ВАЖНА ДОМАЋА ПРОИЗВОДЊА Вучић: Влада ТРКА У НАОРУЖАВАЊУ, Србија мора да се ОСИГУРА (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Војнотехничког института у Жаркову да Србија мора да се осигура, али да наша земља неће никога да напада и додао да је трка у наоружавању кренула пре годину и по дана и да је због тога важна домаћа производња.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Сви само мисле на рат. Трка у наоружавању је кренула пре годину и по дана, али сада је лудиница. Зато што су сви они мислили да ће лако (Владмир) Путин да буде побеђен, а пошто сад виде да није лако да Путин буде побеђен, сад  се иде на потпуно милитаризацију и на петоструко повећање капацитета свуда, рекао је он.

Одговарајући на питање новинара колико је за Србију важно да има јаку и спремну војску, Вучић је одговорио да према новим доктринарним документима, Србија мора да има двоструко јачу војску него данас.

Не бих да говорим о томе, нешто сам говорио људима из ВТИ-а, када та документа буду у потпуности усвојена, свакако ћете моћи да видите. Али наша снага мора да буде двоструко већа него данас, рекао је Вучић.       

Он је подсетио на 2021. годину када је у новембру био код председника Русије Владимира Путина и осетио да се нешто дешава иако му нико ништа није рекао.

Плашим се да сам сад још мање луд када говорим да ће бити много већи и много тежи сукоб у Европи и свету који је пред нама, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је "Слобода" из Чачка изузетно значајна фабрика за Србију, као и "Милан Благојевић - Наменска" из Лучана и ваљевски "Крушик", за кој је рекао да је поново подигнут и да може да прода све, али да је питање да ли може да произведе.

Како је рекао, Србија ће производити као Немачка за две године, када су у питању калибри 122 до 155 милиметра.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је навео и да је 100 одсто попуњеност горива за војску, као и хране.

Рекао сам да подигну све то за 50 одсто , дакле да морамо да допунимо са још 50 одсто и гориво и храну, да бисмо имали веће резерве од онога што је било предвиђено нашим актима, нагласио је Вучић.

Он је додао да  62 одсто миниције мора да се допуни до 100 посто и да се попуна оружја увећа за 150 одсто.

Пре свега говоримо о великим калибрима, о калибрима од 128 милиметара  за наш 'Огањ', за артиљеријску муницију, муницију за 'Гвоздику' 122 милиметра, за све ово друго што имамо 'Норе' и остало 155 милиметара и друга оружја са 152 милиметара", рекао је он и додао да нова панцирна убојита зрна која производи "Партизан" у Ужицу мора да се произведе до 100 одсто и одмах дигне за 50 одсто.  


Имаћете још повећања, једино што тражим је још више рада и труда

Састанак председника Вучића са истраживачко-развојним кадром Института и одбрамбене индустрије Републике Србије, на којем ће се председник упознати са степеном реализације нових развојних пројеката Института је почео.

После 12 одсто, имаћете још повећања, једино што тражим је још више рада и труда, рекао је председник приликом обиласка.

- Само једна молба, само све убрзајте - додао је председник.


Вучићу је представљена и нова муниција фабрике "Слобода" за коју је  помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио да је револуционарна.

Током обиласка представљени су му и модели униформи, панцирних прслука, кацига и друге заштитне опреме пешадијских и других јединица Војске Србије.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Милорадовић је председника упознао и са карактеристикама нових термовизијских унапређења за планираних на тенку Т-84, као и другаих новина која су планирана за то оклопно возило.

Вучић је одговарајући да ли ће бити запошљавања у Војсци рекао да је отворен конкурс како би се повећао број машинаца и електротехничара и да су сви добродошли.

Танјуг/Курир

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести