Вучић: Уложићемо додатни новац у наменску индустрију

ДЕСПОТОВАЦ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Деспотовцу да ће држава уложити додатни новац у развој наменске индустрије која је веома профитабилна и да ће покушати да пронађу инвеститора који би користио простор бивше фабрике каблова у Деспотовцу.
vucic
Фото: Танјуг/видео

Вучић је током посете Техничке школе у Деспотовцу рекао да бивша фабрика има 10.000 квадрата и да се простире на три хектара земље.

"Размишљамо да уложимо додатно велики новац у нашу наменску индустрју, јер може да буде веома профитабилна. Поново се оружје и муниција добро продају у целом свету, након периода од две године када је била стагнација", казао је Вучић.

Навео је да Србија прода сву муницију одређеног калибра чак три, четири године унапред, све што може да произведе, што иде за Америку.

Очигледно је да се поново много пуца у свету, додао је Вучић.

Када је реч о улагањима у Деспотовцу, Вучић каже да се сада поново гради у Србији све што је било планирано или започетно 1986. или 1987. године, када је све стало.

Навео је да је већ за Деспотовац дато око пет милиона евра и да ће бити обезбеђено још 10 до 12 милиона за нове пројекте, што је велики новац.

Председник је нагласио да је џабе све што се гради ако не будемо имали у Србији више деце, јер то онда неће имати ко да користи.

"Гледаћемо у наредне две године да имате и направљен базен", додао је Вучић.

Биће много урађено за бољи живот у Деспотовцу

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Деспотовцу да ће у том граду бити урађено још ствари које ће повећати квалитет живота, као што су канализација, водовод, замена азбестних водоводних цеви, спајање добрим путем са Крепољином, довођење инвеститора.

Вучић је пред обилазак Техничке школе рекао да није дошао да се хвали оним што је већ урађено, као што су та школа и Дом здравља.

„Проширићемо Техничку школу на интернат, урадићемо нову фискултурну салу, погледаћемо простор за базен“, објаснио је он.

Вучић је пренео да школу похађа 274 деце и да се обучавају за техничке професије које су потребне читавом Поморављу.

"Гледаћемо да у фабрику каблова из Јагодине доведемо неког од произвођача, ако не можемо да нађемо страног инвеститора, то је добар простор и за наменску индустрију", додао је он.

Вучић је рекао да је у марту кренула промена азбестних водоводних цеви у дужини од 28 километара, како би грађани добили коначно чисту воду и не би више имали с тим проблема.

Деспотовац је, према његовим речима, ушао у програм изградње канализације, пречишћивача отпадних вода.

„Реално је да за две до две и по године завршимо тај посао. Урадићемо канализацију, водовод, променити веома лоше азбестне цеви, дорадити школу, а урадићемо и 14,5 километара пута до Крепољина, да немате више ниједан тако лош пут у Поморављу. Плус довођење инвеститора да се више људи запосли, макар био и неко од домаћих. Мислим да су то велике ствари и да ће потпуно другачије изгледати Деспотовац када све будемо урадили“, нагласио је Вучић.

Рекао је да онда остаје једино да се заједнички боримо за даље повећање плата и пензија.

„За нас је важно да већи број људи запослимо, да почнемо да враћамо људе из иностранства. Све што будемо урадили обезбедиће нови животни стандард“, истакао је Вучић.

Он је истакао да нису лака времена пред нама, али изразио и уверење да ће наша земља успети да остане међу најуспешнијима у Европи.

„Сигуран сам да ћемо у томе успети и да више никада нећемо бити на европском репу“, закључио је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Вучић обишао Дом здравља Деспотовац, обећао мамограф

Александар Вучић обишао је и Дом здравља у општини Деспотовац, и обећао набавку мамографа, који недостаје тој здравственој установи.

Вучић је, наиме, запослене у Дому здравља упитао шта им недостаје, а пошто је добио одговор да им фали мамограф, председник је одговорио да је то најмање улагање, како жене из Деспотовца не би морале да иду на прегледе у други град, већ би то могле да обаве у свом месту.

"Сутра добијате новац за мамограф", рекао је Вучић и додао да је то део новог стандарда, нешто што није скупо.

Један мамограф кошта око 200.000 евра, а председник је констатовао да то није превелики издатак, ако се зна да држава у обнову клиничких центара, болинца, опрему улаже и до чак 800 милиона евра.

"Биће повећања плата до краја године. Хвала вам на труду и раду", поручио је Вучић запосленима у Дому здравља, који су му пренели и да је пре око пола године 21 запослени примљен у стални радни однос, али да још увек има оних који чекају посао за стално.

"Није то увек лако за нас, јер то нама повећава обавезе драматично, али гледано да то радимо више него раније. Нећу да обећавам бог зна шта, али ћемо да покушамо", поручио им је председник.

Такође, пренели су му да Јагодини недостаје један скенер, који кошта око 200.000-250.000 евра, на шта је председник указао да и тај проблем мора да се реши.

"Да набавимо добар скенер, најбољи, да Поморавље добије најбољи скенер, 64-слајсни и да тиме решимо проблем за више година", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Јагодину и Свилајнац посетити за око два месеца.

Вучић је у Дому здравља на кратко поразговарао и са неколико житеља Деспотовца, који су дошли на вакцинацију.

У тој општини, иначе, до сада је вакцинисано 6.681 особа, а ревакцинисано 6.239.

Договорена помоћ за манастир Манасију

Александар Вучић посетио је манастир Манасију у оквиру посете Поморављу и најавио да ће држава помоћи изградњу спољне трпезарије и прикључење манастира на канализацију.

Вучић је после обиласка манастира, који је задужбина деспота Стефана Лазаревића, рекао за тв Пинк да је то био веома мудар владар који је захваљујући паметном савезништву и луковој политици коју је водио добио Београд без капи крви.

Председник је истакао да је то један од најлепших наших манастира и цкрви, заједно са манастиром Раваница.

Подсетио је да је манастир Манасија или Ресава познат и по чувеној Ресавској школи.

"Договорили смо подршку и помоћ да би могли да ураде спољну трпезарију како треба и морају да се прикључе на канализацију, то ћемо ми да платимо сутра или прекосутра", казао је председник.

Додао је да у тај манастир долазе верници из целе Србије, али и гости из иностранства.

"Диван манастир и желимо да помогнемо колико можемо", поручио је председник.

Манастир Манасија у близини Деспотовца је задужбина деспота Стефана Лазаревица који је почео да се зида 1407 године, а градња је окончана 1418. године. Манастирска црква је посвећена Светој Тројици.

Један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној Моравској школи.

Вучић обишао хотел "Биогор" код Параћина

ПАРАЋИН: Председник Александар Вучић обишао је хотел "Биогор" у насељу Сисевац код Параћина чија је изградња у току, а вредност инвестиције је око 4,5 милиона евра.

Вучића су дочекали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министарка туризма Татјана Матић, власници хотела, грађани.

"Много вам је лепо овде, много улажете", констатовао је Вучић и додао да је потребан бољи пут како би долазило више људи.

Тај пут могао би да кошта око два милиона евра.

Власница хотела захвалила је председнику Вучићу на доласку, истичући да је ту у посети био само још један председник, пре чак 60 година, те да је он једини који је скоро дошао.

Када буде завршен, хотел "Биогор" у оквиру комплекса Сисевац терме биће луксузни хотел који ће се, према речцима Бобана Илића, власника компаније РМ Стубица која је инвеститор, простирати на око 10.000 квадрата.

Хотел ће, рекао је Илић за Танјуг, имати четири звездице и 50-ак соба и апартмана од којих ће неки имати и ђакузи каде на терасама.

Навео је да ће од додатних садржаја постојати три конференцијске сале, те да је у плану теретана, као и спа и велнес центар са шест сауна, које ће имати поглед на природу.

У оквиру хотела, навео је, постојаће и унутрашњи базени, ђакузи, спољашњи базени, а постојећи ресторан ће бити реновиран.

Иначе, у оквиру комплекса Сисевац терме већ постоје олимпијски базен са термалном водом, ресторан, природно окружзење за децу, вешстачко језеро, излетиште, река Црница и рибњаци.

За 15 дана крецу радови на путу између Сисевца и Грзе

Александар Вучић најавио је да ће за 15 до 20 дана почети радови на путу који ће спојити Сисевац и Грзу, у дужини од 18,5 километара.

Вучић је током обиласка хотела у изградњи Биогор о Сисевцу код Параћина рекао да ће бити урађена и још четири километра пута на путу од Ћуприје преко Сења до Сисевца и да ће бити завршена за два месеца.

Вучић је истакао да ће грађани врло брзо видети машине на путу између Сисевца и Грзе, како би се спојила та два туристичка места.

Казао је да ће то повећати број туриста који ће када буду имали пут моћи преко Грзе да дођу у Сисевац.

Председник је напоменуо да у Параћину има око 6.500 незапослених и да ће држава смањити тај број и тако што ће довести инвеститора у параћинску стаклару, за коју су заинтересовани Швајцарци, Аустријанци и Словенци.

Најавио је да ће држава помоћи Параћину да реши проблем дугова, као и да ће довести у ту општину једног великог инвеститора.

"Када је реч о путевима, има толико посла да нема довољно машина и људи да то ураде, ми ћемо да платимо само да има ко да уради", додао је Вучић.

Такође, најавио је да ће бити урађен и пут од Параћина преко Дреновца до Појата.

Поновио је да очекује да за месец и по до два буде направљен први уговор са ЕУ за изградњу брзе пруге од Беогада до Ниша и да ће за три или четири године моћи да се путује између Беогада и Параћина за само сат и 15 минута.

Власници хотела, породица Миловановић, су рекли да ће им пуно значити пут између Сисевца и Грзе, јер ће онда имати више туриста.

Власница Радојка Миловановић је позвала Вучића да дође на отварање пута пошто ће то, како је рекла, бити завршено за некоико месеци. Председник се на то насмејао и обећао да ће доћи на отварање у задатом року.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести