Вулин: Одлазак Унмика и Кфора апсолутно неприхватљив

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је за Србију одлазак Унмика и Кфора са Косова "апсолутно неприхватљив", али је и указао да за смањење утицаја Мисије УН на Косову одговорност сноси и бивша власт председника Бориса Тадића јер је преговарачки процес измештен из УН и пребачен на ЕУ.
aleksandar vulin
Фото: Tanjug (video)

"То је урадила Србија у време Бориса Тадића и (министра спољних послова) Вука Јеремића када смо пристали да на Косово дође Еулекс и да измештање преговарачког процеса изведемо из органа УН и пребацимо на органе ЕУ. То смо ми урадили. Од тада почиње опадање Унмика и од тада почиње опадање утицаја Унмика. Нико није могао да нас натера, нико није могао да искључи Унмик и умањи његов значај и утицај без Србије. Борис Тадић и Вук Јеремић су већ то урадили", истакао је министар Вулин на ТВ Пинк.

Он је то рекао упитан да прокоментарише какве су његове процене с обзиром на то да данас Савет безбедности УН расправља о новом тромесечном извештају генералног секретара Антонија Гутереша и да неки кажу да је потребно да УМНИК смањи утицај на Косову и Метохији.

Министар је подсетио да од 2012. године Србија води бробу да врати утицај УН, где су и Кина и Русија, земље које искрено подржавају Србију.

"Некад се успе, некад се не успе више или мање, али то је наша борба. Ми смо затекли ситуацију у којој је Унмик био већ предвиђен да нестане. Успели смо да га сачувамо неколико година. Чуваћемо га и даље. За нас је одлазак Унмика и Кфора апслутно неприхватљив, али, нажалост, то су ствари које смо затекли са српским потписом и са којима нема расправе", нагласио је Вулин.

Ђукановоћ не жели добро ни Србији ни Црној Гори

„Црногорски председник Мило Ђукановић човек је који не жели добро ни Србији, ни Црној Гори, жели да Србија нестане, а Црну Гору жели без Срба, изјавио Вулин.

"То је човек који не жели да има ни Србе у Црној Гори. Он би највише волео да их нема, да их прецрта, њихово памћење, историју, и да нестане Србије - изјавио је Вулин коментаришући последњи иступ Мила Ђукановића. 

Он је указао да се црногорски председник "непрекидно изјашњава о томе шта ће Србија да ради или да не ради" и истакао да "никада више неће бити времена" када је "Мило Ђукановић одлучивао о Србији".

"Јасно је да он и своју државу и себе објашњава тако да је противник Србије и да се бори против Србије. Ви не можете да нађете оправдање за његово политичко постојање ако не каже - ја сам против Србије, ми смо против свега што Србија одлучи, ми смо против промене граница на Балкану", оценио је Вулин.

Подсетио је да их је, међутим, управо Ђукановић "лично мењао, разбијајући Заједницу Србије и Црне Горе, а онда, наравно, подржавајући и признајући лажну косовску независност.

"То онда није била промена граница на Балкану и то је уреду. Када се на српском телу нешто мења, то је онда у реду и то може - сеците, кидајте", нагласио је министар Вулин.

"Мило Ђукановић не жели добро Србији, али не жели добро ни Црној Гори, јер жели Црну Гору без Срба. Не можете тако говорити о Србији, а мислити да не говорите тако о Србима са којима живите и не можете се понашати са Србима са којима живите у Црној Гори тако дискриминаторски, а мислити да ће Србија ћутати и жмурети на то. Он не жели добро ни Србији ни Црној Гори", закључио је министар Вулин. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести