Вулин позвао Вучића да не поклекне пред лицемерјем ЕУ

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин каже да изјава Петера Стана да такозвано Косово има право да једнострано укида српске таблице на Косову и Метохији уз "лицемерно и кукавичко објашњење да су их Шиптари обавестили, али их нису консултовали", сасвим приличи Европској унији и њеној политици гажења свих споразума за које је сама својим потписом гарантовала.
v
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Стану није пало на памет да помене оснивање Заједнице српских општина нити да тражи поштовање Бриселског споразума, али јесте да правда шиптарске лажи и да припрема оправдање за насиље над Србима на Косову и Метохији, навео је Вулин и позвао председника Александра Вучића да настави да говори и ради као председник свих Срба и да не поклекне пред силом и лицемерјем Европске уније.

Председниче, изборили сте се за војну неутралност, колико још уцена и напада треба да стигне из Брисела, пре него се одлучите да питамо Србе да ли желе и политичку неутралност. Предуго нас лажу и уцењују, нека преузму и одговорност за своје лажи, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, коментаришући наводе портпарола ЕУ Петера Стана да такозвано Косово има право да укине таблице и да је Брисел био обавештен, али не и консултован о плановима власти у Приштини који се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ.

Стано: Косово има право да укине КМ таблице, али постепено

Портпарол ЕУ Петер Стано је претходно за Танјуг рекао да је Брисел раније ове недеље ”био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је синоћ специјалн представник Мирослав Лајчак разговаро и са председником Србије Александром Вучићем.

Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија). Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово, наводи Стано у писаној изјави Танјугу.

Он додаје да је ”важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена”, те да се он ”припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом”.

Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања, поручио је Стано.

Он је у име ЕУ поновио позив ”обема странама” да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају, закључује Стано у изјави за Танјуг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести