Вучић: Кинески партнери најавили нова улагања у Железару

ТАНГШАН: Премијер и изабрани председник Александар Вучић посетио је данас железару Хестил - Тангстил, чије руководство је најавило нова улагања у Железару Смедерево, а гувернер провинције Хбеи поручио да је Србија стратешки партнер Кине.
Vučić i Su Ćin, Kina  Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић и Су Ћин, Кина Фото: Танјуг/видео

"Као Влада провинције Хбеи ми следимо циљ који је председник Си промовисао у инцијативи Један појас, један пут, а то је повезаност и глобална сарадња са нашим пријатељима. Србија је свеобухватни стратешки партнер Кине и налази се на путу свиле. То је добар оквир за сарадњу наше земље и провинције Хбеи са Србијом", рекао је у разговору са српским премијером гувернер провинције Су Ћин. 

Он је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју српска влада пружа компанијама из Кине које послују у Србији и нагласио да га радује успешна сарадња Железаре Хестил и Железаре Смедерево. "Тај пројекат је добар темељ наше још боље будуће сарадње", закључио је гувернер Су Ћин. 

Партнерски и пријатељски приступ кинеских домаћина потврђен је и дочеком који је српском лидеру приређен у Таншангу, седишту компаније Хестил, који је изгледао као да је Србија купила Хестил, а не да је та кинеска компанија спасила смедеревску железару затварања.Српске заставице, транспарент добродошлице на српском језику, цвеће за премијера, његови портрети...амбијент је у којем је Вучић дочекан у Тангшангу, а он је, у разговору са Суом, узвратио речима да је Србија искрени пријатељ Кине.

Како је пренео новинарима после састанка са делегацијом Хебеи провинције коју предводи гувернер Су Ћин и Хестил групе на челу са председником те Групе Ју Јонгом, у разговорима је потврђено искрено пријатељство две земље и спремност за даљу сарадњу, у најбољем духу и у уверењу да још мого добрих и важних ствари можемо заједнички и на обострану корист да урадимо. 

"И као премијер и новоизабрани председник Србије, никада, нигде, ни на једном месту на кугли земљаској, а цео свет сам обишао представљајући своју земљу, и као њен представник, нисам био на тако срдачан и гостољубив начин дочекан као што је случај у Тангшану", закључио је Вучић. 

Вучић је пренео захвалност и тој провинцији и Кини на ономе што су учиниле за Смедерево и Србију, те назначио и да је захваљујући иницијативи председника Кине Си Ђинпинга и компаније Хбис, железара у Смедереву на најбољем путу. Он је гувернера Хбеи провинције Су Ћина позвао да дође у Србију и предложио повезивање те провинције са Војводином. 

"Србија је искрени пријатељ Народне Републике Кине. Дугујемо велику захвалност за оно што су провинција Хбеи и компанија Хестил учиниле за Железару Смедерево и за Србију", рекао је премијер Вучић. Цитирајући председника Сија, премијер Вучић је истакао да пројекат „Један појас, један пут" није више сан и срећа само кинеског народа, већ срећа свих који се на том путу налазе и Србија ће учинити све да допринесе развоју иницијативе "Један појас, један пут".

Преносећи новинарима детаље разговора са гувернером, чија провинција има БДП од 500 милијарди доара, што је многоструко више него Србија, премијер је рекао да су размотрени различити облици сарадње и договорено да и у другим областима друштвеног живота ту сарадњу са Хбеи употпунимо.

"Замолио сам Су Ћина да са својим тимом и представницима Комунистичке партије посете Србију и у оквиру иницијативе Један појас - један пут, коју је установио председник Кине, а ми се са највећим задовољством и поносом прикључили, направимо још бољих програма и идеја", пренео је премијер. 

Рекао је да је срећан што смо успели да доведемо у Србију Хестил, те констатовао да му се чини да код нас још увек не постоји разумевање колико је то био велики корак.

Thumbnail

Указао је да су му данас кинески партнери пренели да ће додатно да улажу у опрему у Смедерево и додао да су задовољни пословањем у Србији, као и да од децембра немају губитке. Српски премијер је констатовао да је та пословна сарадња прави пример иницијативе "Један појас, један пут", и уједно изразио захвалност председнику Кине Си Ћинпингу на подршци. 

Вучић је подвукао да је изненађен колико је чиста фабрика у Тангшану. 

"Ова фабрика ради, нема прашине, постоје специјални филтери. Овде видите и разлику између њих и нас и колико су они испред", казао је он.Премијер је рекао да је добро да имамо што тешњу сарадњу, да доводимо што више људи из Кине, да учимо од њих, преузмемо њихову технологију, технику и методологију рада применимо код нас.

Подсетио је да стара кинеска пословица каже да је боље једном нешто вдиети него сто пута чути.Указао је да му је и радник из Смедерева који је тренутно у Тангшану Душан Шео рекао да је срећан што га види, јер зна да ће видети нешто што можемо у Србији да урадимо.

Thumbnail

"Сада имам додатних безброј идеја шта можемо да мењамо код нас и шта више и боље можемо да урадимо. Уверен сам да ћемо имати снаге за то", нагласио је Вучић.Он је подсетио да су Кинези веровали у себе и када су били сиромашнији, те да се одлично зна где је Кина данас, на чијој страни је време и пред ким је будућност. 

Вучић и делегација Србије у Тангшан, место удаљено од Пекинга око 180 километара, су допутовали возом, за око сат времена, а на Железничкој станици у том месту дочекали заменик гувернера провинције Хебеи Ванг Сјаодунг и градоначелник Тангшана Динг Сиуфенг.

У провинцији Хбеи живи 74 милиона становника, има дугогодишњу историју, добар индустријски систем и бруто домаћи производом од 500 милијарди долара, а град Тангшан има око 1.700.000 становника.У његову част гувернер Су и председник Хестила Ју приредили су и свечани ручак. 

Кинески Хестил од прошле године преузео је Железару Смедерево, а тада је најављено да ће инвестирати најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих око 5. 000 радника. Хестил је у 2016. години већ уложио 120 милиона долара у Железару и очекује у Смедереву производњу од два милиона тона у 2017.

Председник Хестила Ју Јонг је крајем 2016. најавио да ће групација Хестил у Железару Смедерево инвестирати још 120 милиона долара у 2017. у обнову и набавку опреме и технологије, као и да ће ове године остварити профит од 20 милиона евра.Хестил је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона, а приходи Групе у 2015. години износили су 43,7 милијарде долара.

Након састанка у Хбеи провинцији премијер и делегација Србије се такође возом вратила у Пекинг, а Вучић ће посету Кини, током које је учествовао на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", завршити билатералним сусретима са премијером Ли Кећиангом а затим и председником Кине Си Ћинпингом. 

По повратку у Пекинг Вучић ће имати билатералне разговоре са премијером и председником Кине, Ли Кећиангом и Си Ћинпингом.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести