За нова радна места и производњу 350 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу објавио је два јавна конкурса који се односе на отварање нових радних у места у малим и средњим предузећима, али и доделу субвенција за набавку опреме привредних друштава.
ognjen bijelic FF
Фото: Дневник (Филип Бакић)

За два нова конкурса опредељено је нових 350 милиона динара.

Ти конкурси су, по оцени покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњена Бијелића, наставак политике Покрајинске владе да се субвенцијама подижу привредна активност и запошљавање.

„Ту конкурсну меру смо почели крајем прошле године, првим конкурсом којим је до сада субвенционисано отварање 532 нова радна места у Војводини. Новим конкурсима које смо расписали, најликвиднијим предузећима определићемо 250 милиона динара за отварање од десет до 100 нових радних места по једном инвестиционом пројекту, односно по појединачном подносиоцу“, поручио је Бјелић.

Он је нагласио да предност имају пројекти који се реализују у најнеразвијенијим јединицама локалне самоуправе у Војводини. Како је навео, преосталих 100 милиона биће усмерено за набавку производне опреме за почетак, повећање или унапређење производње малих и средњих привредних друштава. Он је појаснио да ће корисници тим новцем, у износима од два до десет милиона динара, моћи да покрију и до 50 одсто набавке опреме.

Бијелић је подвукао да ће предност и на том конкурсу имати пројекти који се реализују у најнеразвијенијим локалним самоуправама у Аутономној Покрајини Војводини, као и они који предвиђају отварање већег броја радних места.

Предвиђене субвенције су од 3.000 до 5.000 евра по новоотворном радном месту, у зависности  од степена развијености  локалне самоуправе

У конкурсним условима за доделу бесповратног новца за отварање нових радних места, између осталог, наводи се да је предвиђена субвенција за отварање најмање десет,  а највише 100  радних места у року до три године од дана закључења уговора, која ће бити задржана у наредних 36 месеци за мала и средња привредна друштва, односно 60 месеци за велика привредна друштва

Корисник новца који отвори нова радна места повезана с улагањем у материјалну имовину вредним најмање 50.000 евра у динарској противвредности у року од три године од дана закључења уговора, имаће субвенције од 3.000 до 5.000 евра по новоотворном радном месту, у зависности од степена развијености локалне самоуправе. Тако ће инвеститори у општинама које су у трећој и четвртој категорији развијености добити до 5.000 евра, локалне самоуправе из друге групе развијености имаће субвенције до 4.000, а у локалним самоуправа које су у првој групи по развијености до 3.000 евра по радном месту.

У конкурсу за бесповратно финансирање куповине опреме привредних друштава повезаних с реализацијом инвестиција наводи се да куповина опреме за почетак, повећање или унапређење производње, чија набавна вредност не може бити нижа од четири милиона, без урачунатог ПДВ-а, зависних трошкова набавке, трошкова монтаже, пуштања у рад, трошкова обуке за коришћење, трошкова царињења и других зависних трошкова, мора да буде нова.

На оба конкурса, између осталог, могу учествовати привредни субјекти против којих није покренут претходни стечајни поступак, реорганизација, стечај или ликвидација у складу с прописима којима се уређују стечај и ликвидација, да привредно друштво није смањило број запослених у просеку десет одсто и више током 12 месеци пре подношења пријаве, да с привредним друштвом није био раскинут уговор о додели новца из буџета Војводине, али и да привредни субјект не обавља делатност у секторима челика, угља и синтетичких влакана.

Конкурси Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопуправу отворени су до 2. априла ове године.

A. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести