Вучићевој листи 76 мандата у Скупштини Војводине

Покрајинска изборна комисија утврдила је извештај о коначним резултатима избора за посланике у Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржаним 21. јуна и 1. јула.
d
Фото: Dnevnik.rs

Највише гласова добила је листа „Александар Вучић - За нашу децу“ која је освојила 498.495 гласова бирача, односно 76 мандата, „Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) - Драган Марковић Палма“ 90.512 гласова и 13 мандата, а Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор 75.218 гласова и 11 мандата.

Четврта листа по броју освојених гласова је Војвођански фронт – уједињени за демократску Србију (Лига социјалдемократа Војводине, Заједно за Војводину, Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Црногорска партија, Демократски блок) са 41.455 освојених гласова и шест мандата, док је иза ове листе коалиција „Метла 2020“ са 35.479 гласова и пет мандата, колико је освојила и листа „За краљевину Србију – За српско војводство (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) – Жика Гојковић“ али са 34.083 гласова бирача. У скупштини ће се наћи и листа „Др Војислав Шешељ – Српска Радикална Странка с 26.489 гласова и четири посланичка места у новом сазиву војвођанске скупштине.

Као што је то било и након избора 21. јуна, испод цензуса и без представника у Скупштини АП Војводине остале су и две мањинске листе: „Чедомир Јовановић – Коалиција за мир (Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца) која је освојила 4.658 гласова и „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)“ којој је поверење указало 3.070 бирача с бирачким правом у Војводини.


Ко има више посланика

Сходно овим резултатима, листа око Српске напредне странке чији је носилас Александар Вучић  имаће 12 посланика више него у претходном сазиву Скупштине Аутономне покрајине Војводине,  а коалиција СПС-ЈС два посланика више него претходне четири године. Већу посланичку групу имаће СВМ за чак пет одборника, док ће мању посланичку групу имати „Војвођански фронт“ за три, односно СРС за пет посланика.


Такође, Покрајинска изборна комисија утврдила је да је од 1.696.292 бирача уписаних у бирачки списак, на изборе изашло и своје бирачко право остварило 852.972 грађана Војводине, од чега је  број важећих гласачких листића 809.459. Број неважећих гласачких листића је 42.562, што овај корпус гласача који су изашли, али су поништили свој гласачки листић ставља на четврто место.

Према рачуници „Дневника“ а на основу података ПИК-а излазност на изборима за Скупштину Аутономне покрајине Војводине износила је 50,28 одсто.

Од три мањинске листе, само једна ће се наћи у војвођанском парламенту и то СВМ која је трећа по броју освојених гласова и за коју се не примењује начин обрачуна посланичких мандата за мањинске странке, јер су вишеструко премашили цензусни праг од три одсто.

А. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести