Вучић завршио посету Њујорку

ЊУЈОРК: Обраћањем пред светским лидерима у Уједињеним нацијама, председник Србије Александар Вучић завршио је данас после подне учешће на 74. заседању Генералне скупштине светске организације.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto Predsedništvo Srbije
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото Председништво Србије

У недељи када се лидери читавог света окупљају у Њујорку, како би под окриљем светске организације разменили ставове о кључним изазовима са којима се суочава свет, српска делегација предвођена председником Вучићем имала је састанке са представницима око 100 земаља чланица УН.

Сумирајући резултате посете, Вучић је изразио уверење да напор који је српска делегација уложила да се чују наши интереси и позиције нису прошли незапажено и узалудно, а да ће прави ефекти тих разговора бити видљиви у наредном периоду, у ком ће Србију посетити неки од лидера са којима је разговарао у Њујорку и реализоване неке од идеја.

Кључна тачка свих разговора било је питање Косова и Метохије, а званичници САД и Немачке поновили су у тим разговорима да је неопходно да Приштина укине таксе и да се настави дијалог Београда и Приштине.

У том смислу, очекује се, после избора нове владе у Приштини, одржавање нове регионалне конференције на иницијативу Немачке и Француске.На састанку са шефом дипломатије Русије истакнута је подршка Србији за поштовање међународног права и по питању КиМ.

Вучић је напоменуо да су од посебног значаја били разговори са такозваним "малим" земљама, те најавио да су и неке друге земље, које то до сада нису учиниле, спремне да преиспитају своју одлуку о статусу Косова.Вучић је пред Генералном скупштином УН поновио став Србије да решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно.

Посебну пажњу посветио је питању сарадње у региону, који ће, како је рекао, бити јачи, ако и Србија буде снажнија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести