Вулин: Следеће године стижу хеликоптери из Русије

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да се споразум председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића добро развија и да ће следеће године у Србију стићи још седам руских хеликоптера.
vulin
Фото: mod.gov.rs

"Обезбедили смо да несметано стигне 10 БРДМ-2 оклопних возила, са министром Сергејем Шојгуом смо разговарали о томе да их стигне још, стићи ће и тенкови који су договорени", рекао је Вулин за РТС.

Вулин је са делегацијом Министарства одбране боравио у Русији, на позив руског министра одбране Сергеја Шојгуа, где је обишао фабрику "Роствертол", која ће у првом кварталу наредне године испоручити четири нова хеликоптера Војсци Србије, присуствовала финалу тенковског биатлона у ком је екипа Војске Србије заузела осмо место.

Вулин је за РТС навео да ће у првом кварталу следеће године стићи четири Ми-35 хеликоптера, као и три Ми-17 хеликоптера.

Рекао је да Србија и Русија никада нису имале толико заједничких активности и да ће се, у складу са политиком војне неутралности, наставити сарадња када су у питању војне вежбе, пренос искуства, образовање кадрова.

Он је додао да србија сарађује и са истоком и са западом, односно да сама бира пријатеље, наоружање и образовање за своје кадрове.

"Ми смо наручили и већ добијамо ХА-145 хеликоптере француско-немачке копродукције, наручили смо и ракете ''мистрал'' из Француске, а видите колико наоружања набављамо с простора Руске Федерације. То је војна неутралност, сами бирате, доносите одлуке и узимате шта је најпотребније вашој земљи", рекао је Вулин.

Он је додао да је велика част што је Србија позвана да 2020. године учествује у Паради победе на Црвеном тргу.

Говорећи о томе што су припаднице јединице Кобре први пут обезбеђивале зграду Председништва, што су многи критиковали, Вулин је рекао да је "тешко разумљива та количина мржње према сопственој војсци".

"Припаднице Кобри су равнопревни припадници Војске. Обављале су свакодневне активности јер су задужене за безбедност врховног команданта", рекао је Вулин.

Вулин је рекао и да је новоотворени ауто-пут "Милош Велики" резултат политичке воље и упорности председника Александра Вучића.

Он је казао да је отварање ауто-пута показало и да је део јавности у стању да нападне било шта, не покушавајући да нађе било какакв аргумент.   

"Када већ не може да се нападне ауто-пут, онда су рекли да се аутопут зове погрешно, јер Милош Велики никада није био "Милош Велики". Нажалост, та мржња говори и о самој мржњи, али и о незнању. Наиме, Народна скупштина је 14. јула 1898. године донела одлуку "да се Милош има звати Великим", а народ му је за живота дао надимак "Коџа Милош", односно Милош Велики", рекао је Вулин.      

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести