Вучић: Ако нешто не урадимо, нећемо имати ни народ, ни државу

БЕОГРАД: Ако не дођемо до решења косовског проблема, Србији се не пише добро у будућности из много објективних критеријума, рекао је председник Александар Вучић на ванредној прес конференцији на којој је говорио о Косову и популационој политици. Вучић је изнео поражавајуће податке о паду наталитета и поручио да ће Србија, уколико се тако настави, нестати као нација, те додао да је Влада управо због тога донела мере и акциони план о њиховом спровођењу, а с циљем повећања наталитета. 
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (video)

У том је смислу навео да је изузетно важно решење косовског проблема, а Србија, поручио је, пристаје искључиво на компромисно решење. 

Пет година је Србија чекала да се успостави Заједница српских општина, додао је, поменувши цинизам међународне заједнице, која, како је приметио, да је хтела, Заједница би била формирана. 

Србија ће се, међутим, поручио је, у том смислу држати Резолуције 1244 и Бриселског споразума, као што се у случају БИХ држи Дејтона, занемарујући лицемерје и безобразлук међународне заједнице, а ми, како је рекао, морамо да креирамо атмосферу у друштву која ће људима омогући да желе да остану овде. 

То је предуслов и зато је Влада Србије донела мере којима жели да ојача популациону политику. 

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је председник Србије, истичући да је то само једна од низ мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије. 
Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић на ванредној прес конференцији. 

Влада Србије је, каже, донела стратегију и мере за подстицај популационе политике.

Поред осталих мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године.

За треће дете добијаће се 12 хиљада динара месечно у току десет година, а за четвтро 18.000 динара за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више. 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Градиће се више предшколских установа, обнављати постојећи и адаптирати нови простори у школама, навео је председник Вучић, те апеловао владу и покрајинске и органе локалне самоуправе да се максимално посвете том питању.

Како је рекао, рађање детета је лична одлука свакога, али је његова дужност да констатује ствари и да упозори на катастрофалне последице по Србију, по народ, киоје ће доћи ако се ништа не предузме и не уради.

Навео је да зна да му такав став и мишљење неће донети популарност, да ће бити на мети критика појединих друштвених група, али упозорио да године брзо пролазе и да је веома важно оно што урадимо данас.      

Додао је и да ће држава више да помогне у процесу вештачке оплодње, пре свега метаријално, те упозорио да питање наталитета и борбе за висе деце никако није питање за дневно политичка препуцавања јер, поруцио је, ако нешто не урадимо за 40 година нећемо имати ни народ ни државу. 

Фото: (Dragan Kujundžić)

Како је додао, “никога неће терати да рађа, већ ће као држава учинити све да се мајке на то одлуче, али мора да помогне и друштво и породица и ми мушкарци посебно”.

И још нешто, па нека се љуте све организације за права жена и друге, мора да се испостује процедура. Између осталог, да покажете мајци ултразвук с откуцајима срца њене бебе, па нека се одлучи. Онда још један разговор пре одлуке... Никоме нећемо ускратити никакво право, једноставно хоћемо да покушамо да замолимо људе да разумеју колико су деца потребна нашој Србији, поручио је Вучић.  

На почетку је излагања Вучић напоменуо да Србија никад није правила озбиљнију анализу, јер је и проблем такав, јер већ 27 година имамо негативан прираштај, јер 65 година лагано “нестајемо”. 

Каже и да је годинама у Србији присутна апатија, а да подаци говоре да је у последњих шест месеци расположење људи позитивно, позитивно мисле о кретању Србије, што је можда и последња прилика да се озбиљно позабавимо питањем наталитета.

Та апатија нас је, казе и довела дотле да не верујемо ни у решење косовског проблема, да нам било шта може донети бољу будућност, а не да, по обичају један пороблем заменимо другим, јер смо навикли да смо незадовољни. 

То нас је, каже, и коштало драматицног губитка становништва, а како је приметио, “ко зна каква времена долазе, али и да се не знам шта деси, ми ћемо своју земљу да изгубимо, ако ништа не предузмемо”. 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо заврсили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал, рекао је.

Вучић је поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ... Сами смо криви. 

Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде на боље, али има оних људи који говоре да није време за то, казао је Вучић те поручио: Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести