Вулин: Не смемо да ћутимо о српским жртвама

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин позвао је потпредседника Владе Хрватске Бориса Милошевића да каже тамошњем министру Тому Медведу да не може да се меша у унутрашња питања Србије.
aleksandar vulin, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

"Очекујем да му каже да је то потпуно неприхватљиво и да треба да се извини Србији. Шта они желе? Да одлучују о томе ко ће да влада у Србији? О томе одлучују грађани Србије, нико други. Хрвати, бар део друштва, непогрешиво осећају и оцене ко добро ради за Србију и на њега обруше небо и то је најбољи доказ да председник Вучић добро ради свој посао", рекао је Вулин током гостовања данас на ТВ Пинк коментаришући изјаве из Хрватске да је српској политици потребан преокрет.

Министарство одбране саопштило је и да је Вулин истакао да представници хрватске власти тугују што Борис Тадић више није на власти, уз изговор да се са њим могло разговарати.

"Наравно да се могло разговарати када је то била политика извињења, политика у којој Србија није јачала своју војску, нити су питали за избеглице, ни за имовинска права, ни за радни стаж тих људи, нити су обележавали „Олују“. Говорили су да Хрвати могу да славе што су протерали Србе, али ми нећемо, јер ми гледамо у будућност", рекао је он.

Вулин се запитао о којој будућности да ли је тада било речи о будућности у којој Србија не сме да каже да је протерано 250.000 људи и убијено 2.000 људи.

"Истина је та која међу људима чини чврсте односе" - рекао је он и запитао се да ли Срби и Хрвати треба да имају добре односе зато што ће лагати сами себе и ћутати о ономе што је урађено нашем народу.

Вулин је оценио да код председника Србије Александра Вучића то није могуће.

"Он зна да би много боље пролазио да ћути, да не прича о томе, да се прави да је све у реду. Али неће, зато што је Србин. Што се нас тиче ми хоћемо да радимо заједно, желимо миран Балкан, баш зато што Срби живе на читавом простору бивше Југославије. Желимо да свуда буде мирно, да сви буду заштићени, сигурни и безбедни ", рекао је Вулин.

Како је додао, "Олуја" је дошла зато што смо ћутали о Јасеновцу.

"Не смемо да ћутимо о српским жртвама. Хрватски политичари говоре да „Олуја“ није етничко чишћење. Па шта је? Дајте дефиницију како се то зове када протерате 250.000 држављана своје земље, а успут су сви Срби. Шта је то, ако није етничко чишћење", запитао се Вулин.

Додао је да је Вучић први српски државник који је имао храбрости да каже да је НАТО агресија и да је „Олуја“ злочин, да то обележи и да настави да се бори за мир, да чува односе у региону, али да не допусти да српски народ буде понижен.

"Знам колико га то политички кошта, каква питања стигну после сваког обележавање злочина у „Олуји“, знам какви напади стигну на њега када каже да се у Сребреници десио злочин, а не геноцид. Знам колико је храбрости потребно да чувате Републику Српску као што је чува Александар Вучић и колико је храбрости потребно када одете у Брисел и кажете да нема признања „Косова“ ма колику цену да поставите. Он то носи и налази се у веома тешкој ситуацији због тога", рекао је Вулин.

Како је закључио, председник Вучић је у Скупштини поднео важан документ - Стратегију националне одбране у којој је први пут речено да је Србија војно неутрална земља и да Србија као претњу себи доживљава нападе на Србе без обзира где они живе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести