За подизање наталитета 61 општина добила 500 милиона динара

СУБОТИЦА: Средства од 500 милиона динара које држава определила локалним самоуправама за подизање наталитета добиће 61 општина, изјавила је данас министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
Slavica Đukić Dejanović, ministarka za demografiju i populacionu politiku Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

На конкурс који је расписан крајем маја пријавило се 119 општина, а најбоље пројекте имала је 61 локална самоуправа, додала је Ђукић Дејановић.

Министарка је данас у оквиру обележавања годину дана рада Владе обишла предшколску установу "Наша Радост" где ће тим средствима бити реконструисана централна кухиња у којој се дневно спрема до 12.000 оброка за око 4.000 малишана.

"Суботица је аплицирала за реконструкцију централне кухиње у ПУ ''Наша радост'' у којој се спремају оброци за 55 вртића на територији те општине. Централна кухиња стара је више од 30 година, а нама је важно да се малишанима на квалитетан и у хигијенски добрим условима припремају оброци", рекла је Ђукић Дејановић након обиласка.

Она је указала да је Суботица добила близу 30 милиона динара за реконтрукцију централне кухиње ПУ "Наша радост", за изградњу дечјег игралишта и за обнову позоришта где се изводе представе на српском и мађарском језику.

Министарка Дејановић подсетила је да је прошле године за пројекте локалних самоуправа за подизање наталитета издвојено 130 милиона динара и да су тим новцем финансирани пројекти у 15 локалних самоуправа.

Ове године локалним самоуправа је на располагању скоро четири пута више новца и општине су могле да аплицирају самостално или удружено.

Ђукић Дејановић је појаснила да је свака локална самоуправа морала да обезбеди 20 одсто средстава за пројекте, док је преосталих 80 одсто добила као неповратну помоћ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести