Вучић: Уставни и законски рокови се морају поштовати

БЕОГРАД: „Постоје јасни уставни и законски рокови за одржавање избора и они се морају поштовати”, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом захтева дела опозиције да се избори одложе и истакао да се избори не могу одлагати све док неки не процене да могу да победе.
vucic
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Он је подсетио да су избори били планирани за крај марта, и да су једном већ померени до крањег датума који устав подразумева, те указао да би сада даље одлагање значило да се мандат скупштине продужава мимо Устава и закона, односно да се земља уводи у диктатуру.

Поједине странке опозиције тражиле су, подсећа, одлагање избора још у децембру, јануару, када су, како наводи, код њега тим поводом долазили разни европски посредници, иако су избори били планирани за почетак марта.


Кључно питање биће будућност Србије у ЕУ
Вучић је изјавио да ће на видео самиту ЕУ - Западни Балкан, 6. маја, за нас кључно питање бити будућност Србије у Европској унији.

“Кључно питање биће конкретно будућност Србије у ЕУ”, рекао је Вучић за Танјуг.

Када је реч о финансијским питањима, Вучић је рекао да је Србија захвална на помоћи ЕУ, да је заинтересована, али да ће он имати и један предлог:

“Тражићемо од комесара Верхеија и ЕУ нешто више грантова, а мање позајмица”, рекао је Вучић.


"Рекли смо да не разумемо шта то значи, да нисмо земља у којој је могуће увести диктатуру, па да има народна скупштина са мандатом од четири и по, пет година. Мандат је четири године и зна се када иду избори... Али, изашли смо у сусрет. Рекао сам да можемо да их одржимо до крајњег датума, и зато су били заказани за 26. април“, рекао је Вучић за Танјуг после обиласка 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

А, онда се догодила епидемија ковида 19, када су, каже, говорили како им све одговара, јер је народ незадовољан, у кућама све време...

"То могу да искористе и победе без проблема. Шта да радимо, да чекамо док не буду мислили да сигурно могу да победе? То више нема никаквог смисла“, рекао је Вучић.

Понавља да је важно да се поштују уставни и законски рокови, а народ нека одлучи.

"Каква год била одлука народа, она ће бити поштована, без обзира на то што сам сигуран да ће они који ће бити део владе имати тежи посао, из ирационалних разлога", оценио је председник Вучић.

Подвукао је да је важно да се поштују Устав и закон, а народ нека да свој суд.

Констатовао је и да они који су били против власти никада нису имали толику медијску подршку и присуство у јавности од увођења вишестраначког парламентаризма 1990-тих.

Добро стојимо, упркос епидемији имаћемо раст

Вучић је изјавио је да Србија, упркос последицама епидемије Ковид 19, економски добро стоји, те понавља процену да ће и ову годину наша земља завршити са позитивним привредном растом од плус један, уместо предвиђеног минуса.

“Добро стојимо. Наша процена је да ћемо први квартал завршити са плус 5,1, а други са плус 1,1 до 1,3, док ће трећи, због високе базе од прошле године, бити у минусу од 0,3 до 0,2 одсто. За четврти квартал предвиђамо минус од 0,9 одсто. То значи да ћемо годину завршити са плус један, а не са минус три. Тиме ћемо бити убедљиво најбољи у Европи", рекао је председник Вучић за Танјуг.

А, следеће године, на значајно нижу базу од ове године, одосмо, уверен је, "у небеса”, са растом од осам одсто.

Он је рекао да је намера да се додатно ојача сарадња у региону, те да постоје неке ствари које планирамо да радимо у региону, где Србија жели да оснажи присуство својих компанија.

Вучић је подсетио да се у Европи све земље суочавају са тешком ситуацијом, наводећи као пример Немачку, где су грађани протестовали због мера ограничења и сукобили се са полицијом.

“У нашим продавницима нисте могли да видите погођеност ковидом 19, све је могло да се нађе, нити је било гужви, нереда, несташица…Али, ајде онда да нађемо други разлог за незадовољство… По објективним критеријумима, бројевима које признају и међународне институције, бићемо најбљи у Европи”, нагласио је Вучић.

Додао је и да све то говори на основу реалних показатеља, и зато - са много самопоуздања, иако важи за скептика и обазривог у проценама.

“Испоставиће се да ће Србија, када се сабере раст од 2018. до 2020. године, бити број 1 по кумулативном расту у Европи“, додао је он.

Вучић је навео и да ћемо земље из региона, које су биле испред нас по висини БДП-а престићи, како ствари сада стоје, за четири године.

”Због тога сам поносан и разумем жаоке који иду на земљу и на мене сваки дан”, рекао је Вучић.

Казне за све, али неки виде само оне који им се не свиђају...

Вучић је изјавио је данас да је сигуран да ће надлежни државни органи предузети све мере и да ће казнити све оне који су прекршили полицијски час, без обзира на то кога политички подржавају.

"Неки, међутим, виде само оне који им се не свиђају, а заборављају да је пре неколико вечери дошло до напада и пребијања радника на Дорћолу", такође у време полицијског часа, рекао је Вучић на питање како ће држава реаговати на примедбе да грађани који пале бакље крше полицијски час, што лидер Двери Бошко Обрадовић наводи као разлог због којег он више неће поштовати забрану кретања.

А, онда су, каже, неки себи дали довољан разлог, ”извињавајући разлог” за сва њихова недела после тога.

“Сигуран сам да ће надлежни државни органи предузети све мере, а постоји новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, и да ће све прекршиоце, без обзира на то кога подржавају политички или не, казнити”, рекао је Вучић за Танјуг.

Поновио је да држава ниједну меру у борби против корона вируса није увела из хира или зато што жели да уради нешто против, већ да сачува здравље људи.

“То је од кључног значаја, а ти људи само показују своју неодговорност. Имали смо организоване политичке скупове, а да нико не разуме сврху, осим што смо успели да уништимо подршку здравственим радницима, у чему је требало да будемо јединствени, јер је неко желео да то злоупотреби у политичке сврхе”, рекао је председник.

Тако је, каже, уништен и сат времена за шетњу пензионерима, зато што је неко смислио да би му то политички одговарало, а да ће “страшни режим да крене да хапси и да ће те слике моћи да продају свугде у свету”.

Опозицију која припада бившем режиму посећа да су они одговорни за смрт Ранка Панића:

“Убили сте Ранка Панића. Нису га убили полицајци, него режим који није дозволио слободну шетњу. Код нас то нећете да видите, видећете увек потпуну слободу. Радите шта хоћете, само немојте у време епидемије, нема баш много смисла”, закључио је председник Вучић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести