Вучић: Здравство један од стубова државе

БЕОГРАД: Здравство постаје један од четири најважнијих стуба једне државе, уз број људи, економски раст, финансијску и војну моћ, поручио је данас председник Александар Вучић истичући да ће држава наставити да снажи тај сектор и повећава плате здравственим радницима.
vucic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Вучић је приликом уручења уговора о запослењу најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа, честитао на великом успеху, и на томе што су, како је рекао, својом одговорношћу и трудом успели да постану лекари, медицинске сестре и техничари и показали да залагањем могу много да ураде за себе и своју будућност.

"Данашњи дан је важан, не само за нас, јер видимо да имамо будућност, да је будућност здравственог система загарантована, већ и за вас", рекао је Вучић и додао да је и сам, примајући разне стипедније као студент то прихватао као поклон државе, и трудио се да покаже поштовање према држави.

"Ваша одговорност према грађанима и држави је велика, али она пре свега произилази из природе посла, јер бити лекар не значи само бити уважен у друштву, то је данас много више. Данас је одговорност на лекарима и медицнским сестрама и техничарима много већа", рекао је Вучић.

Он је указао да ћемо у наредном периоду имати нових проблема, не само због ковида, јер ће бити и нових вируса.

"Здравство постаје једна од четири најважније ствари, уз број људи, економски раст и финансијску моћ и војну моћ. Здравство је уз последњих годину и по дана једна од четири ноге столице која се зове држава", рекао је Вучић.

Он је истакао да су сви здравствени радници показали велику борбеност, на чему им је бескрајно захвалан.

"Ваша улога никад није била већа и биће све већа у наредном периоду, на глобалном нивоу. Зато је важно да имамо школе, универизтете које су у стању да школују најбоље. Ви сте ти који представљате будућност земље и молим вас да увек водите рачуна о грађанима и својој земљи", поручио је Вучић.

Он је додао да јесте обавеза државе да запосли људе у здравствени систем, али то може само ако је економски јака.

Указао је да се показало да државно здравство, када је најтеже, преузима готово све на своја плећа, због чега ће се наставити даље снажење и јачање тог сектора, као и даљи раст примања.

"Рачунамо на вас. Хвала за досадашњи труд и рад, а ви вратите држави и вашим родитељима тако што ћете бити најбољи, а ми апсолутно верујемо у вас", поручио је Вучић.

Велика улагања у здравство, исплатице се на најбољи начин

Александар Вучић изјавио је да је до сада уложено готово пола милијарде евра у здравство Србије, у инфраструткуру и опрему, што ће се исплатити на најбољи могући начин - кроз очување здравља људи, те да се очекују велики резултати већ до краја ове године.

Вучић је истакао да је од почетка 2013. године до данас запослено 25.270 радника, а одобрено је 10.449 специјализација и ужих специјализација.

Први пут су организоване акције запошаљавања најбољих дипломаца медицинских факултета и школараца из медицинских школа, а на тај начин посао је добило нешто више од 400 лекара и 700 медицинских сестара.

"Уложили смо говото пола милијарде евра у инфраструктуру и опрему. Никада толико није било улагано у српско здравство и очекујемо велике резултате до краја године", рекао је Вучић.

Према његовим речима, очекује се завршетак прве фазе Клиничког центра Србије, у Београду, што ће, каже, бити буквално један град за себе, а очекује се и завршетак Здравственог центра на левој обали Дунава, у Борчи, што ће умногоме побољшати здравствену заштиту људи тог дела главног града.

"Радимо на 11 општих болница, на још два велика Клиничка центра. Верујем да ће се улагања у здравство на најбољи могући начин исплатити, кроз очување здравља људи, дужи животни век, а то даље води да томе да ће економски раст Србије бити већи и снажнији него раније", рекао је Вучић.

Изградња и реконструкција болница на КиМ у најкраћем року

Александар Вучић изјавио је да ће у најкраћем могућем року почети изградња КБЦ у Грачаници, као и реконструкција КБЦ у Косовској Митровици.

Вучић је након уручења уговора о запослењу најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији, а одговарајући на питања новинара, казао да новац није проблем, али да постоје технички проблеми.

"Имамо техничких проблема, није новац проблем, новац смо издвојили и имамо га и за здравствени центар у Грачаници и болницу у Косовској Митровици", казао је Вучић.

Додаје да ће КБЦ Косовска Митровица бити дефакто клинички центар и истиче да ће то бити уз улагања државе Србије и држање великог броја медицинског особља.

"Верујем да ће људи бити још задовољнији својим примањима, али биће допремљена и опрема највишег стандарда тако да мислим да ће сви бити задовољни", навео је.

Према његовим речима, за Србију и косовско Поморавље, централно, јужно Косово је од великог интереса да се здравствени центар у Грачаници уради на најбољи могући начин.

И то ће бити урађено на највишем нивоу, казао је Вучић и додао да ће информацију о томе када ће тачно почети изградња дати у наредним данима.

Не занимају ме сукоби у региону, без тешких речи с комшијама

Александар Вучић изјавио је да на све нападе политичара из региона гледа да прећути и да Србију усмери ка сигурној и мирној луци, без сукоба, трвења и тешких речи са комшијама.

На питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић рекао да су Црногорци усвојивши резолуцију о Сребреници показали чојство, док он наводно нема снаге да се суочи са прошлошћу, Вучић је рекао да је навикао да га нападају и да је за те људе из региона најгори.

"За све њих из региона могу да кажем да они помињући мене и говорећи о мени покушавају себе политички да подигну и не раде више ништа друго. Нећу на те личне ствари да одговорим. Мене не знаимају сукоби са њима, политичка снага коју имам заснована је на резултатима, јер имамо највише болница, вакцина, подижемо плате здравственим радницима и друго", рекао је Вучић.

Каже да га је, ипак, забринула изјава Бакира Изетбеговића која говори о непостојању свести о реалности у којој живите - да вам неко говори да Косово није Србија, што говори Изетбеговић, да Србија нема право да влада над Косовом.

Замислите да хоћу да будем злонамеран и да одговорим, како би се дигла кука и мотика и шта би ми све изговорио, додао је Вучић.

"То гововри о непрагматичном и нереалистичном приступу, али и о недостаку идеја за будућност, планова и програма и свега што би значило одустајење од својих максималистичких захтева и привхатање да постоји неко други који другачије мисле. Са пажњом узимам све што мисле, гледам да отћутим и покушавам да тај брод који се зове Србија усмеримо ка сигурној и мирној луци - без сукоба са комшијама и трвења и тешких речи", поручио је Вучић.

Сарадња само ако поштујете државу Србију

Ако хоћете да сарађујете услов за то је да покажете поштовање према српској држави и ништа више, поручио је руководству Црне Горе председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на питање новинара поводом односа са Црном Гором и бројних оптужби на његов рачун у тамошњим медијима, казао да је он "крив за све“.

"Где год се појави нека морска неман кажу пустио ју је Вучић кроз Отрантска врата у Боку. Крив сам и за то што немају ниједну фабрику на северу и све мање у централном делу. Прихватам све, јер неко мора да буде крив, ако ће им тако бити лакше“, нагласио је Вучић.

Он је позвао руководство Црне Горе на озбиљну сарадњу.

„Немојте само да нас терате да вам се извињавамо што сте доносили резолуцију против Србије и говоримо да смо највећа браћа на свету, а радите све против нас“, рекао је он.

С тим у вези се осврнуо на донацију вакцина из Црне Горе Косовским безбедносним снагама (КБС).

"Зар те вакцине нисте могли да дајете албанском народу на Косову? Што морате да их дате КБС, која је формирана уз кршење резолуције УН. То радите тек да бисте понизили Србију. То ради министарка здравља која је долазила да моли у Београду за вакцине када вакцину нису имали“, указао је Вучић.

Упитао је што морају на такав начин да делују, додајући да то чине само да би рекли да могу све против нас.

Истакао је да га не интересује шта о њему мисле из руководства Црне Горе, већ само шта мисли наш народ у Црној Гори.

Нагласио је да га не занима шта мисле ни припадници шкаљарског и кавачког клана.

„Не могу да вам објасним колико нисам заинетресован за вашу снагу и моћ, колико сте опасни и опаки“, поручио им је Вучић.

Жао ми је што Албанији и С. Македонији није дат датум за преговоре

Александар Вучић изјавио је да му је веома жао што ЕУ Албанији и Северној Македонији није дала датум за почетак преговора и да то није фер према тим земљама и њиховим грађанима.

"Мислим да је то нефер и према Тирани и према Скопљу, као и према грађанима и људима који воде те земље. У Србји ће имати искреног пријатеља и са њима ћемо да унапређујемо сарадњу и желим да најавим да ћемо 29. (јуна) имати важну видео конференцију са председницима владе (Зораном) Заевом и (Едијем) Рамом", казао је Вучић.

Додао је да ће сарадња са тим земљама расти и да ће у оквиру наше регионалне иницијативе коју неки називају Мини Шенген наставити са унапређењем односа.

"Верујем да ћемо донети коначне одлуке о заједничком деловању против природних непогода и катастрофа и да ћемо заједнички обезбедити најбржи могући проток робе, капитала, људи и услуга, и кроз фитосанитарне, ветеринарске испекције на граничним прелазима и кроз друге модалитете", навео је он.

Вучић је казао је од великог знацаја систем радних дозвола и да они који добију дозволу на територији једне земље имаће дозволу за сваку од земаља, што је од велике важности да се убрза проток људи у региону и обебеди све више недостајуће радне снаге за Србију.

Наши стручни људи ће моћи лакше да добију значајније ангажмане на територији тих других земаља.

"Грађанима Северне Македоније и Албаније желим све најбоље и сигуран сам да ће и они као и ми наставити свој европски пут, али смо добро раузмели поруку да морамо да градимо најближе односе и да постанемо јачи и да не очекуејмо ништа ни од кога већ да се уздамо у себе и гурамо наше земље напред", поручио је Вучић.

Председник Кине поново долази у посету Србији

Председник Кине Си Ђинпинг прихватио је да поново посети Србију, што је велика част за Србију, истакао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након сусрета са дипломцима медицинских факултета и свршеним медицинско-техничким асистентима, пренео да је телефоном разговарао са председником Сијем.

„Тај разговор је протекао, не само у пријатељској, већ искреној и срдачној атмосфери. Говорили смо о свим нашим пројектима. Ми смо подржали политику Кине, а Кина очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, са посебним освртом на КиМ“, објаснио је он.

Рекао је, у изјави новинарима, да је са Сијем разговарао о заједничким пројектима и будућој сарадњи.

„Посебно сам захвалан што је председник Си прихватио да посети Србију. Његова поновна посета Србији била би велика част. Надам се да ће, када пандемија прође, а председник Си није нигде путовао током пандемије, учинити велику част Србији и посетити нас, што би био велики успех за нашу земљу“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да би та посета могла да уследи до краја године, или почетком идуће године, када би добили прилику да још једном угостимо једног од најзначајнијих лидера света.

Пренео је да је замолио свог кинеског колегу да се преко авиокопманије Ер Србија или неке кинеске успостави директан лет са неком дестинацијом у Кини, као што би били линија Београд-Шангај, Београд-Пекинг или Београд-Гванџо.

„Председник Си је рекао да велику пажњу придаје тој молби, а када он тако нешто каже за очекивати је да се то брзо из речи преточи у дело“, нагласио је Вучић.

Истакао је да оцецкује да и у будуће вредно радимо и градимо наше пријатељске односе, те да имамо још више добрих резултата које смо имали у прошлости.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести