За директора Агенције за спречавање корупције три кандидата

БЕОГРАД: Скупштина Србије почеће у петак, 24. фебруара расправу о више тачака, међу којима је и избор директора Агенције за спречавање корупције, а за ту функцију конкуришу три кандидата, међу којима је и досадашњи директор Драган Сикимић.
korupcija freeimages
Фото: freeimages.com

Предлог кандидата парламенту је 11. јануара доставила министарка правде Маја Поповић.

Поред Сикимића, кандидати су и Дејан Дамњановић који обавља функцију заменика директора Агенције за спречавање корупције од 6. августа 2018.године, као и Коста Сандић, доктор политичких наука и магистар правних наука из Београда.

У образложењу које је парламенту доставила министарка правде пише да је то министарство расписало јавни конкурс за директора Агенције за спречавање корупције који је објављен у дневном листу "Политика" 25. октобра 2022. године, као и у Службеном гласнику и на интернет страницама Министарства правде, Агенције за спречавање корупције и Правосудне академије.

Управни одбор Правосудне академије је на седници 14. новембра образовао Комисију за избор директора, после чега је на јавном конкурсу пријаве поднело шест кандидата.

После спроведеног конкурса Комисија за избор директора је саставила ранг листу учесника према постигнутом успеху на делу теста на којем се оцењује стручна оспособљеност, знање, вештине и програм рада Агенције и доставила је министру правде 10. јануара 2023. године.

У биографији Дејана Дамњановића се наводи да је дипломирани правник, те да у Агенцији за спречавање корупције ради од оснивања, прво као саветник у Одељењу за регистре, потом на месту начелника Одељења за регистре и од 2012. обавља дужност Шефа Канцеларије директора. 

Драган Сикимић је дипломирани правник, са положеним правосудним испитом.

Како се наводи у званичној биографији која је достављена посланицима, Сикимић је  шеф делегације Србије при Групи држава против корупције Савета Европе (ГРЕКО) и члан Координационог тела за спровођење акционог плана за Поглавље 23.

Коста Сандић је стручњак за банкарство, финансије, спречавање прања новца и финансирања тероризма, спречавање корупције и економију.

Стекао је звање доктора политичких наука 2010. године, а 1989. године је стекао звање магистра правних наука.

Радио је раније у Народној банци Србије, Комерцијалној банци и Пореској управи Министарства финансија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести