Вучић: Зашто се само територијални интегритет Србије не поштује

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су се он и чески председник Милош Земан у великој мери сагласили када је у питању рат у Украјини и истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али је затражио и да се разуме позиција Србије као и да се поштује њен територијални интегритет.
s
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

"Ми нисмо чланица ЕУ још, иако смо на европском путу, али нисмо ни чланица Северноатлантског савеза, а 19 земаља НАТО је бомбардовало нашу земљу пре 24 године. Овде су та сећања веома жива, тада је убијено око 2.500 људи, 82 деце. Ми једино тражимо да будемо свој на своме, никога не дирамо", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Земаном, а одговарајући на питање чешке телевизије да ли се двојица председника слажу по питању санкција Русији и решења за рат у Украјини.

Вучић је подсетио на текстове у западним медијима да се само чека да Србија нападне некога у окружењу и указао да Србија ни годину дана после почетка рата у Украјини никога није напала.

"Нико нам није рекао извините, јер та матрица неистина против Србије и даље траје, а неко мора да оправда своје противправне потезе из 1999. године", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија подржава територијални интегритет Украјине и додао да су за Србију и Донбас и Запорожје и Херсон делови Украјине, као и да Србија поштује резолуције УН и поредак УН. Упитао је, међутим, зашто други не поштују Резолуцију 12 44. "Питам представнике и четворке и петорке, и тројке и све који долазе у Београд - како имате поштовање према свим резолуцијама УН само ову једну која се тиче територијалног интегритета Србије не поштујете. Шта онда очекујете од Срба", упитао је Вучић. Он је замолио за разумевање позиције Србије.

"Само се ставите у наше ципеле, ниста више од тога", рекао је Вучић и додао да је Србија зато захвална Чешкој и Земану, јер иако је Чешка признала Косово није тамо отворила канцеларију.

"Дајте нам право на сопствени став, на поштовање повеље УН, јер Србија није напала ниједну земљу, није крочила ногом на територију ниједне друге земље. Само су неки други напали нашу земљу", истакао је Вучић и указао на то колико је тешка позиција Србије, сваког дана "између чекића и наковња".

Чешки председник је одговарајући на исто питаје приметио да је у демократији сумњиво ако се сви слажу у свему, али и да разуме став Србије и њену неутралност.

Нагласио је да управо тај положај неутралности Србије који не подржава санкције против Русије може да буде предност за улогу медијатора, јер посредник, како је рекао, не сме јасно да стоји на једној или другој страни, иначе не би могао да буде посредник.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести