да је у САД.


Председник Србије се крајем септембра прошле године, током вишедневне посете Њујорку, где је учествовао на заседању Генералне скупштине УН, срео и с америчким инвеститором Џорyом Сорошем. Како су тада медији пренели, председник је дуго разговарао с милијардером о најважнијим стварима на међународној сцени.

„Саслушао сам их, али су и они мене саслушали. Нисмо се бавили трачевима, већ озбиљним стварима. Разменили смо виђења о дешавањима у свету, Европи, на Балкану. Мислим да је важно да на тако битном месту кажем те ствари. Био је то веома занимљив разговор“, пренео је тада Вучић новинарима.

Једна од занимљивости тог путовања била је и случајност да су се Вучић и Јеремић нашли у истом авиону „Ер Србије” који је летео за Њујорк, у бизнис-класи, а седели су петнаестак метара један од другог. Сведоци путовања су приметили да су обојица већи део пута провела одмарајући се, да нису комуницирали, а да је Јеремић одмах по полетању заспао, док је Вучић већи део пута читао и разговарао са сарадницима.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести