Вукосављевић: Поновљени покушај фалсификата Хрватске

БЕОГРАД: Поновљени покушај фалсификата Хрватске о Николи Тесли је модел кићења туђим перјем и својатања туђе историје који осуђем, изјавио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић поводом намере Хрватске да Теслу представи као једну од својих најистакнутијих личности на Светској изложби (ЕЏПО) у Дубаију идуће године. 
vukosavljevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Вукосављевић је за "Новости" рекао да је просто невероватно да по ко зна који пут из Хрватске долазе покушаји да се велики српски проналазач и научник Никола Тесла представи као Хрват. 

"Уколико су организатори хтели пред светском јавношћу да испадну трагикомични, онда су, без сумње, у таквом покушају успели. А, ако су желели да понављају отрцане историјске фалсификате, онда им се и у том смислу може одати признање", каже Вукосављевић. 

Како год, додаје министар, Тесла је рођен у аустријској царевини, односно у Војној крајини, која је била искључиво насељена Србима, његов отац је био православни свештеник, а он је безброј пута потврђивао своје српско порекло. 

"Поновљени покушај фалсификата, према томе, представља жалостан модел понашања и ми немамо ништа друго да кажемо него да поновимо своју осуду таквог модела кицења туђим перјем и својатања туђе историје", навео је министар културе и информисања.

В. д. директора Музеја Николе Тесле Ивона Јефтић рекла је за "Новости" да је неспорно да је Никола Тесла био Србин. 

"Када кренете у посету родној кући славног генија у Смиљану, прво што ћете видети јесте православна црква поред његовог дома. Сва Теслина лична заоставштина се налази овде, у музеју, и предмет је интересовања многобројних посетилаца из целог света", каже Јефтић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести