Вулин: Мигрантска криза убила идеју европске солидарности

БЕОГРАД: Србија није изазвала мигрантску кризу и нема одговорност по том питању, рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин и оценио да је мигрантска криза убила идеју европске солидарности.
s
Фото: Youtube Printscreen

“Мигрантска криза када је достигла свој врхунац 2015.године показала је да ЕУ нема ниједно кохерентно решење. Свака земља се бори сама за себе како зна и уме”, рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Он је истакао да би Србија била срећна да постоји заједничко решење, да постоји некакав став, да ЕУ зна шта хоће са тим људима или неће са тим људима.

“Ми имамо један доста чудан парадокс, да значајан број миграната на нашу територију долази из ЕУ. Прво директно дођу код нас из Бугарске, а у Северну Македонију дођу из Грчке”, додао је Вулин.

Навео је да се Србија одговорно односи према последицама мигрантске кризе и такође објаснио да војска не може да буде на граници јер су таква европска правила, а Србија на европском путу.

“Само када је у питању ковид, Аустрија је избацила своју војску према Италији, и још неке земље су извеле војску на границе, али то је света европска себичност. Ми нисмо члан ЕУ, ми не смемо да будемо себични, ми морамо да будемо широкогруди и велики а они који су чланови ЕУ они не морају“, рекао је Вулин.

Уџбеник историје за нашу децу треба да напише Србија

Министар унутрашњих послова Александар Вулин предложио је данас у парламенту да уџбеник историје напише Србија.

“Ми прихватамо светска и европска правила, уџбеници се купују на тржишту, најјефтинији понуђач, све као и у свим другим земљама на свету и то је сасвим у реду. Али нека то буде када је у питању биологија, хемија, математика, Уџбеник историје по коме ће учити наша деца мора да напише држава Србија”, рекао је Вулин.

Како је рекао, у том уџбенику ће бити бар страница о Јасеновцу.

“Неће бити три реченице у којима нам страни издавачи објашњавају шта је био Јасеновац, у којима нам страни издавачи објашњавају шта је Косово, шта је Сребреница. Молим вас, ако нађете икад простора за то, дискутујте о овој теми, дајте предлог, донесите закон, урадите оно што можете да држава Србија сама пише своју историју”, поручио је Вулин посланицима.

Он је додао да ће се ако други буду писали историју "наћи нека битанга другосрбијанска" која ће да каже “Дара из Јасеновца” је ратно хушкање.

“Ратно хушкање је клање српске деце. Нису криви они који су их клали, него су криви они који су се усудили да се тога сете”, рекао је Вулин.

Министар је истакао да је Александар Вучић први срспки председник који је имао храбрости да каже: “Хоћу да снимим филм о Јасеновцу”.

“Ово је била прича за српски народ, да ми први разумемо шта су нам урадили и да тај апсолут мржње никад не престаје”, казао је Вулин.

За годину дана позорници позорници у већим градовима

Министар унутрашњих послова Александар Вулин најавио је данас да ће у наредних годину, годину и по дана у свим великим градовима у Србији на улице бити враћени полицајци позорници.

„Мој средњорочни циљ као министра унутрашњих послова је да оно што смо некада звали позорник вратимо најпре у све велике градове, а онда да то урадимо у свакој локалној самоуправи у Србији“, рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Према његовим речима, позорницима који ће бити у сваком кварту и сектору моћи ће да се обрате грађани и деца и то ће, сматра, допринети већој безбедности.

Министар је истакао да је за остварење тог циља најпре потребан период од девет месеци када ће полицајци проћи одговарајућу обуку, као и да је потребно да се запосли значајан број полицајаца.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести