Вукосављевић: Заштитићемо књижару "Геца Кон"

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања предузеће максимум у оквиру својих надлежности да се издавачко предузеће "Просвета" спасе колико се то може, изјавио је данас министар културе Владан Вукосављевић и поручио да ће држава на достојан начин заштити књижару "Геца Кон". 
1
Фото: Youtube Printscreen

На питање посланика Покрета социјалиста Ðорђа Комленског о издавачком предузећу "Просвета" чија је приватизација раскинута, а не поништена, Вукосављевић је у Скупштини Србије рекао да је купац тог привредног друштва продао огроман пословни простор у Чика Љубиној и у Добрачиној улици и магацин у Цара Душана. 

"Продато је све што је могло да се прода. Срећа у целој невољи је што је књижара Геца Кон у Кнез Михаиловој изузета од продаје, она је опредељена као објекат од значаја за културу и може бити само књижара", рекао је Вукосављевић. 

То је, наглашава, једино повољно у целом том, како каже, противзаконитом и сумњивом замшатељству које се одигравало. 

На питање Комленског да ли ће држава помоћи обнову књижаре Геца Кон и одобрити кредит, Вукосављевић је рекао да је потребно решавати питање власништва над привредним субјектом да би се из буџета дала средства за обнову књижаре. 

"Да ли је могуће обновити Просвету у њеном старом сјају и са оним обимом пословања и имовине коју је имала, једва да је могуће, али држава може да помогне и помоћи ће да се простор књижаре Геца Кон заштити на доличан начин и да се санира штета од поплаве", каже Вукосављевић. 

Он је додао да ће се видети како ће друга ресорна министарства поступати у, како каже, компликованој ситуацији када је нанета велика штета српској издавачкој традицији. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести