Вучић: За кратко смо много урадили, следи повећање плата војницима

БЕОГРАД: Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је министру одбране и начелнику Генералштаба "скок" наше војске за 13 места на листи америчког војног сајта Глобал фајер пауер, истакао да је задовољан што је за кратко време у армији много обновљено и урађено, те најавио повећање плата "обичним" војницима.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је рекао да је таква позиција српске армије на америчком сајту у неку руку и очекивана, али и приметио да је то било тешко, јер и Хрватска има "страховито снажну војску".

"Задовољан сам што смо за кратко време, у последњих пет година, после тешких реформи, успели да много обновимо и урадимо", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се радити на томе да се плате повећају војницима, који имају најниже зараде у војсци.

"Кључна ствар су плате, а мислим да су геренали, пуковници и потпуковници задовољни. Проблем су нам војници, чије су плате 44.000 - 45.000 и морамо да их повећавамо, како бисмо имали већи број војника и попуњеност војске", рекао је Вучић.

Додао је да проблем није толико изражен на југу Србије, већ у Београду и Војводини, где су плате више него на југу земље.

Вучић је напоменуо да сада војници имају два до три пара чизама, а да ће до Видовдана сваки припадник ВС имати по четити пара, као и да ће бити набављено још панцира и друге опре,е

"То што сада радимо је виши стандард", реко је Вучић.

Председник је навео да се мора убрзати изградња станова, да припадници војске виде да имају будућност за себе и породице.

Приметио је да се морају превазићи бирократски проблеми у влади, али и у локалним самоуправама, јер у појединим не разумеју да у изградњи станова за припаднике безбедносних снага нема профита и да то није оно сто треба да траже.

"Успевало је тамо где смо притискали, где су људи разумели да је то добро за њихове грађане", додао је он.

"Војском сам веома задовољан, честитам на труду свима у армији, желим им добру и мирну годину, да раде још више, да се увежбавају, да имају бољи животни стандард", рекао је Вучић.
 

О Чомић:Добар предлог,у њено време нису гласали за наше пре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је СНС прихватила и изгласала предлог посланице ДС Гордане Чомић, јер је важан за будућност земље, иако се она, подсећа, док је водила Народну скупштину, према опозиционим посланицима понашала недемократски.

Изразио је задовољство што је СНС прихватила предлог Гордане Чомић, додајући да их није било срамота да га изгласају, јер је реч обавези коју држава има према женама, које су, каже, и у животу и у политици рационалније и гледају у будућност, не у прошлост.

"Поштовање Вама, што се показали коректност да изађете са неким предлогом и са нечим што је важно за целу земљу", поручио је Вучић посланици ДС.

Оценио је да су спуштање цензуса са пет на три одсто и усвајање предлога да жене на локалним и републичким листама буду заступљене са 40 одсто извандредне демократске норме ове власти.

На питање новинара како види то што Чомић нападају због прекида бојкота рада парламента, рекао је да неће да се меша у "њихове унутрашње сукобе".

Он, међутим, истиче да Гордана Чомић свакако не мисли ништа добро о СНС, а, како каже, ни он о њој не мисли нешто "посебно добро".

"Сећам се како је, када је водила Народну скупштину, искључивала микрофон опозиционим посланицима, давала опомене и није се показивала толико демократски. У њено време није изгласан ниједан амандман и закон опозиције", рекао је Вучић .

Председник сматра, иначе, да неће бити лако испунити предлог Чомић да на изборним листама буде најмање 40 одсто жена, на изборима на свим нивоима.

То неће бити лако, каже, ни за СНС, јер у странци нема толико жена које се баве политиком.

То је, међутим, била обавеза државе према женама и додао да то није само питање равноправности, већ и сагледавања боље будућности, имајући у виду како се жене понашају и чиме се руководе и у животу и у политици.

Вучић је казао да ће спуштање цензуса одговарати свим странкама, па чак и у будућности СНС када буде у опозицији.

"Поносан сам на то што смо успели да донесемо тако суштинску демократску реформу у изборном и политчком систему. Нико више никада неће укидати цензус од три одсто и никада га више нико неће повећавати, као што су то радили 2008. године да би мањим партнерима из ДОС-а уништили шансу да уђу у локалне скупштине", рекао је Вучић.

Каже да ће СНС свакако на изборима бити прва по броју гласова, без обзира на то да ли ће странке окупљене око СзС изаћи на изборе или не, али да ће бити борба да ли ће СНС моћи да формира владу или ће се, како наводи, сви остали за дан договорити како да сруше СНС и врате земљу у прошлост.

Вучић истиче да би највише волео да СНС добије највише гласова, јер се, како каже, не стиди тих гласова, додајући да су ураво за време те странке изграђени путеви, сређене школе и болнице, уређене јавне финансије, опремљени војска и полиција...

Лончар да се извини, али ми ћемо и даље бринути о Србима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је замолио министра Златибора Лончара да се извини због недавне изјаве о Црногорцима у српском здравству, али и истакао да ће Србија наставити да пита за положај свог народа и светиња СПЦ у Црној Гори.

"Србија жели добре односе са Црном Гором, никога нигде не ресушимо, али нећете нам запусти уста и рећи да немамо право да питамо за положај српског народа, и наших светиња у тој земљи", поручио је Вучић.

Он је додао да ћемо о томе наставити да говоримо и да бринемо за права српског народа.

Вучић је одбацио и оптужбе из Црне Горе да Србија жели политички обрачун са том земљом.

"Што се власти тиче, ако вас није срамота да говорите да неко руши вашу власт, а не погледате се у огледалу за оно сто је чињено у претходном периоду, ја немам проблем са тим", рекао је председник.

Поводом најновије изјаве министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића, Вучић је запитао је ли то онај који шаље представника на прославу "олује" у Хрватској, те указао да ставови које је Бошковић изнео нису ништа ново и да такве приче слушамо 30 година.

Упитао је и да ли се неко сећа одакле су организовани напади на власт у Србији у време Милосевића, Тадића, Коштунице, па чак и Ðинђића, те ко је то из Србије, на пример, нападао власт у Црној Гори.

"Није нико, али, то им ваљда одговара", рекао је Вучић.

Он је међутим указао да ми треба да покажемо да смо другачији од њих, да не реагујемо лоше и непримерено, те изразио очекивање да ће разлике, какве видимо у Црној Гори у односу на нас, у будућности нестати.

"Ми треба сви да зивимо и имамо једнаке услове и правила за све, и Црногорце и Србе, и да покажемо разлику између нас и њих, и да се том разликом поносимо, надајући се да те разлике неће бити у будућности", закључио је Вучић и истакао да очекује од министра Лончара да се извини.

Вучић: Нико не може да донесе план и каже "узми или остави"

Председник Србије Александар Вучић очекује да ће са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарати о методологији разговора о решавању косовског питања, а не о некаком плану за решење косовског питања, како се то шпекулише у медијима.

„Не мислим да ће се причати о неком новом плану. Нико не може да донесе и план и каже ''узми или остави", поручио је он.

На питање да ли Берлин убрзава разговоре око Косова због активности САД, председник је рекао да то не би да коментарише, али да је за нас ситуација свакако тешка.

„За нас је свакако тешко, јер ће свако решење које буде долазило споља бити решење окаквог или онаквог признања независности. Зато морамо да пронађемо форму нормализације која би ишла без тога...Или ће понудити нешто добро Србима, у шта не верујем“, казао је Вучић.

Рекао је да, иако има "све чињенице познате у једној једначини на уму", не може да дође до резултата који би био обострано незадовољавајући или задовољавајући.

„Некада сам могао да дођем до резултата, али сада не могу“, додао је он.

Упитан да ли ће се став Меркел променити, уз опаску да је честитала Аљбину Куртију, рекао је да је разговор са Куртијем Меркеловој важнији него са њим, јер канцеларка мора да види какву ће политику Курти да води, на шта може да рачуна и шта ће да раде, сем чињенице, приметио је Вучић, да ће да подигну тужбу за геноцид против Србије и повећају за 100 одсто потрошњу на оружје полицији и војсци.

Вучић је рекао да зна датум сусрета са канцеларком, али није тренутак да то каже.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести