Вучић: Водимо своју политику, али важна подршка Немачке

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија води самосталну спољну политику, седи "на својој столици", али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на европском континенту без подршке Немачке, са којом имамо добре односе.
vucic, tanjug
Фото: Танјуг

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, казао да је Немачка, поред Француске и Италије, сигурно најјача и најважнија земља ЕУ.

„Мислим да имамо добре односе са Немачком, али имамо и одређене разлике, које се тичу пре свега става према Косову и и Метохји. Немачка је главни спољнотрговински партнер, немачке компаније отвриле су највсисе радних места у Србији“, подсетио је он.

На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочен са захтевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.


Јавни дуг до краја године 52 одсто

Вучић je истакао да ће јавни дуг Србије до краја године пасти на 52 одсто, што је један од мањих у Европи.

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, указао да је прошле године наша земља остварила 2,6 милијарди евра инвестиција без значајних приватизација.

„Остале земље региона, укључујући и Хрватску, заједно нису имале толико страних инвестиција. То није пало с неба, већ је неко морао да ради вредно, да би инвеститори препознали добар амбијент“, објаснио је он.

Вучић је указао и да је смањена незапосленсот на 12 до 13 одсто. Међутим рекао је да се суочавамо са недостатком радне снаге.


„Већ четири године слушам приче да Србија неће моћи да се игра, да седи на две столице, а сто пута сам рекао да имамо само једну столицу, српску и такву политику водимо. Због такве политике се не стидимо, поправили смо имиџ и примају нас с поштовањем“, подвукао је он.

Вучић је поручио да се не може говорити лоше о овој земљи ако немачка канцеларка Ангела Меркел прима њеног председника, други пут за само месец дана, на такав начин, уз почасти и поштовање.

Противници су нам они који су нам отимали КиМ

„Нису нама противници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију“, изјавио је Вучић. 

Он је рекао да је јасно да ми о Косову разговарамо са Сједињеним Државама, Великом Британијом и још неким земаљама Европске уније. 

Вучић је рекао да Приштина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, води САД. 

Он је такође подсетио да је независност Косова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Косова и Метохије. 

Висока је цена погрешне политике која је вођена 

Висока је цена изгубљених ратова и погрешне политике која је вођена, рекао је Вучић одговарајући на критике из опозиције, које, каже, нтити су конзистентне, нити аргументоване.

"Чујем да неки кажу да бих дао територију за фабрике! Па шта сте ви урадили? За ваше време Косово је прогласило независност. Хоћете да не платимо цену?", запитао је Вучић у интервјуу за Пинк телевизију.

Приметио је да му час пребацују што је разговарао с Путином, после што је реазговарао с Меркел, те да је јасно да не знају шта хоће, нбити имају став, осим да њега критикују, и то као да смо, каже, ми нека велика земља па не морамо да имамо партнере и саговорнике.

"Хоћемо нове фабрике и имамо фабрике, за разлику од времена када су продаване и уништаване. Без фабрика нема ничега. А коју териорију дајемо? Ону коју су 2008. прогласили као независну, а за коју се данас непрекидно боримо", истиче председник. 

Говорећи о изјави Борка Стефановића да води чудну политику и да је настављач Ђинђићеве политике, Вучић каже да Ђиласови имају само једну идеју, идеју разарања. 

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести