Вулин: Србија спремна да херметички затвори границе

БЕОГРАД:  Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да је Србија спремна да херметички затвори границу уколико се за то укаже потреба због ситуације са мигрантима.
vulin
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije, arhiva

"Апсолутно смо спремни да у датом року херметички затворимо границу, што значи да нико илегално не може да прође кроз нашу земљу. Наравно да нећемо затворити легалне граничне прелазе који морају да функционишу, али илегални прелази би били спречени оног момента када би се то наредило", рекао је Вулин на Тв Прва.

Према његовим речима, такозвана зелена граница не може да постоји, а зна се како се граница херметички затвара, којим средствима и на основу којих планова.

И пре избијања актуелне кризе са мигрантима Србија је била обавештена шта би Турска могла да уради, рекао је Вулин и додао да је председник Александар Вучић водио рачуна како то може да се одрази на Србију и свакодневни живот.

"У овом тренутку све изгледа под контролом али је то таква ситуација да сваки час може да дође до сукоба. Ово је први пут да је ЕУ изашла са јединственим ставом и рекла да неће моћи да буде илегалних улазака и то је нешто што охрабрује, јер ће на тај начин и нама да буде лакше", навео је Вулин.

Он је додао да се у Србији у овом тренутку налази око 6.000 миграната који су смештени у прихватним центрима и који су контролисани.

"Србија је урадила све да се заштити, што говори о организованости државе. За нас је битно да се бројеви не повећавају. Уколико проценимо да се крећу неорганизовано или у већем броју, затворићемо границу. Ако проценимо да је на овај начин безбедност земље угрожена, урадићемо то", рекао је Вулин.

Министар одбране додао је да не може да разуме изазивање панике и страха и истакао да је држава показала да може да контролише мигранстку кризу, иако то нису успеле многе развијеније земље.

Вулин је додао и да је Србија предлагала ЕУ да се направе контролне границе ван ЕУ - у Турској, Авганистану и да се тамо ради тријажа ко може, а ко не да дође.

"ЕУ сада покушава да заузме јединствену позицију која ће доста олакшати живот и нама који нисмо чланови ЕУ", рекао је он.

Упитан да прокоментарисе захтев САД да Србија обустави набавку војне опреме од Русије, Вулин каже да је Србија отворена када се ради о наоружању.

"Зна се шта и како купујемо. Тиме штитимо нашу земљу. Тако ћемо наставити да се понашамо. За нас су једино валидне санкције Уједињених нациа, остало су односи са појединим државама. Србија значи мир на Балкану", рекао је Вулин.

Говорећи о КиМ Вулин је казао да се очекује борба, али и да председник Вучић води паметну борбу, паметнију него што је ико пре водио.

"Њихова независност није више неупитна, није више једногласно подржано оно што они раде. Очекујем притиске, велику борбу", рекао је Вулин.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести