За 24. јануар заказана конститутивна седница СО Кула

Конститутивна седница Скупштине општине Кула одржаће се 24. јануара, а на дневном реду ће се наћи потврђивање мандата одборника, избор председника кулског парламента, његовог заменика, као и избор председника општине Кула, његовог заменика и чланова Општинског већа.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Како је најављено на званичној интерент страници општине, на конститутивној седници требало би да буде постављен секретар СО Кула, чланови Комисије за мандатно-имунитетска питања, као и Комисије за кадровска, административна питања и радне односе Скупштине општине Кула.

Међутим, за сада није познато која ће кадровска решења бити предложена и изабрана с обзиром на чињеницу да преговори о новој локалној власти још нису ни почели. Како „Дневник“ сазнаје, разговори о томе хоће ли уз одборнике Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара још нека странка чинити владајућу већину или учествовати у власти биће одржани након 13. јануара.

Српска напредна странка, односно њена коалициона листа са Савезом војвођанских МађараАлександар ВучићЗато што волимо Кулу“, освојила 26 од 37 одборничких мандата

Што се тиче распореда снага у локалном парламенту након избора од 16. децембра 2018. године, Српска напредна странка, односно њена коалициона листа са Савезом војвођанских Мађара „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“, освојила 26 од 37 одборничких мандата, са 61,78 одсто гласова бирача, односно 10.629 житеља кулске општине. Имајући у виду да је за формирање нове општинске власти потребна подршка натполовичне већине локалног парламента, СНС нема математичких проблема да власт формира без иједног другог партнера.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Уз коалицију СНС–СВМ-а, на локалним изборима у Кули цензус од пет одсто изашлих бирача пребациле су још три листе: „Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић“, која је добила 2.008 гласова, односно 11,67 одсто и пет одборничких мандата, Група грађана „Критична маса“ с 1.631 гласом, односно 9,48 одсто и четири одборничка мандата и „Покрет обнове краљевине Србије – Марко Кошутић“ с 1.202 гласа, односно 6,99 процената изашлих бирача, што им је обезбедило два одборничка места у кулској скупштини.

На конференцији за новинаре одржаној након проглашења изборних резултата први на листи напредњака Никола Жежељ честитао је свима који су успели да уђу у Скупштину општине Кула и рекао да од њих очекује да буду конструктивна опозиција и да ће помагати Српској напредној странци „да општину Кула води у правом смеру”. Он је нагласио да је то историјски успех странке јер је подршка грађана у протеклих шест година расла.


Најстарији одборник из ГГКритична маса

Иако је извесно да ће ГГ „Критична маса“ бити у опозцији, конститутивној седници требало би да председава њихов представник Слободан Рајачић као најстарији одборник, који је рођен 1945. године. Он је уједно био и носилац те листе на изборима, а с обзиром на чињеницу да се одборници у парламент бирају по предложеном редоследу на изборној листи коју је прогласила Општинска изборна комисија, од Рајачића неће бити старијих у одборничким клупама у новом сазиву локалног парламента.


– За две године смо успели да са 42 процента скочимо на 62, што значи да су људи видели да оно што обећамо и урадимо – нагласио је тада први на листи СНС-а, додајући да је задатак странке да допринесе даљем развоју Куле и привредно и комунално.

Он је тада у изјави за „Дневник“ нагласио и да редослед на изборној листи не значи и да је најозбиљнији кандидат за председника општине, као и да није искључено да ће СНС, без обзира на апсолутну већину, разговарати и с другим станкама о формирању нова општинске власти у Кули.

А како ће изгледати нова локална власт, биће познато након 13. јануара, односно 24. јануара, када одборници буду први пут заседали у новом сазиву Скупштине општине Кула

А. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести