Вукосављевић: ЕУ да се извини због факлсификата о Тесли као Хрвату

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић реаговао је поводом нетачних података о Николи Тесли на сајту Европске уније, наводећи да се ради о "већ безброј пута понављаном фалсификату".
vukosavljevic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"У вези са информацијом да се на званичној интернет презентацији Европске уније односно у тзв. углу за учење налази податак да је Никола Тесла чувени Хрват, са жаљењем констатујем да се ради о већ безброј пута понављаном фалсификату који се упорно натура из одређених кругова у Хрватској са циљем бестидног својатања и кроатизовања српског културноисторијског идентитета", навео је Вукосављевић.

Додао је да је за посебно жаљење што је се то нашло на званичној интернет страници ЕУ, која се, како каже, бар декларативно залаже за истинита историјска становишта и политику разумевања и међусобног уважавања држава и народа у Европи.

"Надам се да ће уз извињење српском народу ова непримерена грешка бити без одлагања исправљена и да ће бити створени услови да се историјски фалсификати више никад не појављују на званичним интернет страницама ЕУ, намењеним образовању људи свих узраста", каже министар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести