Вучић: Учинићемо све како би смо омогућили слободну трговину на Западном Балкану

ВЕРОНА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са председником Владе Албаније Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским разговарао о томе како помоћи обичним људима и како отклонити све препреке и омогућити слободну трговину и слободан проток робе и људи.
с
Фото: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Вучић је то изјавио на конференцији за медије након састанка са Рамом и Ковачевским у оквиру иницијативе Отворени Балкан, који је одржан у градској скупштини града Бардолини у Верони.

"Разговарали смо о многим важним питањима како би све припремили пре почетка летње сезоне. Мислим да ће бити веома важно. Такође, разговарали смо и о многим другим питањима, попут оних која се тичу безбедности хране", рекао је Вучић.

Додао је и да је са Ковачевским и Рамом разговарао и о усаглашавању око идентификационих докумената који ће убрзати преласке преко граница.

"Разговарали смо и о пријему нових идентификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо напредак у наредним месецима по том питању. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би била основа, усуђујем се да кажем, основа економске сарадње између свих нас", истакао је Вучић.

Додао је да је трговинска размена између Србије и Северне Македоније све већа и већа, и да је у последње три године порасла за неких 50 одсто.

"Највећа препрека нас на Западном Балкану су границе, јер када имате камион који преноси неку врсту робе они 30 посто возе, а 70 одсто проведу на границама", истакао је Вучић.

Отворићемо на један дан границе између Србије, Северне Македоније и Албаније

ВЕРОНА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у наредном периоду Србија, Северна Македонија и Албанија на један дан отворити све граничне прелазе и пустити људе и робу да слободно циркулишу како би показали да отворене границе могу да функционишу.

Вучић је то рекао на конференцији за медије након састанка са албанским премијером Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским у оквиру иницијативе Отворени Балкан, који је одржан у градској скупштини града Бардолини у Италији.

"Следећег месеца ћемо се састати негде у Србији и то је веома важно , онда ћемо се у јуну састати негде у региону, а у међувремену отворићемо сва врата између нас. Отворићемо све границе, све уласке и изласке између нас и показати свима да отворене границе могу функционисати", рекао је председник Србије одговарајући на питање новинарке албанске телевизије која је замолила Вучића и Раму да открију планове у оквиру иницијативе Отворени Балкан за наредни период. Вучић је рекао да ће за то бити одабран најбољи дан и додао да је то била идеја премијера Ковачевског.

Одговарајући на питање македонске новинарке да прокоментарише значај договора око радних дозвола између Србије, Северне Македоније и Албаније Вучић је рекао да ће споразум бити потписан до јуна или јула.

"Веома је важан за формирање тржишта без граница. Моћи ћемо да сарађујемо на отвореном тржишту и да ангажујемо људе из Северне Македоније у Србији и обратно", навео је Вучић. Данашњи састанак који је одржан у оквиру иницијативе Отворени Балкан је први сусрет у том формату који је одржан ван граница Западног Балкана. Последњи сусрет у оквиру Отвореног Балкана одржан је крајем прошле године у Београду.

Вучић: Верујем да ћемо на сајму привући велико интересовање италијанских купаца

ВЕРОНА: Председник Србије Александар Вучић је данас на Сајму вина у Верони изразио наду и уверење да ће вина изложена на штанду замаља "Отвореног Балкана", Србије, Северне Македоније и Албаније, привући велики број италијанских купаца.

"Мислим да је овде много аутохтоних вина Србије, веома добрих вина из Северне Македоније и Албаније и верујем да ћемо привући сигурно велико интересовање купаца вина, и да ћемо довести пуно италијанских винара у новембру у Београду", рекао је Вучич.

На сајму су га дочекали Гувернер региона Венето у Италији Лука Заја и министар спољних послова и међународне сарадње Италије Антонио Тајани.

Ковачевски и Рама задовољни представљањем вина са Србијом у оквиру ОБ

Премијери Северне Македоније и Албаније Димитар Ковачевски и Еди Рама изразли су задовољство што заједнички са Србијом представљају вина својих држава у оквиру Иницијативе Отворени Балкан на Сајму у Верони.

Ковачевски је рекао да је ту најбоља селекција вина Северне Македоније, те да је то велика шанса да их Италијани пробају, као и да се пробају италијанска вина и побољша кооперација.

Рама је рекао да је задовољан што су ту заједно око вина која сви могу да направе, и да га представе овде.

Рекао је да су сви укључени у производњу вина, али да вино није само пољопривредни производ већ и промоција, сарадња држава у оквиру Иницијатива Отвореног Балкана. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести