Вучић: Учинићемо све да сачувамо мир, само без понижавања

ТРСТЕНИК: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Трстенику да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 12 44 и додао да је дужност Кфора да ту војску распусти.
Predsednik Srbije Alekandar Vučić Foto. Foto Tanjug / Dimitrije Goll
Фото: Председник Србије Алекандар Вучић Фото. Фото Танјуг / Димитрије Голл

"КиМ је за нас велика мука, посебно због потеза Приштине и најаве формирања војске, што није засновано ни на праву ни на Резолуцији 1244. Обавеза Кфора је да распусти војску. Али, они то неће урадити, рећи ће да се све променило од када су прогласили независност", рекао је Вучић.

Додао је да нас то доводи у веома тешку ситуацију, али да свим мајкама поручује да ћемо чинити све што можемо да помогнемо народу на КиМ и да сачувамо мир. 

"Све што можемо", поручио је он Трстеничанима окупљеним на отварању фабрике каблова за ауто-индустрију.

Упутио је још једну поруку, како каже, - свету.

"Немојте да понижавате Србију и српски народ, јер то вам ни српски народ ни Србија неће дозволити", рекао је он.

Вучић: Све што Приштина ради је противправно и илегално

Све што Приштина ради је илегално и противправно, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве британског амбасадора у Приштини о томе да Косово има право да формира војску.

"Све што Приштина ради, а очигледно је да ради уз подршку САД и Британије, је противправно и илегално и у сурпотности са чланом 9 тачком Б у којој се недвосмислено говори да је посао Кфора да разоружа све албанске оружане формације. Они немају право ни по једном међународном акту да формирају војску", рекао је председник Србије одговарајући на питања новинара у Трстенику. 


Обилазак зоне нисам најавио,и нећу,иначе-моје суверено право

Председник Србије Александар Вучић није данас ни потврдио, нити демантовао информацију да ће сутра обићи јединице Војске Србије у Копненој зони безбедности, истичући да о томе када ће и коју јединицу обилазити, што је, иначе, његово суверено право, неће никога обавештавати.

На питање новинара о томе да ли је тачно да ће сутра обићи јединице у Копненој зони безбедности, како је навео Блиц, позивајући се на изворе у ВС, он каже:

"Нигде то нисам најавио. Где ћу да идем и када ћу да обилазим војску то је моје суверено право. Имам апсолутно и јединствено право као врховни командант оружаних снага. Никада никога нећу да питам за дозволу нити да обавештавам о томе."


"Из неправа не може да се створи право. Они су створили неправо и сада не могу да створе право. Ми смо у тешкој, веома тешкој ситуацији. Надам се да ће неко да разуме у међународној заједници колико је то за нас опасно", додао је."Ми ћемо се трудити да штитимо свој образ и нашу децу, и да не улазимо у сукобе", казао је председник Вучић . Најавио је да ће сутра или прекосутра више говорити о томе. Да сачекамо, каже, да видимо шта ће Приштина да уради.

За нас је, казао је, то свакако илегално, а о даљим корацима ћемо обавеставати јавност.

Очекује, истакао је, да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић данас упозорио команданта Кфора на КиМ о кршењу међународног права и да је указао да демонстрација силе, било зарад извиђања или неког другог разлога, никаквог смисла нема, јер нису Срби ти који крше међународно право, већ Албанци. 

Вучић је то рекао одговарајући на питање како коментарише покретање веће колоне возила Кфора данас, на северу, у чијем се саставу налазе и возила која носе и опрему за блокаде и прављење баријера.

Изразио је и наду да, како је рекао, неки други имају довољно разума и довољно памети да не помисле да је некакво решење као што је оружје паметно, добро и да ће некоме донети донети предност. 

Вучић: Не градимо фабрике и путеве због избора...

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да га је један припадник његовог обезбеђења, специјалац, припадник Кобри, иначе родом из Трстеника, упитао пре неких шест месеци "какви су то избори су на помолу".

"Каже, пита га народ у Трстенику, јер су кренули путеви да се асфалтирају, а кажу то никад нема осим кад су неки избори... Ово причам, не случајно, већ зато што сам разумео да, уз тешке мере, није мој посао да вам се додворавам, већ да најтеже ствари урадимо, да бисмо нешто оставили нашој деци", рекао је Вучић.

Поручио је да фабрике, па ни ону која је данас отворена у Трстенику, не отвара због избора, већ је то нормалан део његовог посла.

"Тако ћемо да радимо улице, путеве, и у Трстенику, Александровцу, Брусу, Ћићевцу, Варварину... и верујем да ћете бити задовољни и да ћете видети неупоредиво већи труд, ангажман и напредак ваших места", рекао је Вучић.

Додао је да ће Трстеник имати веће приходе од отварања нове фабрике, које ће моћи да улаже у школе, обданишта...

 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести