Вулин: Полиција током демонстрација показала уздржаност

БЕОГРАД: Скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио је данас извештај о раду МУП-а за период од јула до септембра 2020. године, а министар Александар Вулин је рекао да полиција мора да буде заштићена и да је током демонстрација показала велику уздржаност.
vulin
Фото: MUP

Вулин је, представљајући извештај о раду, рекао да је у односу на исти период 2019. године смањен број кривичних дела за 13,1 одсто, а да је проценат расветљавања побољшан са 54,2 на 55, 8 одсто, наводећи да су расветљене две ликвидације лица из криминогених средина које су се догодиле на Новом Београду и у Калуђерици.

"Обе ликвидације су у кратком периоду решене и то говори о стручности и посвећености", рекао је Вулин.

Према његовим речима, сва кривична дела су у паду осим када је реч о нарушавању јавног реда и мира, и ту је указао на, како је рекао, рушилачке демонстрације у Београду.

Он је захвалио члановима Одбора што су најавили да ће бити подршка раду МУП-а и најављеној борби против мафије, наводећи да се често и јавности прави ружна перцепција да је свако насиље над полицајцем оправдано.

"Полицајац мора да буде заштићен и у јавности мора да се створи једна нормална перцепција. Није нормално напасти полицајца, бацати металну ограду на њега испред скупштине, поломити му ноге. Ту нема оправдања", рекао је Вулин.

Он је додао да је на демонстрације испред скупштине сваки хулиган дошао са идејом да неког повреди, а да је полиција показала велику уздржаност.

"Огромно признање старешинама што су издржали и што су дали све време да се хулигани повуку и да се избегне сукоб", рекао је Вулин.

Министар је у том контексту рекао да је јавност могла да види како су се полицајци понашали према агресивним демонстрантима у Берлину, Паризу и неким другим европским градовима.

Вулин је, одговарајући на питање чланова Одбора о безбедносној изложеност председника Алекасндра Вучића, рекао да је он непрекидно на мети оних против којих ова држава мора да се бори.

"Мислим на мафију и организовани криминал. Сваком је јасно да је Александар Вучић кључни човек за борбу против организованог криминала. Човек чији политички ауторитет најбрже ставља све ресурсе државе у борбу против организованог криминала и мафије, наравно да је највише изложен, као и чланови његове породице", рекао је Вулин.

Казао је да није добро, па ни на Одбору, говорити о свакој претњи и заштити.

"Али, и ту имамо неразумевање дела јавности, која сваку меру схвата бахатом, безобразном, а као да чека да се нешто ружно деси, па ће онда питати, а што није било ''ово или оно", рекао је Вулин.

Он је констатовао да је тај стални притисак на председника Вучића и на његову породицу злонамеран.

Члан Одбора Милован Дрецун каже да очекује да се Одбор са министром чешће састаје имајући у виду најављену борбу против криминала и предложио је члановима да се одржи једна седница "иза затворених врата" на којој би се говорило о моделирању систематског приступа у борби против организованог криминала.

Он је рекао да поздравља хапшења због злоупотреба у области спорта и поручио да ту не сме бити заштићених, док је члан Одбора Угљеша Мрдић указао да министар Вулин неће имати лак задатак с обзиром да ће један од главних задатака бити борба против мафије.

Мрдић је казао да би волео да МУП и министар Вулин имају већу подршку грађана и медија.

Вулин је одговорио Дрецуну да неће бити заштићених у борби против мафије, па ни у области спорта, позивајући се и на изјаву председника Александра Вучића који је својим члановима поручио да неће бити заштићених.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести