Вујовић: "Еколошки устанак" параван за политички протест

БЕОГРАД: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић оценила је да је тзв. "Еколошки устанак" параван за политички протест у организацији појединаца који на питањима екологије покушавају да уберу политичке поене, обмањујући на тај начин грађане које заиста интересује стање и квалитет животне средине.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Иза лажне бриге за животну средину крију се протагонисти пропале политике и лажни заштитници животне средине, који су често потпомогнути споља. Шта год да урадим као министарка заштите животне средине и коју год меру да донесе Влада Србије, они ће се држати своје политичке агенде, навела је Вујовић у саопштењу поводом протеста која су еколошка удружења данас одржала у центру Београда.

Она каже да томе у прилог говоре и увредљиве поруке на протесту упућене представницима власти, које називају најпогрднијим именима.

Али народ све види, и зна да ова интересна политичка групација нема других циљева, осим да ослаби државу, уруши привредни раст и животни стандард, рекла је Вујовић, саопштило је ресорно министарство.

Она је истакла да откако се активно решава проблем загађености ваздуха у Ваљеву, то ођедном више није тема, већ литијум који нико не експлоатише, нити за то постоји захтев.

Ваљево је имало велики проблем загађења у грејној сезони због топлане која користи мазут, и тај проблем ћемо за следећу грејну сезону решити. Али о томе се не говори, већ је одједном тема литијум, за чију експлоатацију нема захтева ка министарству, указала је она.

Вујовић је додала и да организатори данашњег протеста нису своје захтеве слали на адресу министарства, него се обраћају путем медија.

Јасно је да им мотив није да чувају животну средину, него да на еколошким проблемима, на чијем решавању интензивно радимо, на брзину политички профитирају, рекла је Вујовић.

Она је истакла да су за само пет месеци покренути велики пројекти, а спроведени су и конкурси за чистији ваздух, потписани уговори и подељена средства.

Каже да се у министарству даноноћно ради на решавању деценијама нагомиланих проблема у овој области и да је тим Министарства заштите животне средине вредно радио и на доношењу Закона о климатским променама, што је основ за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Свако озбиљан види шта смо за кратко време урадили. Не постоји чаробан штапић којим ћемо читав систем у екологији променити преко ноћи, али убрзано радимо и људи то виде. А видели су и шта су они пре нас радили и шта су нам оставили. Функционери бившег режима су кроз пројекат „Очистимо Србију“, очистили буџет Србије, а напунили буџет Маурицијуса. Њихова суштинска брига је ваздух Маурицијуса, а не Лознице и Бора, поручила је Вујовић.

Она је истакла да у наредном периоду тек предстоје акције које ће допринети да се смањи загађеност ваздуха и проблем дивљих депонија, што у време оних који се данас представљају као борци за здраву животну средину, није могло ни замислити.

Грађани памте и није их лако преварити, јер знају да нема чуда. За сваки резултат потребан је озбиљан, одговоран и посвећен рад. А како смо спасили земљу са ивице банкрота, тако ћемо решавати и еколошке проблеме, одговорно, озбиљно и уз мукотрпан рад. Проблеме решавамо као тим, сарађујемо са министарствима рударства и енергетике, пољопривреде, грађевинарства, и са сваким ресором са којим имамо заједничке проблеме. Зато ни резултат неће изостати, поручила је Вујовић.

Брнабић: Демонстранти не виде шта је све урађено у екологији

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је добро то што више у Србији главне теме нису радна места и да ли ће каснити пензије, него заштита животне средине и да је и Влада Србије екологију ставила међу своје приоритете.

Брнабић је, осврћући се на данашњи еколошки протест у Београду, истакла да јој није јасно како овакви протести нису организовани пре осам или 10 година, када није, као сада било постројења за пречишћавање отпадних вода, нити је улагано у филтере за термоелектране и када није било гасификације Србије.

Фото: Tanjug/Vlada Republike Srbije (Slobodan Miljević)

Овим проблемом се почело бавити 2014. године када је кренула изградња првог постројења за одсумпоравање димних гасова на нашим термоелектранама и то у Костолцу. Од 2014. до данас ми смо уложили више од 600 милиона евра у ова постројења, рекла је премијерка и додала да се сада раде оба блока ТЕ "Никола Тесла".

Брнабић је најавила и да ће се изградити 27 нових постројења за пречишћавање отпадниих вода широм Србије.

Зато чуди што се протест одржава сада, када смо недавно усвојили први Закон о климатским променама а пре два дана је завршена јавна расправа о изменама и допунама Закона о заштити природе, да појачамо стандарде у Србији, навела је она.

Истакла је да је чуди што нико данас на протесту није поменуо ове позитивне ствари које су урађене, али да је увек спремна да чује конструктивне предлоге.

Навела је и да јој је жао што су данас на протесту биле организације које су, како је рекла, финансиране из иностранства и то од стране земаља које су једни од европских лидера у производњи енергије из малих хидроелектрана, против чије изградње у Србији се ове организације боре.

Јоксимовић: Нетачно и неупућено о животној средини

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је изненађујуће колико су нетачно и прилично неупућено о процесима који се одвијају у Европи и свету, али и у Србији, данашњи учесници, како је навела, тротоарског разумевања животне средине, послали поруке и захтеве.

Фото: Танјуг/видео/Јадранка Јоксимовић

Или је у питању лош превод сличних програма, јер се данас у свим озбиљним еколошким покретима не говори о борби за заштиту животне средине, него за обнављање и очување здравља животне средине, указала је Јоксимовић поводом данашњег протеста у Београду", тзв. "еколошког устанка".

Она је у изјави оценила и да је захтев за свеобухватни одрживи развој такође веома лоше срочен, јер је, како наводи, одрживи развој по дефиницији свеобухватан, али је важно његово свеобухватно спровођење, саопштено је из ресоног министарства.

А управо то Србија уназад неколико година активно спроводи, кроз политику спровођења циљева одрживог развоја и Агенде 2030 УН и то превасходно у оквиру приступног процеса европских интеграција, усклађујући се са чињеницом да је одрживи развој део политичког оквира ЕУ и наше обавезе из кластера 4, који се тиче зеленог договора, дигитализације и интерконективности, навела је Јокисмовић.

Она је подсетила и да је 2019. године Србија била једна од 47 држава у свету која је поднела Добровољни национални извештај о спровођењу циљева одржзвог развоја, као и да га је председник Вучић представио и говорио на Генералној скупстини УН.

Сви пројекти из Плана Србија 2025 које је председник покренуо у синергији са Владом Србије, имају директно остваривање циљева одрживог развоја кроз улагање за постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже, али и у локални економски развој, додала је Јокисмовић.

Она је напоменула и да се користе и грантови ЕУ управо за пројекте из Зелене Агенде ЕУ који је Србија активно прихватила.

Кандидовали смо ове пројекте и за Економско-инвестициони план за ЗБ, и сви су усмерени спровођењу неког од 17 циљева одржвог развоја - чиста вода за све, енергетска ефикасност, смањење карбонске производње, али и подизање видљивости и свеобухватног процеса информисања јавности о зеленом одрживом развоју Србије, рекла је Јоксимовић.

Priroda - politika?
10.04.2021 • 18:19
Da li covek moze bez vode? Ne moze. Da li moze bez prirode: reka, suma, vazduha? Ne moze. Znaci da je u Srbiji doslo vreme da covek mora da stedi vodu, vazduh i ostala prirodna bogatstva kako bi opstao. Na kraju moramo se zapitati: DA LI POLITICARI MOGU BEZ POLITIKE? NE MOGU. A narocito kod nas, jer im je to osnovni izvor, sa kojih se napajaju energijom koju ispoljavaju na neduznom narodu i njegovim opstankom. Kad, vajna ministarka, optuzuje narod koji se bori za svoj opstanak,i to je politika.
Sto je politicar
10.04.2021 • 19:13
Paor vidi zemlju - plodnu. Zanatlija - svoj zanat. Ekonomista - prihode i rashode. Ucitelji, nastavnici i profesori - skolstvo. Medicinari - medicinu. Naucnik - nauku. Meteorolog - vreme. Samo POLITICAR, bez strucnog usavrsavanja, sve napred navedeno vidi kao POLITIKU. Jer on u svemu vidi samo to i nista vise. Kao konj sa dizginama. Jedini covek koji se plasi napustanja svog radnog mesta je POLITICAR; narocito kada da mu se blizi kraj u vladanju. Nista nije vecno - kazu, a ne lazu-kao politicar.
Deda
10.04.2021 • 20:30
Ministarka Vujovic je protestante nazvala : "lazni zastitnici zivotne sredine potpomognuti spolja". Znaci, po njoj, ko god misli drugacije, on je "strani placenik".
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести