Вулин: Тврдње да Србија извози оружје у Јемен су лаж

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин поново је данас одбацио као неосноване тврдње бившег начелника Генералштаба Војске Србије (ВС) Здравка Поноша да Србија извози оружје у Јемен и да је на томе ангажован и отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

"Држава Србија не извози никакво оружје у Јемен. Ми смо, иначе, у првих пет земаља у свету по транспарентности продаје наоружања. Зар стварно неко мисли да можемо да преваримо Американце, Русе, Кинезе, читав свет, а да они то не знају", рекао је Вулин у емисији "Фокус" ТВ О2.

Он је оценио и да је злонамерна лаж и страшна глупост да отац министра Стефановића на било који начин "утиче на продају било ког метка у овој земљи" и истакао да је то лаж која се пласира плански, с намером".

Како преноси Б92.НЕТ, Вулин је рекао да функционер опозиционе Народне странке Здравко Понош "такве лажи може да износи само пред страним медијима" и оптужио га да је својевремено као начелник Генералштаба "више служио страним интересима, него Србији".


Улаже се у наоружање и опрему, али и у плате

Вулин је изјавио да Србија данас улаже у наоружање и опрему, а приоритет је и повећање плата, које ће од 1. новембра бити додатно повећане за девет одсто.

"Војска Србије је прошла период планског уништавања и занемаривања. Од 2009. до 2012. године у Војсци Србије је купљено осам ракета за мигове, а Србија сада има 14 исправних мигова. То је огромна разлика“, рекао је Вулин данас у емисији "Фокус" ТВ О2.

Он је навео и да је 2008. године плата потпоручника, најмлађег официра, била 37.481 (423 евра), а сада ће, с повећањем зараде од 1. новембра, она изности 66.349 динара (564 евра), и то са инфлацијом која је мања од два одсто.

Како преноси Б92.НЕТ, министар је додао да је у међувремену уведена и солидарна помоћ за рођење детета, да су повећане дневнице, први пут уведено осигурање за све припаднике Војске Србије, комплетно је обновљена опрема, уложено је у побољшање квалитета исхране у касарнама, а ради се и на обнови војне инфраструктуре, као и војних возила.

"Сви се слажемо око једне ствари - помак је видљив и не може се оспорити. Да ли довољно? Наравно да није. Али, војска је почела да се мења на боље", закључио је Вулин.


"Када неко ко није командовао ни четом постане начелник Генералштаба, то вам онда говори на који је начин до тога дошао - дошао је преко амбасадора. Е, сад, тако се и данас понаша“, рекао је министар одбране.

Он је подсетио да у српској одбрамбеној индустрији ради око 13.000 људи и још 20.000 сарађује.

"Када одбрамбену индустрију прогласите за организацију која подржава терористе, онда ће будући страни купци да кажу: ''Па, да ли је баш паметно куповати од њих?. Напад на државу и појединце, без иједног доказа, уз сијасет демантија на такве лажи, у сваком случају штети држави Србији и свима онима који јој добро мисле", закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести