Вучић: Вратио сам Закон о експропријацији Скупштини

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је данас после подне, у 17.30 часова, на основу члана 113, став 1 Устава Србије, и члан 19 став 1 о председнику Србије, донео одлуку и потписао је о враћању Скупштини изгласан Закон о експропријацији.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је, на конференцији за медије, поручио да враћа закон на поновно одлучивање Скупштини, и да је одлука одмах достављена парламенту.

Указао је да је један од ретких председника који је враћао законе скупштини, попут закона о водама, и упозоравао пре уласка у скупштину, као што је био закон о полицији.

Закон о водама, подсетио је, повучен је из процедуре.

„Догодило се у жељи, како сам разумео људе из Владе, да донесу најбољи могући начин за решавање проблема експропријације, да је донет закон, у којем има једна ствар која је проблематична за мене, а то су рокови који се дају сопственику непокретности, било земљишта или куће, било које непокретности, да мора да прихвате одлуке Управе прихода, а рокови за жалбу су пет плус три дана, што је ужасно кратко", објаснио је он.

Вучић је казао да закон није противуставан, али је додао да закон није прошао кроз јавну расправу, уз образложење да је био на јавном увиду.

Закон, додаје, није донет по хитном поступку.


„Повлачењем закона изашло се грађанима у сусрет“

Вучић је изјавио да је поносан на имиџ наше земље која за време протеста није употребљавала водене топове и истакао да је повлачења закона о експропријацији и његови предлози за измене Закона о референдуму излазак у сусрет грађанима Србије који су се уплашили јер мисле да неко ради против њихових интереса.

Вучић је обраћајући се грађанима казао да је поносан на нереаговање полиције током протеста, иако је јасно да је било противзаконитог деловања.

"Поносан сам на имиџ наше земље која није употребљава оклопна возила, није хапсила и малтретирала људе, као што су то радиле све друге западне демократије, што код нас нема слике каквих има из најдемократскијих земаља света, што смо чак и заузимање путева пропратили тишином и нереаговањем полиције, иако је јасно противзаконито деловање", казао је Вучић.

Додао је да полиција није реаговала јер је код нас крхка демократија и указао да је потребно да је градимо.

Истиче да демократију морамо да гајимо и да никада више не сме да нам се понови случај Ранка Панића, као ни случај да неко некоме не дозвољава да прође, прошета, као што су, како каже, они то некада док су били опозиција ретко радили.

"Важно је да зидамо институције, градимо демократију, да покушамо да поштујемо једни друге. Ово је излажење у сусрет грађанима и људима у Србији који су се уплашили, не зато што смо се ми уплашили, већ зато што су се они уплашили јер мисле да неко ради нешто против њихових интереса и моја је жеља да им кажем да нам не пада на памет да радимо била шта против њих, јер све што смо изградили, изградили смо заједнички", навео је председник.

Вучић је нагласио да је изграђена земља која је данас 10 пута просперитетнија него што је била пре 10 година, земља у којој су обновљени културни објекти, православне цркве, католичке протестантске ...

Подсетио је да је изграђена гасоводна мрежа од 400 километара.

"То је милијарду и по евра, све што нисмо изградили 70 година и то смо заједно урадили са грађанима. И ођедном грађани, упркос свим тим резултатима, показују страх и забринутост и не причам о политичарима који никакав страх немају, али ово показује колико смо ми мало слуха имали за људе или мало желели да их чујемо", казао је.

Председник је позвао министре у Влади Србије да они који су уморни не морају да буду више министри, али да оно мало што им је остало до краја мандата проведу слушајући људе, а не себе и реагујући на захтеве људи и испуњавајући захтеве грађана.

Истакао је да се много пута љутио на њих, за шта су му сведоци, како каже, пријатељи у Председништву и у Влади, првенствено Ана Брнабић, због тога што није објашњено грађанима ситуација око лечења деце.

"Трпите четири године сваког дана критику и никако да изађете у јавност са подацима који показују да лечимо девет пута више деце него што је лечено пре осам година", указао је Вучић.


„Није било јавне расправе уз чудно објашњење - ковид је. Ма немојте. Сви измишљају бројеве људи на својим скуповима од владајуће партије и опозициних. Сви би позвали и 5 милиона људи, а тада није проблем ковид, али за јавну расправу је проблем", објаснио је он.

Рекао је да се консултовао са свим правним стручњацима до чијег мишљења му је стало.

Рекао је да је у закону нашао још ствари које нису добре.

„ У њему видим сталну манију министара да се мешају у све и себи преузимају одређене надлежности где не мора да их буде. Није намера била - шта са Рио Тинтом, већ само да буду још важнији и брже и лакше да реше проблем", додао је он.

Вучић је, на почетку конференције за штампу, казао да у претходне две године, али и претхдних седам године можемо да се похвалимо брзим развојем наше земље. „Стопа раста биће кумулатовно највећа у Европи. То је велики успех грађана. Такође 14.децембра очекујемо да четири поглавља буду отворена, цео један кластер, у приступним преговорима са ЕУ. Могуће је да се догоди да Србија буде једина земља са којом се отварају поглавља. То говори о томе да смо много тога урадили у сарадњи са ЕУ и да се налазимо на добром путу. Плате и пензије су брже расле", навео је он.

Вучић је казао да му је било важно да се изгради инфраструктура и тиме покаже да може да се промени све оно што није у последњих седам деценија, све оно што је било најкомпликованије, за шта није билои довољно новца и храбрости.


"Испуњени сви захтеви са протеста, брига о грађанима најпреча"

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да су сада испуњени сви захтеви који су изнети на протестима, од којих су неки, како је рекао, оправдани, а неки политички хир, али да је за њега вазно да се показе да је брига о обичним људима преча од свега.

Вучић је у ванредном обраћању напоменуо и да ће се видети да је био у праву и да иза свега стоји политика.

"За мене је вазно да изађемо у сусрет обицним људима и да виде да нам је брига о њима преца од свега. Немам проблем са тим да казем да несто нисам добро видео или да сам превидео, знам да људи добро разумеју колико се трудим и борим и да виде напредак Србије", рекао је Вучић.

Он је истакао да то потврђују и ЕУ и светске финансијске организације, а људи виде око себе шта је све обновљено и колико се ради.

Вучић је додао и да је премијерка Ана Брнабић морала да истрпи његове критке, које су, како је рекао, биле и блаже него што су могле, али да пажња према људима мора да буде много већа и да не треба он да буде тај који им се увек први обраћа.

Он је изразио очекивање да це бити много висе енергије у будуцности и да је вазно да се настави да ради и гради земља.

"Хвала грађанима на стрпљењу и људима што су показали снагу, а политичке противнике позивам на добру утакмицу 3. априла и казем да цу цеститати бољем", истакао је председник.

Он се грађанима извинио и због тога што су, како је казао, трпели терор неодговорних људи, онима који су добијали батине на противзаконито организованим протестима и старцима који су били вређани од непристојњих људи.

"Држава није обавила посао у тим случајевима, и као неко ко има највиси легитиметет у земљи, јер сам изабран гласовима народа и одоговоран, не могу да казем колико сам се јео сто неко псује пристојну госпођу, а било је и горих ствари", рекао је Вучић напомињући да је све то цена демократије.

Треба да се гледа како се земља развија и да иде напред, а народ це своју оцену дати у нардном периоду, нагласио је.

Вучић је рекао и да 14. децембра у Бриселу треба да се отвори нови кластер и четири нова поглавља, међу којима и о животној средини, што је признање ЕУ да се Србија припремила и да много улаже у екологију.

Он је показао табелу са подацима о рапидном скоку улагања у екологију од 2017. до 2022. године и честитао грађанима на томе што је данас потврђена одлука о отварању калстера четири и четири нова поглавља.

"То је гаранција по себи колико цемо морати да бринемо и радимо и да будемо одговорнији", указао је и оценио да је највећи револт грађана изазвао захтев Рио Тинта за промену просторног плана за посебне намене.

Позвао је Владу да отвори широку јавну расправу о томе или да одговор буде негативан, у складу са већ постојећим проценама због негативних последица и могуцности поплава у том региону, крају.

Подсетио је и на гордост и ароганцију,неких од претходних председника који нисувратили ниједан закон, а да је он то учинио већ са два закона, а да је владу упозорио да закон о полицији не ставља пред посланике.


С тим у вези показао је мапу са аутопутевима који су изграђени и који се граде, рекавши да она изгледа као мапа крвних судова једног организма, а ништа од тога раније нисмо имали.

Такође је навео и да се гради железничка инфрструктура.

„Све то смо радили градећи болнице, све то што нисмо успевали претходних деценија", нагласио је он.

Вучић је казао да је у влади постојала потреба да се све то додатно убрза, јер увек и свуда постоје проблеми.

„Да објасним, да постоје проблеми да не можете да урадите довољно аутопутева јер нема камена у Србији, зато што неко каже ''нећу да дам камен''. Аутопут без камена не може да се гради. Или један објекат омета изградњу аутопута до Пожеге два и по месеца. Жеља је била да се то промени и зато је израђен закон о експропријацији", додао је он.

Вучић је казао да је могло још двоструко више да се уради да није било аљкавости и непосвећености наших људи, али и бирократских проблема у вези са експропријацијом, где се од државе увек тражило динар више, а држава исплаћује десетине милиона евра.

„Политичари злоупотребили оно сто се не злоупотребљава“

Вучић је изјавио да је његовом одлуком у вези са изменом Закона о експропријацији и Закона о референдуму изашао у сусрет народу, а не политичарима и политикантима који гледају само како нешто за себе да искористе.

Вучић је, одговарајући на питање новинара како види то што поједини сада кажу да је "улица победила", подсетио да су прошле године били упади у скупштину и да је било тешко повређених полицајаца само зато што је он рекао да је могуће да се уведу нове мере против ковида.

"Диктатор је, замислите, хтео да спасава здравље људи.. Али, не ради се то (политичка злоупотреба) на здрављу, нити на екологији, јер је нормално да сваки човек жели да му деца, као што и ја желим да моја деца, дишу најчистији ваздух, и зато и улажемо оволико новца у све то", истакао је председник.

Каже да исто тако не жели да каже рударима у Костолцу и Колубари - склањајте се из ове земље, јер ћемо сутра да вам затворимо рудник.

"Зато што немам решење за струју и мора народу да се каже истина, а не да лажу народ. Наравно да су поједини политицари злоупотребили оно што је најтананије, што је негде забрањено да се злоупотребљава. Зато се обраћам народу, а не њима који су уништили своју земљу", истакао је Вучић.

Каже да ће и поред свега што је вечерас рекао бити настављени протести, иако је је урадио све што је било до њега.

Вучић је рекао да је новинар Н1 констатовао да је све испуњено и захвалио му на томе и додао да то неће бити довољно, али да ће онда народ видети да се ту ради о бесу политичара, а не о стварној потреби грађана.

На питање да ли је он сада поражен, Вучић је рекао да нема проблем са тим ако неки то тако виде, ако ће људи у долини Јадра мирније да спавају.

"За мене је важно да мирније спавају људи у Горњим Недељицама, Брезјаку и другим местима, и да имају пворење у свог председника, којег су бирали на непосредним изборима", нагласио је Вучић.

„Апелујем да се не премести депонија у најплоднији део Јадра“

Вучић је позвао владу да не донесе одлуку, на захтев Рио Тинта, да се депонија из Штавице премести у најплоднији део Јадра.

"Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену Просторног плана подручја посебне намене у којем траже да се из Штавице премести депонија односно одлагалиште или јаловиште у најплоднији део Јадра. За то нису добили никакво одобрење владе и мој апел јавни влади је да се то не догоди", поручио је Вучић у обраћању јавности.

Каже да зна да постоје различита мишљења у влади поводом тог питања и да поједини мисле да би то било добро, али да је његов став да због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да, како је рекао, "уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима".

"Ми морамо да видимо суштински хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник (литијуам) или не, и о томе треба да се поведе озбиљна јавна дебата и позивам све људе да у томе учествују. Желим да умирим те дивне људе у свим тим местима (у долини Јадра) и да им кажем -'' људи ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама", навео је он.

Вучић је казао да неће бити још дуго одлуке, не само у наредним месецима, већ дуго времена односно све док држава заједно са тим људима не види шта је најбоље да се уради.

"Све док заједно са вама не видимо шта нам је најбоље да чинимо. Али, ових и оваквих мера сасвим сигурно неће бити", поручио је Вучић.

„Реч само о аљкавости и немару“

Вучић је оценио да је саопштење Владе, везано за враћање закона о експропријацији, пример техничке грешке, аљкавости и немара и да нико није имао намеру да противуставно преузме на себе ингеренције скупштине или председника Србије.

Вучић је, одговарајући на питања везана за саопштење владе, казао да се догодила ужасна непријатност.

„Имао сам данас састанак са премијерком. Упознао сам је са одлуком, мислио да је у реду да је упознам не само са одлуком коју доносим, чак и са образложењем.

Упознао сам чак и неке људе на опозиционој сцени који се овим баве, а разговарам са свима, изузев онима који неће да разговарају и само вређају. Све сам упознао каква ће ми одлука бити. Влада је спремајући своју реакцију на моју одлуку, а човек уместо да је пошаље прес тиму председнице владе, притиснуо на мејл адресу свих медија. Реч је о техничкој грешци, немару, аљкавости“, објаснио је он.

Казао је да се тако нешто дешава када неко мора да оде по дете у школу, кући,...

„Да се жалим где нисам могао данас да одем, а било ми је важно да одем, где смо буквално трагедију имали у породици, а нисам могао да будем са најближима. Када сте на државној функцији морате имати већу одговорност“, додао је он.

Вучић је казао да је исти тип аљкавости као и прича што су се ухватили за Рио Тинто. Поновио је да закон није имао везе са Рио Тинтом, већ пре свега за национални стадион, и инфраструктурне пројекте.

Указао је да је проблем и жеља министара, јер имају социјалистички приступ, да морају увек за нешто да се питају.

„Као када се боре за веће буџете, па не потроше. Сада им остаје 50 милијарди динара, а тукли се за више пара још пре три месеца. Природа људска је то - само дај, дај, дај. То је 50 година код нас“, додао је он.

Рекао је да је увек било мало када је реч о надлежностима, а када треба да се ради са народом, или преузме тежак посао, онда кажу петак је, 14 сати, идем на пут,...

„На прсте једне руке можете да избројите људе у свим владама који су били посвећени и желели да раде сваки дан, да за њих викенд није значио ништа“, нагласио је Вучић.

Упитан за саопштење покрета „Крени и промени“ који је казао да су захтеви испуњени, али да је формално да се све формално правно заврши до петка, па да после буде одржано славље на улицама, рекао је да ће све бити формално правно завршено и пре тога.

„Ми смо урадили свој посао, а шта ће да раде политичари видећете да сам био у праву“, закључио је он.

Влади предложено повлачење закона и широка јавна расправа

Председник Александар Вучић предложио је вечерас Влади Србије да не доноси нови Закон о експропријацији, већ да се направи јавна расправа, како би постигао широки консензус у друштву, без којег, истиче, неће бити новог акта о експропријацији.

Вучић је рекао да су измене Закона о експропријацији враћене Скупштини Србије по процедури, и да Влада Србије може да их повуче тек након те његове одлуке о враћању, иако је раније данас из владе саопштено да она закон повлачи из процедуре, што је Вучић приписао “немару и аљкавости службеника владе”.

“А, не да се гази Народна скупштина. То што се гази институција председника, на то сам навикао, али скупштина не сме да буде гажена. Они вечерас, сутра, могу да донесу одлуку којом ће повући закон, али не пре моје одлуке”, рекао је Вучић.

Председик је истакао да је његов предлог влади да не доноси никакав нови закон, већ да замоли Национални конвент, удружења, и из области рударства, енергетике, све фирме које морају да раде у саобраћајној, комуникационој, гасној инфраструкути да учествује у јавној расправи.

“Да се направи најшира јавна расправа, која може да траје и шест месеци, да видимо можемо ли до широког друштвеног консензуса о овоме. Без тога - нећемо ићи са новим Законом о експропријацији”, рекао је Вучић.

То је, каже, његов позив свима, уверен да ће се влада после његове одлуке, сагластити са тим да иде са новим законом.

“И, не би имали већину, да будем потпуно отворен”, рекао је Вучић.


Оснива се посебни зелени фонд за западну Србију

Председник Србије је изјавио да се креће у оснивање посебног зеленог фонда за западну Србију у којем ће министарства уз већинско учешће грађана располагати средствима из фонда по налогу грађана за најважније еколошке пројекте.

Вучић је током обраћања јавности истакао да ће грађани имати већину у органима зеленог фонда, а да због папирологије морају да буду и представници министарстава и нагласио да ће од 1. јануара имати 10 милиона евра опредељене за најважније еколошке пројекте на територији Западне Србије.

Како је навео, то подразумева највећи део Мачванског, део Колубарског и највећи део Златиборског округа.

Вучић је истакао да ће бити урађена три нова моста у Брадићима, Великом селу и Ступници и то због поплава.

"Не инатим се због Рио Тинта, данас смо добили анализе - због поплава је немогуће да прихватимо, нећу ни да причам о отровним материјама, али сигурно је да би Јадар плавио сваке године да на том месту буде депонија или јаловиште", казао је Вучић.

Како је казао одлучено је да се ради регулација горњег тока реке Јадар и реке Корените, регулација реке Јадар од Драгињце до Доње Недељице.

Што се тиче храма и гробља, како је навео, за сада је једино могуће да се стави један део старог гробља под заштиту државе.

"То је велика гаранција и за људе у српској цркви, али и за мештане Горњих Недељица и јадарског краја", навео је.

Најавио је да ће у наредних седам дана инжењери Путева Србије обићи ће између осталог локације Брњац до Брезјака, Дворску, Ново село, Ступницу, Терзић и Дворску, Горње Недељице, насеље Бојић, Доње Недељице.

Подсетио је да су били редставници ЕПС-а и казао да се кренуло у реконструкцију 25 километара далековода и замену свих преосталих дрвених бандера у обе Недељице.

Такође, подсетио је и да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио и разговарао са пољопривредницима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести