ВУЧИЋ: МИЦОТАКИС ЋЕ СЕ САСТАТИ СА КУРТИЈЕМ, иако Грчка не признаје Косово

АТИНА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Атини уочи неформалне вечере за лидере региона, коју организује грчки премијер Киријакос Мицотакис, да ће се Мицотакис иако Грчка званично не признаје такозвано Косово састати са Аљбином Куртијем.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Европски представници када говоре у Србији о нетранспарентности заборављају да нас замоле да не говоримо ко ће бити на састанку. Чудан неки формат у Атини, не разумен како је прављен, али то је питање за домаћине, позвани смо пет земаља са ЗБ, али како ко и како на који начин, због њихових билатералних односа негде неки из чудних разлога нису добили позив, а позвана је и Приштина иако Грчка не признаје званично Косово", рекао је Вучић.

Казао је да ће чак Мицотакис имати и билатерални састанак са Куртијем, како је рекао, у атинским канцеларијама.

"Позвани су Хрвати, ваљда као велики пријатељи познаваоци свих нас на Балкану, као и Румуни и Бугари, а Мађари интересантно нису. Позвани су и Володимир Зеленски и због његове безбедности нисмо могли да говоримо ко ће бити присутан, и председница Молдавије Санду", навео је Вучић.

Казао је да ће бити интересантно на вечери која ће почети за око сат времена.

"Разговори са Урсулом фон дер Лајен су били веома добри, озбиљни и одговорни, никада сасвим лаки из раличитих разлога, али то је све логично. Говорили смо о важним инфраструктурним пројектима, замолио сам је да помогне у изградњи брзе пруге Београд - Ниш, али и о стратешкој сарадњи Србије и ЕУ у области енегетике, рударства и зелене енергије. Говорили смо и о свим важним политичким питањима, од дијалога БГ-ПР. Ускоро у Београду поново очекујем Мирослава Лајчака. Говорили смо и о другим темама, односу према Русији. Имали смо врло коректан разговр са Урсулом", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести