За гласање у иностранству бирачи да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву

БЕОГРАД: Поводом предстојећих избора у Србији, Министарство спољних послова позвало је држављане Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Брачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта у поноћ) да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, наводи се у обавештењу које је објавило Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Захтев за гласање у иностранству рмора да садржи личне податке, као и податке о боравишту у иностранству, а дипломатско-конзуларно представништво ће га доставити надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству, прецизира Министарство државне управе.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за гласање у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем података о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе .

Такође, бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

МСП напомиње да се листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије мозе наћи на .

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести