ВУЧИЋ ЗА РТС  Пред Србијом је МНОГО ИЗАЗОВА, зато је важно да имамо ВЕЋИНУ која ће српски брод одвести у СИГУРНУ ЛУКУ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је пред Србијом много важних питања и много тешких изазова, али и много позитивних ствари и да је зато важно да Србија има једну сигурну већину која ће, како је рекао, "тај српски брод" одвести у мирну, сигурну и просперитетну луку.
v
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Било би добро да се што већи број њих који желе добро овој земљи томе придружи и својом критиком, својом другачијом мишљу, речима, допринесу напретку Србије. Критика, добра и чврста, заснована на доказима, озбиљна и одговорна од стране опозиције, велики је допринос, не само у демократском напретку земље, већ и напретку економије, привреде, реиндустријализацији, изградњи путева, пруга, научно-технолошких паркова и много тога другог, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да су примедбе дела опозиције које се односе на бирачке спискове у Београду најмања примедба.    

Што се тиче примедби и бирачких спискова у Београду, ја мислим да је то најмања примедба. Бирачки списак је нешто што је доступно свима. И сваком човеку који може да провери да ли је уписан у бирачки списак или није. И политичким странкама и невладиним организацијама који су у много наврата то тражили, рекао је Вучић на РТС-у.

Он је оценио да је бирачки списак увек био изговор и разлог неким људима за правдање за сопствене неуспехе.

Смањења тензије у друштву неће бити докле год имате део медија који свој програм и активности заснивају на мржњи према политичким противницима, рекао је председник Србије.

Он је додао да је увек спреман да разговара и да учини све што је могуће како би се тензије смањиле и како би се разговарало о свим кључним питањима.

Та кључна питања не могу да буду, 'хоћемо власт без избора, зато што ми мислимо да би требало да будемо власт', без обзира на резултате онога што су људи рекли на бирачком месту на којем се о томе доноси одлука, нагласио је Вучић.

 Од понедељка почињу консултације око нове Владе, након тога ћу одредити мандатара

Председник Србије најавио је вечерас да ће од понедељка кренути у консултације о формирању скупштине и владе у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.


Избори у Београду

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити нових београдских избора, уколико не буде легитимне већине.

Легалне већине има. У овом тренутку ми имамо легалну већину од 56 или 57 одборника. Потребно је 56. Ми смо разговарали, ја сам рекао и сви смо били сагласни по том питању, да ми морамо да правимо разлику у односу на онај период када су људи управљали овом земљом на нелегитиман начин, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Он је навео пример из 2008. године када су социјалисти потписали споразум са радикалима да ће заједнички да формирају градску власт ако буду имали већину у граду.

Ми смо тада имали већину у граду, али су социјалисти под притиском Драгана Ђиласа и Бориса Тадића и Демократске странке, напустили оно што се назива легитимна воља Београђана и формирали су потпуно нелегитимну власт заједно са њима, додуше легалну. И без обзира што је била апсолутно нелегитимна, ја сам, пошто је то легално, честитао онима који су управљали градом. Ми не желимо да будемо неко ко ће на нелегитиман начин да управља било чиме, рекао је Вучић.

Истакао је да га не занима мишљење странаца, већ искључиво грађана Србије.

У складу са тим, дакле, ако листа господина Несторовића не донесе одлуку, до сада је нису донеле, ако се господин Несторовић не сагласи са тим, ми ћемо ићи на нове изборе. Ја се и даље надам да ће показати одговорност, јер држава мора да буде много важнија, и град, од њихових страначких, личних или уских, партикуларних интереса, поручио је Вучић.

На питање да ли ће дозволити међународну истрагу о изборима 17. децембра, Вучић је одговорио да у Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење истрага и да у овој земљи надлежни органи Републике Србије спроводе истраге.

Србија је суверена, слободна и независна земља. Србија је много пута до сада одбијала истраге чувајући своју слободу и тешко страдала. Србија овог пута неће да страда ни због чега и ни око чега. Само Србија неће да урушава своје темеље, своје слободарске темеље. У Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење каквих хоћете истрага, поручио је Вучић.

Рекао је да се плаши да није било озбиљних ни приговора, ни жалби, ни озбиљних захтева за било каквим истрагама.

Имали смо само политичко мешетарење и покушај да се избегне одговорност за, Бог зна који, по реду пораз и ништа више од тога, сматра Вучић.

На примедбу да је власт прихватила стране посматраче на изборима, Вучић је одговорио да јесу, али да је свега неколико њих учествовало у тој, како је рекао, лажној хајци, а који су, како је додао, сви потписали записнике, где је све било у реду на местима где су били.


Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара, рекао је Вучић гостујући на РТС у емисији Таковска 10.

Казао је да смо ушли у процесе који су важни, који су одлучујући за формирање нове скупштине и нове владе.

Дакле, сада када су мандати у Народној скупштини верификовани и уверен сам да тај посао можемо да урадимо релативно брзо и потпуно ефикасно, навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести