Вучић започео посету Турској, дочекао га Ердоган 

ИСТАНБУЛ: Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас после подне у Истанбул, где је започео дводневну посету Турској.
Vučić u Turskoj, dočekao ga Erdogan foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Њега је на аеродрому, уз војне почасти, дочекао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, на чији позив борави у овој земљи.У делегацији Србије коју предводи шеф државе су министри Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Александар Антић, Расим Љајић и Бранислав Недимовић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Председник Вучић и Ердоган присуствоваће у Истанбулу Пословном форуму у организацији Одбора за економске односе Турске.

На форуму ће се, поред двојице председника присутнима обратити председник Одбора за спољне економске односе Турске Омер Џихад Вардан, министар привреде Турске Нихад Зајбечки, као и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

У понедељак ће председник Вучић боравити у Анкари, где ће најпре положити венац испред маузолеја Мустафи Кемалу Ататурку.Потом ће се састати у Народној скупштини Турске са председником парламента Исмаилом Кахраманом.

Фото: Вучић и Ердоган Фото: Танјуг

Затим је предвиђено полагање цвећа страдалима током неуспелог пуча 2016. године у пратњи председника турског парламента.Председник Србије, потом, ће се састати са својим турским колегом у Председничкој палати, где ће прво имати састанак у четири ока, током којег ће министри имати билатералне сусрете, а затим ће бити одржан пленарни састанак делегација две земље и потписивање билатералних докумената.

Председници Вучић и Ердоган ће се после састанка обратити медијима, а шеф турске државе ће у част високог госта из Србије приредити свечану вечеру.

"У оквиру посете биће одржан и први састанак Високог савета за сарадњу Турске и Србије. На састанцима ће се, такође, разговарати и о билатералним односима Србије и Турске који ће допринети региону, као и корацима које треба предузети да би се они ојачали", наведено је у саопштењу из турског Председништва.

Развој ситуације на регионалном и међународном нивоу такође ће бити на дневном реду.

Вучић: Никад бољи политички односи, и економске ћемо подићи

ИСТАНБУЛ: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Истанбулу да односи са Турском, који су данас на високом нивоу, пружају велики потенцијал за даљи развој економских односа и позвао је турске инвеститоре да наставе са улагањима у Србију, док је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган указао да је циљ да трговинска размена са Србијом достигне три милијарде долара.

Председник Србије је, у свом говору на турско-српском Пословном форуму, поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две змеље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

"Не знам да ли смо дотле стигли, али највећи део који смо достигли смо достигли захваљујући труду, енергији и жељи председника Турске Ердогана да такве односе успоставимо", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да Србија поштује Турску и инвестиције из те земље, али да је то само почетак.

„Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара још већим турским напорима и одличним политичким односима које смо успоставили. Много година нисмо успевали да остваримо такве политичке односе. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапошлености као раније", нагласио је. 

Вучић је приметио да су турски инвеститори долазили у мала места, у која нису хтели да долазе улагачи из других држава, као и да су инвестирали у места која су била погођена поплавама и отворили фабрике у Крупњу, Владичином Хану, Житорађу и другима.

Захвалио је уједно Ердогану што је увек бринуо о општинама у којима бошњачки живаљ чини већину, али и дозвољавао да долазе турски инвеститори у места са православном већином.

"То показује какво пријатељство желите са Србијом. Потенцијал наше сарадње је огроман, пре свега у текстилној индустрији, пољопривредној и прехрамбеној", указао је Вучић.

Он је рекао да је захваљујући квоти за извоз говецђег меса у Турску српским произвођачима обезбеђено сигурно тржиште и добра цена.

Изразио је наду да ће српски произвођачи моћи да удовоље захтевима и да ћемо молити за повећање квота.

„Тиме ћемо себе везати за Турску што је могуће више, а сигуран сам да ће Турска од тога имати користи", нагласио је он.

Вучић је казао да постоји велики потенцијал и код уљарских производа, јер је у Србији засејано више него икада, те додао да нема сигурнијег и бољег тржишта од Турсе.

Такође је указао и да су Турци туристи број један у Србији, што можда некоме није било разумљиво.

„Установили смо да је у Београду највећи број турских туриста. Они посећују културно историјске споменике, знају за наше везе, желе да науче нешто ново, и надамо се да ће желети још више да улажу у Београд и Србију", нагласио је он.

Захвалио се и на отварању Халкбанке у Србији, јер се без ње не би тако развијале турске инвестиције.

Позвао је турске инвеститоре да наставе да улажу у Србију и подсетио да је наша трговинска размена у последњих десет месеци увећава чак девет пута.

„Поставили сте данас веома амбициозан задатак пре нама, а то занчи да утростручимо нашу трговинску рамену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, осећајте се као неко код своје куће. Дочекиваћемо вас као пријатеље и свака компанија имаће отворена врата и код мене као председника, код премијерке и свих министара", поручио је он.

Пренео је молбу српских привредника прдседику Ердогану да им омогући да својим производима уђу у неке трговинске ланце.

Такође је поновио ранију поруку турским инвеститорима да ће у Србији добити за најмање пет одсто бољу понуду од било које друге земље на Балкану, у југоисточној Европи.

„Донесите папир и реците ово су нам понудили у Бугарској, Румунијие, Македонији од нас ћете добити за бар пет одсто боље услове", азао је Вучић додајући да у року од 48 сати могу доћи до државнох врха који ће решавати сваки њихов проблем.

На крају се захвалио Ердогану на дочеку на аеродрому, којим му је указао посебну част.

„Ваш данашњи дочек на аеродрому за нашу земљу значи много, обавезује нас да у будућности не само бринемо, већ указујемо највеће могуће поштовање према вама лично, вашој земљи и вашем великом народу. Ми Срби смо чудни људи, али мислим да смо добри, одани и лојални нашим приајтељима. И онај који јесте пријатељ Србији, а ви сте то показали, не само на нашу испружену руку, већ одано пријатељство може да рачуна у сваком тренутку. Нисмо пријатељи само када нам је нестсо потребно, већ и када имамо тешке тренутке и рполазимо тешка времена. На Србију можете да рачунате, као што знам да можемо да рачунамо на Турску", рекао је Вучић.

Фото: На Пословном форуму у Истанбулу Фото: Танјуг

Ердоган: Србија за нас пријатељска земља, која је кључна за мир и стабилност на Балкану

Председник Турске изразио је наду да ће састанак са шефомс рпске државе бити прилика за реализацију нове сарадње и нових пројеката.

„Србија за нас пријатељска земља, која је кључна за мир и стабилност на Балкану. Постоји јака воља за унапређењем односа на сваком пољу. Ова посета председника Вучћа нашој земљи представаља најбољи доказ обостране жеље за даљим унапређењем сарадње, а сутрашњим састанком даћемо наш допринос"; рекао је Ердоган.

Оценио је да Веће за сарадњу предтсавља механизам за редовно разматране актуелних тема, за доношење одлуке, као и праћење имплементације.

„Успеси које смо остварили у последње време представљају одраз ове јаке воље и жеље за сарадњом. Наравно да тренутни ниво не сматрам довољним. Као две земље желимо да проширимо и продубимо и повећамо разноликост наше сарадње на новим пољима. Наши напори почели су да дају позитивен разултате", укаазо еј он.

Ердоган је указао да је прошле године трговинска сарадња са Србијом по први пут превазишла милиајрду долара, да се нада да ће се повећати на две милијарде и касније достићи и три милијарде долара.

„Да би остварили овај циљ сви морамо озбиљно радити. Србија са централном и стартешком позицијом на Балкану и повољном пословном климом поседује велике могућности за све инвеститоре", сматра Ердоган.

Он је рекао да постоји спремност у Србији да олакша долазак турских инвеститора.

Навео је да Халкбанка већ оставрује велике успехе у Србији и да је почела да испуњава оно што је он обећао приликом посете Београду, а то је да повећа капитал.

Према Ердогану Халкбанка је повећала у фебруару капитал за 20 милиона евра, а осталих 20 милиона ће повећати у нарендим месецима.

Он је подсетио да је Турска земља чија економија расте у псоледњих 16 година уз политчку стабилност и сигурност. 

Навео је да је просечни годишњи раст био 5,8 одсто, а да је прошле године са више од седам одсто била прва међу земљама Г20 и друга међу државама ОЕЦД-а.

Указао је да је национални доходакповећан са 236 милијарди долара на 860 милијарди долара, о да је остварено 195 милијарди долара страних инвестиција у последњих 16 година.

Извоз Турске је повећан на 157 милијарди долара, а циљ је да на 100-ти годишњицу Републике достигне и 500 милијарди.

Ердоган је навео и да се спроводи више стратешких инвестиција у инфраструктури, додајући да то смета неким земљама у свету, те им је саветовао да и они треба да раде ако желе да успеју као Турска.

Навео је да је последњих дана извршено две важне реформе за побољшање пословне климе, посебно за стратешке инвестиције.

„Не требамо заборавити да смо све ово урадили у периоду глобалне економске кризе, свих дешавања у Сирији и Ираку, као и поксусаја војног удара", казао је он додајући да ће са новим прдседницкцим системом, после избора од 24.јуна, Турска добити могућност да превазиђе бирократске препреке и напредује ка бољој будућности.

Оценио је јако битним што је данас потписан споразум о сарадњи на изградњи аутопута у Србији.

„Ми као земље која имамо пуно заједничких веза сада радимо и крећемо на пут да заједнички сарађујемо и будемо партнери. Очекујемо од пословнг света да нам пружи подршку на овом пољу. Као председници две земље желимо да вам олакшамо рад и дамо пуну подршку. Желимо да две земље искористите све потенцијале и јако је битно да се наставе улагања у Србију", поручио је Вучић те предложио заједничка улагања и наступ на трећим тржиштима.

Министар за трговину, туризам и телекомуникају Расим Љајић истакао је да је ово период апсолутно најбољих односа две земље у сваком смислу, а да заслугу носе два председника који су поставили оквир, саградили рам, који треба да употпунимо комплетним облицима сваке сарадње.

"Иамо политичку климу која погодује развоју укупних односа. Потписали смо све што се може потписати у области економских односа, који ставрају прави основ за економску сарадње. Имамо географску близину, културолошку, и комуникацију, остаје да конкретним акцијама направимо одличне резултате у повећању трговинске размене“, нагласио је он.

Љајић је позвао турске привреднике да инвестирају у Србију, из најмање три разлога.

Вучић и Ердоган са бициклистима туре "Мост пријатељства"

ИСТАНБУЛ:  Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган сусрели су се данас у Истанбулу са бициклистима, који су у оквиру туре "Мост пријатељства" путовали од Стамбол капије у Београду до Београдске капије у Истанбулу.

Четворо бициклиста, Милица Ракић и Александар Мијатовић из Србије и Оузхан Ермиш и Мухамед Али Ууз из Турске, кренуло је у Истанбул поводом посете председника Србије Александра Вучића Турској.

Бициклисти су дневно прелазили 130 километара како би прешли путању дугачку 1.200 километара.
 

Thumbnail

Испраћајући прошле недеље бициклисте из Београда, председник Вучић је поручио да тај гест говори о све снажнијем, ближем и озбиљнијем повезивању Србије и Турске.

"Ово је диван знак и гест пријатељства", рекао је Вучић тада новинарима на Калемегдану.

Он је, након што је испратио бициклисте пут Истанбула, рекао да је Турска земља која нам је много помогла, подсетивши на њихову помоћ након катастрофалних поплава 2014. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести